veronmaksajat.fi

RAHAT

Tiesitkö, että osakekauppasi prosessoidaan Ruotsin Väsbyssä? Näin pörssi toimii konepellin alla

Tiesitkö, että osakekauppasi prosessoidaan Ruotsin Väsbyssä? Näin pörssi toimii konepellin alla
3.7.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Pörssi on tori ja sijoittaja mansikanostaja. Pörssi voi olla myös addiktiivinen Las Vegasin pelikasino, jossa tosin pyörii moninkertaisesti suuremmat omaisuudet. Lämpötilamittarikin pörssi on, mutta torina tai nykyisin ehkä Tori.fi:nä sitä on luontevin ajatella.

Pörssi on markkinapaikka, jossa ostajat ja myyjät tai paremminkin heidän osto- ja myyntihalunsa kohtaavat. Mansikoita voi myydä suoraan tilalta tai maantien levähdyspaikalla, mutta torilla myyjiä on useita, ja sinne keskittyvät myös asiakasvirrat. Siksi hinnat muodostuvat torilla paremmin kuin levähdyspaikan myyntikojussa.

Suomalaisilla pörssiosakkeilla käydään kauppaa myös muualla, mutta Helsingin pörssi on niiden suurin kauppapaikka. Helsingin pörssissä tehdään keskimäärin noin 90 000 kauppaa yhden pörssipäivän aikana.

Pörssin luonnetta ryhdyin alkujaan kuvailemaan kaverilleni, joka oli tutustunut Michael Lewisin Flash Boysiin, jossa yhdysvaltalaiskirjailija kertoo ultranopeasta HFT-kaupankäynnistä ja kuvailee 300 miljoonan dollarin hintaista Chicagon ja New Jerseyn yhdistävää kaapelia, jolla tiedonkulun aika saatiin lyhennettyä 17 millisekunnista 13 millisekuntiin.

Kuinka hän, keski-ikäinen perheenäiti, pärjäisi juoksukilpailussa tietokoneita vastaan? kuului ihmettely.

Siihen on onneksi helppo vastata: ei kannata yrittääkään, eikä tarvitsekaan yrittää. Tietokonealgoritmien keskinäinen High Frequency Trading eli HFT on aivan eri laji kuin osakesijoittaminen, sillä aikajänne on toinen. HFT:ssä etsitään paljon pieniä voittoja suurilla pääomilla nopeasti. Osakesijoittamisessa ostetaan hyvää yhtiötä kohtuullisella arvostuksella ja pidetään omistus, jos yhtiössä ei tapahdu kummallisuuksia. Kummallakin strategialla voi menestyä, mutta jälkimmäisellä todennäköisyydet ovat sijoittajan puolella.

Mutta kuinka pörssi oikein toimii?

Meklarin ääni on vaiennut

Kun uutisissa puhutaan Helsingin pörssistä, usein kuvataan Fabianinkadulle yli sata vuotta sitten noussutta jugendrakennusta, Pörssitaloa. Kun Pörssitalon lasiovista astuu sisään, päätyy laajalle sisäpihalle, ja kun sisäaukion toisella puolella olevat rappuset nousee ylös, pääsee pörssisaliin.

Sinne sijoittajalla on harvemmin asiaa. Meklarien äänet ovat vaienneet jo viime vuosituhannella, ja nykyisin Pörssisalia käytetään kokousten ja juhlien järjestämiseen.

Samassa Pörssisäätiön omistamassa talossa sijaitsee Helsingin pörssin eli oikeammin Nasdaq Helsingin toimitiloja, mutta toimistojen oville ei kannata mennä kolkuttelemaan setelinipun kanssa. Pörssitalossa ei käydä osakekauppaa. Jos Helsingin pörssi on tori, tuo tori sijaitsee Tukholman ulkopuolella Väsbyssä. Samassa konesalissa pyörii myös Tukholman pörssi.

