veronmaksajat.fi

RAHAT

Taloustaidon pörssilista: Varainhoitajat kipuavat listalla

Taloustaidon pörssilista: Varainhoitajat kipuavat listalla
29.3.2018

Taloustaidon pörssilistan kärkifirmojen joukossa on useita varainhoitoyhtiöitä. Miltä ne näyttävät sijoituskohteina?  

Viime vuosi helli finanssitoimialaa. Osakemarkkinat nousivat, ja oikeastaan kaikissa muissakin omaisuuslajeissa – kiinteistöistä metsään – meni suhteellisen hyvin. Ei siis ihme, että valtaosa varainhoitoyhtiöistä tahkosi viime vuonna erinomaista tulosta ja maksaa osakkeenomistajilleen hulppeita osinkoja.

Taloustaidon listan TOP 20:een on kivunnut useampiakin varainhoitoyhtiöitä. Sijoitusten paraneminen selittyy sillä, että varainhoitoyhtiöiden kurssikehitys on ollut vaatimatonta, ja osakkeet hinnoitellaan yhtiöiden tuloksiin nähden varsin edullisesti.

”Varainhoitoyhtiöiden arvostustasot ovat kohtuulliset, jos niitä vertaa muihin pörssiyhtiöihin, ja joukossa on muutamia houkuttelevasti hinnoiteltuja tapauksia. Markkinat ovat ilmeisesti tulkinneet, että viime vuoden kaltainen menestys oli poikkeuksellista”, analyytikko Juha Kinnunen Inderesistä sanoo.

Kinnusen mukaan vallalla on epävarmuus siitä, missä osakemarkkinoiden syklin vaiheessa nyt ollaan. Mikäli käsillä olisi syklin huippu, myös varainhoitoyhtiöiden tulokset kääntyisivät seuraavaksi laskuun.

Laskumarkkinoilla yhtiöiden tuotot voivat niiata reippaastikin, mutta vastaava kulujen leikkaaminen ei varainhoitoyhtiöiltä välttämättä onnistu. Nousumarkkinoilla kannattavuus skaalautuu, koska merkittävä osa kuluista on kiinteitä. ”Sama henkilö voi hallinnoida rahastoa, oli siinä sitten sata miljoonaa tai miljardi euroa”, Kinnunen kuvaa.

Hänen mielestään varainhoitoyhtiöitä ei välttämättä ajatella syklisinä yhtiöinä, vaikka ne ovat vahvasti riippuvaisia rahoitusmarkkinoiden sykleistä.

Isot yritykset pärjäävät paremmin

Suomessa on alkanut viime vuosikymmeninä kertyä varallisuutta, mikä on näkynyt omaisuudenhoitomarkkinoiden kasvuna. Ala on kasvanut keskimäärin noin viiden prosentin vuosivauhtia.

Finanssialaa heiluttavat tällä hetkellä kuitenkin useat trendit. Viime vuosina kasvanut regulaatio aiheuttaa päänvaivaa erityisesti pienemmille yhtiöille – etenkin, jos ne eivät ole saaneet järjestelmiään ajoissa kuntoon. Myös digitalisaation eteneminen pakottaa alan toimijoita muuttumaan.

Toisaalta korkeiden palkkioiden periminen on varainhoitoyhtiöille aiempaa vaikeampaa, koska asiakkaiden vaatimustaso on noussut, eivätkä sijoittajat enää laita varojaan mihin tahansa rahastoon.

”Asiakkaista tulee hiljalleen yhä kustannustietoisempia, ja he sijoittavat yhä enemmän esimerkiksi passiivisesti indeksiin. Toisaalta matala korkotaso on lisännyt vaihtoehtoisten omaisuusluokkien kysyntää ja markkinoille on tullut esimerkiksi asuntorahastoja, tuulivoimarahastoja ja infrastruktuurirahastoja”, Kinnunen sanoo.

Varainhoitoyhtiöiden perimät palkkiot ovat jo vuosien saatossa laskeneet, mutta muutos on ollut maltillinen. Kinnusen mukaan palkkiotasoissa on yhä painetta alaspäin pitkällä aikavälillä. 

Vakaa Evlin osake houkuttelee

Taloustaidon listakärjessä olevista varainhoitoyhtiöistä Kinnunen pitää houkuttelevimpana Evliä, joka on hänen mielestään yksi alan vakaimmista yhtiöistä Helsingin pörssissä. Inderesin arvion mukaan Evli on aliarvostettu, ja osakkeen tuotto-odotus on erinomaisella tasolla.

”Evlillä on hajautunut portfolio ja hyvä tuottohistoria. Sillä on hallinnoitavaa varallisuutta yli 11 miljardia euroa. Evlin riskiprofiili on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi pitkälti yhden tuotteen varassa olevalla Titaniumilla. Silti Evlin arvostuskertoimet ovat varsin maltilliset. Kuluvan vuoden ennusteella p/e on vähän yli 12 ja osinkotuotto 6,1 prosenttia. Se on houkuttelevasti hinnoiteltu varainhoitaja, jolla on hyvät näkymät tällä hetkellä”, Kinnunen kuvaa.

