veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Yhtiö meni konkurssiin – miten vähennän osakkeiden hankintahinnasta syntyvän tappion verotuksessani?

Yhtiö meni konkurssiin – miten vähennän osakkeiden hankintahinnasta syntyvän tappion verotuksessani?
19.6.2019

Minulla oli 120 yhtiö A:n osaketta. Osakkeiden hankintahinta oli 16 000 euroa. Yhtiö A meni konkurssiin. Miten vähennän osakkeiden hankintahinnasta syntyvän tappion verotuksessani?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Voit vähentää tämän arvonmenetyksen sinä vuonna, kun konkurssipesänhoitaja antaa lopputilityksen tai yhtiö poistetaan kaupparekisteristä.

Arvonmenetys vähennetään pääomatuloistasi ja ensisijaisesti verovuoden luovutusvoista.

Jos arvonmenetystä jää tämänkin jälkeen vähentämättä, vahvistetaan jäännös verovuoden luovutustappioksi, joka vähennetään viitenä seuraavana vuotena luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista.

Arvopaperin arvonmenetyksen tulee kuitenkin olla lopullinen ennen kuin sen voi vähentää.

Arvonmenetyksen katsotaan olevan yleensä lopullinen, kun konkurssipesän pesänhoitaja antaa lopputilityksen, jonka mukaan osakkeen omistajille ei kerry jako-osuutta.

Poikkeuksellisesti osakkeiden arvonmenetys on katsottu lopulliseksi jo silloin, kun osakeyhtiö on asetettu konkurssiin ja on ollut selvää, että konkurssipesästä ei jää jako-osuutta osakkeenomistajille. Näissä tilanteissa on siis esitettävä konkurssipesän selvitysmiehen antama todistus.

Mikäli konkurssi raukeaa varojen puutteen vuoksi, katsotaan arvonmenetyksen olevan lopullinen, kun yhtiö poistetaan kaupparekisteristä.

Arvonmenetys ilmoitetaan samalla tavoin kuin luovutustappio joko Omaverossa tai lomakkeella 9A.

Rahat, verot, työ & eläke, koti