Tämä johtuu siitä, että sekä Helsingin pörssi eli virallisesti Nasdaq Helsinki Oy että Tukholman pörssi eli Nasdaq Stockholm AB ovat Nasdaq Nordic Oy:n omistamia tytäryhtiöitä. Nasdaq Nordic Oy:n omistaa puolestaan Nasdaq AB. Nasdaq AB kuuluu yhdysvaltalaiseen Nasdaq Inc. -konserniin.

Nasdaq-konserni on yksi maailman suurista kaupankäynti-, selvitys-, pörssiteknologia-, arvopapereiden listaus-, markkinainformaatio- ja listayhtiöpalveluiden tarjoajista. Nasdaq-pörssi myy siis myös esimerkiksi listaus- ja muita yhtiöpalveluita, teknologia-alustoja, markkinadataa, indeksipalveluita, selvitystoimintaa ja kaupankäyntiin liittyviä oheispalveluita. Nasdaqin teknologiaa käytetään yli sadan pörssin toiminnassa 50 eri maassa.

Monimutkaista, mutta sijoittajalle sillä ei ole merkitystä. Sijoittajan ei nimittäin tarvitse asioida pörssin vaan pankin kanssa. Kun sijoittaja ”menee pörssiin”, hän menee pankkiin.

Pörssi pitää tarjouskirjaa

Pörssi on pankkiriippumaton, eli eri pankkien tai tarkemmin ottaen osakevälittäjien asiakkaat voivat käydä kauppaa keskenään. Sijoittaja antaa osakevälittäjälleen pyynnön ostaa tai myydä jotakin osaketta ja – niin mitä?

Mitä pörssin tietokonepöntöissä oikein tapahtuu, kun osakevälitysfirman tietokoneelta piuhaa pitkin saapuu tieto: haluan ostaa tuhat Nokian osaketta x,xx euron hintaan, Nasdaq Helsingin viestintäjohtaja Maarit Bystedt?

”Kaupankäyntijärjestelmän tarjouskirjassa välittäjäliikkeiltä tulevat tarjoukset käsitellään pörssipäivän aikana välittömästi. Tarjoukset järjestetään automaattisesti oikeaan etuoikeusjärjestykseen hinnan ja saapumisajankohdan mukaan.”

”Tarjoukset ja kaupat ovat julkista markkinainformaatiota, mutta sen sijaan loppuasiakasosapuolitieto ei ole. Kun etuoikeusjärjestyksessä ensimmäisinä olevien ostajan ja myyjän tarjousten hinnat kohtaavat, syntyy kauppa. Kaupan synnyttyä kauppakohtaiset tiedot siirtyvät välittömästi kaupankäyntijärjestelmästä selvitykseen.”

Välittäjä syöttää toimeksiannon

Missä menee raja pankin ja pörssin välillä?

”Osakekaupankäynti tapahtuu välittäjäyritysten kautta, joille sijoittajat antavat osto- tai myyntitoimeksiantonsa. Ennen varsinaista toimeksiannon antamista sijoittajan on tehtävä välittäjän kanssa yleissopimus, jossa sovitaan muun muassa siitä, mitä arvo-osuustiliä käytetään, miten rahaliikenne hoidetaan ja miten yksittäiset toimeksiannot annetaan. Sopimuksen sisältö voi olla hieman erilainen riippuen muun muassa siitä, millä tavoin toimeksiannot on tarkoitus antaa. Välittäjästä riippuen toimeksianto voidaan antaa internetin kautta, puhelimitse tai paikan päällä.”

”Yksittäisessä toimeksiannossa selvitetään, mitä halutaan ostaa tai myydä, kuinka paljon, mihin hintaan ja kauanko toimeksianto on voimassa. Välittäjä syöttää toimeksiannon välittömästi elektroniseen kaupankäyntijärjestelmään tarjoukseksi. Ostotarjous on sitova tarjous ostaa ja vastaavasti myyntitarjous sitova tarjous myydä osakkeet toimeksiannossa määriteltyjen ehtojen mukaisesti. Välittäjä on vastuussa pörssiin syötetyistä tarjouksistaan.”