Evlin riski on Kinnusen mukaan se, etteivät yhtiön kulut ole aina tahtoneet pysyä kurissa. ”Se on finanssisektorilla yleistä. Mutta jos kulut pysyvät kurissa, yhtiöllä on hyvät edellytykset tuloskasvulle – mikäli siis markkina pysyy vähintään vakaana”, Kinnunen sanoo.

Taloustaidon listan sijalla kaksi olevaa Privanetia Kinnunen ei sen sijaan pidä houkuttelevana sijoituskohteena, vaikka yhtiön kurssi on hyvin alhaalla ja osinkotuotto peräti yli seitsemän prosenttia.

”Privanetin osinkotuotto laskee lähivuosina huomattavasti. Yhtiö on kertonut, että se maksaa osinkoja jatkossa 50 prosenttia tuloksestaan, kun aiemmin se on maksanut huomattavasti korkeampia osuuksia tuloksestaan ulos. Osinkotuottoennuste vuodelle 2018 on enää 4,5 prosenttia”, Kinnunen sanoo.

Hänen mielestään Privanetin matalalle arvostukselle on syynsä.

”Privanetin liiketoimintamalliin, jossa sijoituksia tehdään oman taseen kautta, liittyy merkittävät riskit. Yrityksen riskiprofiili on tällä hetkellä kuitenkin erityisen korkea, mikä johtuu Erottajalla sijaitsevan Lapis-kiinteistön riitatapauksesta. Privanetille on todennäköisesti tulossa oikeudenkäyntejä, ja asian käsittely voi viedä vuosia”, Kinnunen kuvaa.

Vaikka oman taseen kautta tehtävät sijoitukset eivät innosta, Kinnunen pitää Privanetin Around-joukkorahoitusalustaa ja listaamattomien yhtiöiden osakkeiden kauppapaikkaa mielenkiintoisina liiketoiminta-alueina.

Listaamattomien yhtiöiden osakkeiden kauppapaikan omistava Privanet on keväällä Helsingin pörssin parhaita osingonmaksajia yli 7 prosentin osinkotuotolla. Yhtiö on kuitenkin päättänyt jatkossa leikata osinkojaan. Yhtiön riskiprofiili on koholla, mikä selittää alhaista arvostustasoa.

Viime syksynä First Northiin listautunut varainhoitoyhtiö Titanium pyörittää erittäin hyvin menestynyttä hoivakiinteistörahastoa, joka tahkoaa erinomaista tuottoa. Yhtiön tulevaisuus nojaa toistaiseksi kuitenkin pitkälti tämän yhden kortin varaan.

Evlin osakkeen arvostuskertoimet ovat hyvin maltilliset etenkin, kun yhtiö on finanssisektorin vakaimpia yhtiöitä ja sen osinkotuotto on tänä keväänä yli 5 prosenttia. Yhtiön tuloksen kasvulle on hyvät näkymät, mikäli sen kulut pysyvät kurissa ja markkinatilanne vähintään vakaana.

Sijoitusyhtiö Panostaja kirjasi alkuvuonna 33 miljoonan euron myyntivoiton, kun se myi toiseksi suurimman sijoituksensa Kotisunin. Myyntivoiton takia yhtiön p/e on hetkellisesti jopa alle 2. Nyt yhtiö etsii todennäköisesti uutta ostettavaa pk-sektorilta.

Pääomasijoitusyhtiö Capman hallinnoi jopa 2,8 miljardin euron pääomia, ja sillä on laaja kirjo erilaisia pääomasijoitusrahastoja. Tulopuolella yhtiöllä on mennyt hyvin, mutta kulupuolella silläkin on haasteita. Lyhyellä aikavälillä osakkeessa ei välttämättä ole nousuvaraa.

 

Sija   Yhtiö Taloustaito-pisteet
1. - Yleiselektroniikka 9,4
2. - Privanet 9,1
3. Y Martela 8,5
4. * Outokumpu 8,4
5. A Titanium 8,1
6. Y Evli Pankki 8,0
7. Y Sampo 8,0
8. Y Investors House 7,8
9. * Finnair 7,7
10. Y Piippo 7,6
11. Y Cramo 7,3
12. A Raute 7,3
13. * Technopolis 7,2
14. A Panostaja 7,2
15. A Capman 6,9
16. * Zeeland Family 6,8
17. A Taaleri 6,7
18. * Elite Varainhoito 6,6
19. * Exel Composites 6,6
20. A Tokmanni 6,5

* Ei ollut viimeksi TOP 20 -listalla 
Y = ylöspäin
A = alaspäin

Koko Taloustaidon pörssilista  (117 yhtiötä) on julkaistu viimeksi Taloustaidon verkkosivuilla 9.3.2018. Seuraavan kerran lista ilmestyy verkkosivuilla 6. huhtikuuta. TOP 20 lista ilmestyi edellisen kerran joulukuun Taloustaidossa.

Millaiset yhtiöt pärjäävät Taloustaidon pörssilistalla? 

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti