veronmaksajat.fi

RAHAT

Suomalaisen sijoitussalkku – löytyykö sinulta näitä peruspapereita?

Suomalaisen sijoitussalkku – löytyykö sinulta näitä peruspapereita?
11.9.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kun televisiokamerat viime viikon torstaina kääntyivät kohti Nordean uudeksi konsernijohtajaksi valittua Frank Vang-Jenseniä, vastaanottimiin ilmestyi suomalaisten sijoittajien tärkein varainhoitaja.

Nordea on Suomen ylivoimaisesti omistetuin pörssiosake. Sillä on 317 000 suomalaista osakkeenomistajaa. Nordea on omalla satatuhatluvullaan samoin kuin toiseksi omistetuin suomalaisyhtiö Nokia, jota löytyy 242 000 suomalaissalkusta.

Sekä Nordealla että Nokialla on enemmän osakkeenomistajia kuin Suomen laajimmin omistetulla yhdistelmärahastolla OP-Maltillisella. OP-Maltillisen osuudenomistajamäärä oli heinäkuun lopulla hieman alle 188 000.

Seuraavaksi omistetuimpia suomalaisyhtiöitä ovat Elisa, Fortum, Sampo ja UPM-Kymmene, joilla kaikilla on yli satatuhatta omistajaa. Osakkeenomistustiedot perustuvat arvo-osuusjärjestelmää ylläpitävän Euroclear Finlandin kuukausitilastoon ja elokuun lopun tilanteeseen. 

Suomalaisen perussalkku                      

Eniten omistetut suomalaiset pörssiyhtiöt

Eniten omistetut 
suomalaiset pörssiyhtiöt 
Omistajia
31.8.2019
Omistajia
31.8.2014
Muutos Kurssimuutos 5 v.
Nordea 317 358     -44 %
Nokia 242 288 222 064 9,1 % -33 %
Elisa 180 090 217 511 -17,2 121 %
Fortum 128 240 113 937 12,6 % 7 %
Sampo 125 070 83 372 50,0 % -4 %
UPM-Kymmene 104 260 92 216 13,1 % 112 %
Outokumpu 80 891 66 529 21,6 % -55 %
Neste  71 539 78 684 -9,1 % 459 %
Wärtsilä 70 994 39 802 78,4 % -12 %
Orion 69 490 52 954 31,2 % 14 %

Lähde: Euroclear Finland (omistajamäärät) ja Kauppalehti (kurssimuutokset). Tilanne 31.8.2019 (omistajamäärät) ja 5.9.2019 (kurssimuutokset). 

Nordea nosteessa

Nordean osakkeenomistajamäärä on ollut viime kuukausina huimassa kasvussa. Elokuussa omistajamäärä hyppäsi peräti 60 000:lla, mikä selittyy sillä, että Sampo jakoi omistamiaan Nordea osakkeita omille osakkeenomistajilleen.

Sammolla on 125 000 osakkeenomistajaa, joten suunnilleen puolet Sammon omistajista oli jo entuudestaan Nordean osakkeenomistajia. Osa Nordeaa Sammolta saaneista on toki voinut ennättää myydä Nordeansa elokuun aikana.

Nordean osakkeenomistamamäärä on kuitenkin kasvanut jo ennen Sammolta saatuja osakkeenomistajia. Euroclear Finlandin tilastot Nordean osalta ulottuvat vain viime vuoden lokakuuhun, jolloin Nordea siirsi pääkonttorinsa Suomeen ja siitä tuli suomalainen yhtiö.

Lokakuun 2018 lopussa Nordealla oli 230 000 suomalaista osakkeenomistajaa, millä se oli laajimmin omistettujen yhtiöiden listan kakkonen Nokian jälkeen. Ennen elokuun jättiloikkaa Nordean omistajamäärä oli kymmenessä kuukaudessa kasvanut 27 000:lla eli noin 12 prosentilla. Nordea oli syrjäyttänyt Nokian laajimmin omistettuja osakkeena jo ennen Sammon osingonjakoa.

Uusia omistajia pohjoismainen pankki on saanut osakekurssin laskiessa. Viime lokakuun ensimmäisenä päivänä Nordean osake päätyi 9,50 euroon, kun viime viikkoina sen noteeraus on liikkunut alle kuudessa eurossa. 

Myös Wärtsilä ja Sampo kasvattaneet suosiotaan

Nordean tavoin Wärtsilän osakkeenomistajamäärä on kasvanut viime aikoina epänormaalista syystä. Fiskars jakoi omistamiaan Wärtsilän osakkeita omistajilleen kesäkuussa, mikä lisäsi Wärtsilän omistajamäärää noin 15 000:lla.

Samalla Wärtsilä nousi kertaloikalla kymmenenneksi omistetuimmaksi suomalaiseksi pörssiyhtiöksi ohi Koneen, Metsä Boardin ja Stora Enson. Loppukesästä Wärtsilä nousi listalla vielä Orioninkin ohitse.

Viiden vuoden ajanjaksolla juuri Wärtsilä on kasvattanut laajasti omistetuista suomalaisyhtiöistä suhteessa eniten osakkeenomistajamääräänsä. Elokuun 2014 lopun tilanteeseen verrattuna Wärtsilälle on tullut 31 000 uutta omistajaa, mistä alle puolet selittyy Fiskarsin kesäkuisella osingonjaolla. Omistajamäärä on kasvanut viidessä vuodessa 78 prosentilla.

Absoluuttisina omistajina vielä enemmän sijoittajia on vetänyt puoleensa Sampo, jonka omistajakunta on vankistunut viidessä vuodessa 42 000 uudella jäsenellä. Suhteellinen kasvu: 50 prosenttia.

Viiden vuoden tarkastelussa ei ole mukana Nordeaa, koska sen tilastohistoria ei yllä viime vuoden syksyä kauemmas. 

Elisan omistus harvenee

Laajimmin omistettujen yhtiöiden suurin menettäjä on Elisa, jolla oli vielä viisi vuotta sitten lähes 218 000 omistajaa. Luku on painunut 180 000:een eli laskenut 17 prosenttia.

Elisa on osake, jota poikkeuksellisen usein ei ole ostettu vaan jota on tullut sijoitussalkkuun – tai ehkä paremminkin kauppakassiin – puhelinosuuden myötä. Omistajamäärän laskuun on voinut vaikuttaa luonnollinen poistuma ja Arvopaperikeskuksen ilmaisen osakesäilytyksen päättyminen.

Vieläkin suurempi kato suomalaisissa osakesalkuissa on käynyt Talvivaaran kohdalla. Talvivaaralla oli viisi vuotta sitten 82 000 omistajaa, millä se oli kuudenneksi omistetuin suomalaisyhtiö. Sittemmin Ahtiumiksi nimensä muuttanut yhtiö ajautui konkurssiin.

Omistetuimpien yhtiöiden listalla asemiaan on menettänyt myös Neste, jonka omistajamäärä on laskenut viidessä vuodessa 79 000:sta 72 000:een eli yhdeksällä prosentilla.

Talvivaaran ohella kymmenen eniten omistetun yhtiön joukosta on pudonnut Stockmann, joka on menettänyt viidessä vuodessa 22 prosenttia omistajistaan, yli 12 000 kappaletta. 

Tasaosuussalkku löi indeksin

Jos sijoittaja osti viisi vuotta sitten kymmentä silloin eniten omistettua yhtiötä kutakin tuhannella eurolla eli yhteensä 10 000 eurolla, hänen salkkunsa arvo on tällä hetkellä 14 500 euroa. Sen päälle tulisivat lisäksi osingot.

Samalla ajanjaksolla OMX Helsinki -yleisindeksi on noussut vain 19,3 prosenttia, eli 10 000 euron indeksisijoitus olisi noussut 11 900 euroon. Yleisindeksi on hintaindeksi eli siinäkään ei ole mukana osinkoja.

Tasaosuussalkun keskimääräinen kurssinousu viiden vuoden jaksolla on ollut kahdeksan prosenttia. Kun siihen lisää osinkotuotot, salkku on pärjännyt selvästi osakemarkkinoiden keskimääräistä pitkän ajan kurssikehitystä paremmin.

Tasaosuussalkun menestyksen takana on ennen muuta Neste, jonka kurssi on yli viisinkertaistunut viidessä vuodessa. Yli kaksinkertaistuneet ovat myös Elisan ja UPM-Kymmenen kurssit. Pahin putoaja on Talvivaara sadan prosentin laskullaan. Stockmannin kurssista on jäljellä enää neljännes viiden vuoden takaisesta.

Kurssimuutokset on otettu Kauppalehden pörssipalvelusta 5. syyskuuta.  

Omistajamäärä kulkee vastavirtaan

Kymmenestä tällä hetkellä eniten omistetusta Helsingin pörssin yhtistä viiden osakekurssi on noussut, viiden laskenut viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana. Fortumin, Sammon, Wärtsilän ja Orionin kurssimuutokset ovat niin pieniä, että niiden kurssit ovat käytännössä ennallaan. Yhtiöt ovat olleet hyviä osingonmaksajia, joten ne kaikki ovat olleet ajanjaksolla kelvollisia sijoituskohteita.

Jos käytännössä paikallaan polkeneet yhtiöt sulkee pois, listalle jää kolme nousijaa ja kolme laskijaa.

Kärkikymmeniköstä vain kahden omistajamäärä on laskenut viiden vuoden aikana. Ne ovat kurssikehityksen suhteen parhaiten menestynyt Neste ja toiseksi parhaiten pärjännyt Elisa. Osa sijoittajista on myynyt nouseviin kursseihin.

Ilman osingonjakovetoapua omistajamääräänsä kasvattaneista yhtiöistä suhteessa eniten uusia omistajia kymppilistalla ovat saaneet Sampo, Orion ja Outokumpu. Sammon ja Orionin kurssit ovat viiden vuoden takaisilla tasoillaan mutta kumpikin on osinkojensa ansiosta tuottanut hyvin. Outokummun kurssi on laskenut selvästi.

Ruostumattoman teräksen valmistajan matka on kuitenkin ollut osakespekulantin kannalta kiihottavan pomppuinen. Viiden vuoden jaksolla kurssi on käynyt alimmillaan reilussa kahdessa eurossa ja ylimmillään kymmenen euron hujakoilla.

Omistajamääräkehitystarkastelusta ei voi suoraan vetää sitä johtopäätöstä, että suomalaiset ostaisivat laskevia ja myisivät nousevia osakkeita, vaikka sen suuntaisia viitteitä aineisto antaakin, etenkin Nordean kohdalla.

Kahden aikapisteen tarkastelu ei kerro, missä vaiheessa suurimmat muutokset omistajamäärässä ovat tapahtuneet. Huomata täytyy sekin, että vaikeuksiin ajautuneen ja kurssiaan menettäneen Stockmannin omistajamäärä on laskenut selvästi viiden vuoden jaksolla.  

Viikon trio: Helsingin vähiten omistetut

Arvo-osuusjärjestelmässä on kosolti muitakin yhtiöitä kuin pörssiyhtiöitä. Helsingin pörssissä tai Helsingin First Northissa noteerattavista yhtiöistä harvalukuisin omistajakunta on muun muassa väriestekisoja järjestävällä Rush Factoryllä.

Yhtiö Omistajia
Rush Factory 202
Piippo    418
EAB Group 637

Lähde: Euroclear Finland. Tilanne: 31.8.2019.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Nordeaa, Nokiaa, Fortumia, Sampoa, UPM-Kymmeneä, Outokumupua, Metsä Boardia ja Stora Ensoa.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti