veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Huolehdi osakkeesi talteen

Huolehdi osakkeesi talteen
15.8.2018

LUE UUSI JUTTU! Missä säilytät osakkeitasi? Osakesäilytyksessä isoja hintaeroja 28.3.2019

Arvopaperikeskuksen maksuton osakkeiden säilytyspalvelu päättyy. Palvelua käyttäneiden pitää päättää, missä alkavat osakkeitaan säilyttää. Ennen päätöstä kannattaa vertailla hintoja.

Pörssiosakkeita omistavilla suomalaisilla on salkussaan keskimäärin kolmen yhtiön osakkeita. Osakkeenomistajissa on kuitenkin paljon sellaisia, jotka omistavat vain yhtä yhtiötä. Usein tuo yhtiö on Elisa.

Myös listaamattomien puhelinyhtiöiden tai niistä muotoutuneiden uusien yhtiöiden osakkeita on yhä paljon ihmisillä, jotka eivät omista muita osakkeita.

Toki muissakin firmoissa kuin puhelinyhtiöissä on tällaisia pienomistajia. Yksittäisen yhtiön osakkeet on voitu saada vaikka lahjaksi tai perinnöksi, eikä saaja ole voinut tai halunnut laajentaa osakesalkkuaan.

Ja vaikka yhtiöitä olisi salkussa muutamakin, salkun haltija saattaa olla hyvin passiivinen omistaja. Hän ei myy eikä osta, vaan hänellä on arvo-osuustili vain osakkeiden säilytystä varten. Yksityishenkilöiden lisäksi passiivisissa omistajissa on jonkin verran mm. kuolinpesiä.

Aikaisemmin Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandissa oli mahdollista avata maksuton arvo-osuustili. Se oli passiiviselle osakkeenomistajalle hyvä ratkaisu, jos hän tarvitsi pelkkää säilytystä.

Nyt tilanne on muuttumassa. Arvopaperikeskukseen ei enää avata uusia maksuttomia arvo-osuustilejä, ja nykyinenkin maksuton palvelu päättyy, kertoo Euroclear Finlandin viestintäjohtaja Pekka Isosomppi.

Taustalla on lainsäädännön muutos.

Siirtymäaika meneillään

Sähköinen arvo-osuusjärjestelmä rakennettiin Suomeen 1990-luvulla. Tavoitteena oli saada kaikki osakkeet samaan järjestelmään.

Alussa yhtiöt maksoivat Arvopaperikeskukselle osakkeenomistajiensa arvo-osuustileistä koituvia kustannuksia, jos osakkeenomistaja ei halunnut arvo-osuustiliä pankista, vaan avasi tilinsä suoraan Arvopaperikeskukseen. ”Yhtiöt velvoitettiin kustantamaan palvelu, mutta se oli kuitenkin niille edullisempaa kuin ylläpitää paperisia osakekirjoja ja osakasrekisteriä”, Pekka Isosomppi kertoo.

Kesällä 2017 astui voimaan uusi arvo-osuusjärjestelmää koskeva laki, ja se poisti yhtiöiden velvollisuuden maksaa osakkeenomistajiensa arvo-osuustilien kustannuksia. Laissa on kahden vuoden siirtymäaika. Se päättyy kesällä 2019.

Vertaile palveluja

Jos sinulla on arvo-osuustili Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin asiakastilipalvelussa, sinun pitäisi siis ensi kesään mennessä päättää, miten haluat arvopaperisäilytyksesi järjestää. Kätevintä on tehdä ns. kokotilisiirto omaan pankkiin tai muulle arvo-osuustilin hoitajalle.

Ensin sinun kannattaa vertailla palveluntarjoajien hintoja ja palveluja. Mieti, aiotko kasvattaa osakesalkkuasi ja käydä kauppaa vai tarvitsetko ainoastaan säilytyspaikan osakkeillesi.

Useimmiten tarjolla on paketteja, jotka sisältävät osakkeiden säilytyksen lisäksi kaupankäyntiin ja markkinoiden seurantaan liittyviä palveluita. On tavallista, että esimerkiksi aktiivinen kaupankäynti laskee palvelun hintaa. Hintaan voi tulla myös alennuksia esimerkiksi kanta-asiakkuudesta, bonuksista tai muista vastaavista.

Osakkeiden siirto käy yleensä helposti. Kun olet valinnut palveluntarjoajan, varmista vielä etukäteen, miten osakkeiden siirto onnistuu ja tuleeko siitä kustannuksia. Kokotilisiirtoa varten tarvitset vain arvo-osuustilisi numeron, jonka ilmoitat omalle pankillesi tai muulle valitsemallesi palveluntarjoajalle. Palveluntarjoaja huolehtii puolestasi tilinhoidon siirrosta.

Pörssiosakkeiden säilytys:

Halvin tapa pörssiosakkeiden säilytykseen, jos ei käy kauppaa. Säilytyksen hinta ilman kanta-asiakasetuja tms. Hinta voi sisältää muutakin kuin säilytyksen.

 Pankki Säilytyksen hinta Mitkä pörssiosakkeet sisältyvät
Aktia 3 e/kk Kotimaiset
Danske Bank    2 e/kk Kotimaiset + ulkomaiset
OP 2,60 e/kk* Kotimaiset
Nordea 2,95 e/kk

Kotimaiset + ulkomaiset

Nordnet 0 e Kotimaiset + ulkomaiset
Aito Säästöpankki** 40 e/v (n. 3,3 e/kk) Kotimaiset + ulkomaiset
S-Pankki 2,5 e/kk

Suom., ruots., tanskal. + norjalaiset

POP-pankit 3 e/kk Kotimaiset + ulkomaiset

*OP tarjoaa alle 30-vuotiaille Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenille säästäjän palvelupaketin maksutta. **Pirkanmaa                      

Tiedot kerätty 6/2018.
LÄHDE: PANKIT

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 15.8.2018.

Ulla Simola
 

Rahat, verot, työ & eläke, koti