Entä mikä sitten on Euroclear?

”Euroclear hoitaa Suomessa arvopaperikeskustoimintaa. Suomessa European Central Counterparty N.V. (EuroCCP), LCH.Clearnet Ltd (LCH), SIX x-clear Ltd ja Euroclear Finland Oy hoitavat kaikkien Helsingissä tehtyjen osakekauppojen selvityksen ja toteutuksen. EuroCCP, SIX x-clear ja LCH hoitavat päämarkkinan ja First North -markkinapaikan osakkeiden keskusvastapuoliselvityksen. Kaikki osakekaupat toteutetaan Euroclear Finlandissa. Lisäksi Euroclear Finland ylläpitää ja hallinnoi arvo-osuuksien säilytykseen ja käsittelyyn tarvittavia keskustietojärjestelmiä, sekä huolehtii rahamarkkinoiden kauppojen selvityksestä.”

Nurkat puhtaana

Samoin kuin torinpitäjän on syytä pitää kiveykset puhtaina ja huijarit loitolla toriaidalta, myös pörssin on järjestettävä riittävä ja luotettava valvonta.

”Pörssin on saatettava Finanssivalvonnan tietoon menettely, joka ilmeisesti on vastoin säännöksiä tai määräyksiä taikka pörssin sääntöjä, jollei menettelyä viipymättä oikaista tai asiaintila muutoin korjaannu. Jos säännöksiä, määräyksiä tai sääntöjä on rikottu olennaisesti tai toistuvasti, on ilmoitus kuitenkin tehtävä aina”, Maarit Bystedt sanoo.

Viime vuonna pörssin valvontajärjestelmä antoi keskimäärin 493 hälytystä viikossa.

”Valvontatapauksia kirjattiin vuonna 2018 yhteensä 176, joista 35 toimitettiin Finanssivalvonnalle.” 

Viikon trio: Maailman suurimmat pörssit

Pörssit olivat pitkään kansallisesti järjestäytyneitä markkinapaikkoja. Joka maahan, yleensä pääkaupunkiin, kehittyi pörssi, jossa käytiin kauppaa kotimarkkinan osakkeilla.

Sittemmin globalisaatio on vyörynyt pörssimaailmaankin. Viime vuosisadan lopulla yhtiöt alkoivat hakeutua kaupankäynnin kohteeksi muihin pörsseihin päästäkseen paremmin sikäläisen sijoittajakunnan ulottuville. Esimerkiksi muutama suuri suomalaisyhtiö hakeutui New Yorkin pörssiin. Sittemmin rinnakkaislistauksista New Yorkissa on luovuttu.

2000-luvun ilmiö ovat olleet virtuaalipörssit, joita rakenneltiin kiivaasti vaihtoehtoisiksi markkinapaikoiksi. Niille tyypillistä oli suuntautuminen suursijoittajien palvelemiseen ja keskittyminen vain eniten vaihdettuihin osakkeisiin. Perinteiset pörssit saivat torjuttua vaihtoehtopörssien haasteen ja ovat säilyttäneet asemansa ykkösmarkkinapaikkoina.

Kansallinen tausta näkyy pörssimaailmassa yhä yllättävän paljon. Vaikka pörssit pyörivät pääosin muutaman teknologiatoimittajan alustoilla ja vaikka muutamat suuret pörssioperaattorit ovat kilvan osteskelleet kansallisia pörssejä itselleen, kansallisista profiileista pidetään kiinni.

Helsingin pörssiin eli Nasdaq Helsinkiin listattujen yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on 200–250 miljardin euron luokkaa.

Pörssi   Listattujen kotimaisten yhtiöiden markkina-arvo
New York Stock Exchange  22 477 mrd. USD
Nasdaq (USA) 11 770 mrd. USD
Japan Exchange  5 668 mrd. USD

Lähde: World Federation of Exchanges. Tilanne: 30.4.2019.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti