veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Sähköhyvitysten maksatukset uhkaavat lykkääntyä

Sähköhyvitysten maksatukset uhkaavat lykkääntyä
21.3.2023

Kuluttajien sähkölaskuja pienentämään säädetyt sähköhyvitykset uhkaavat viivästyä. Energiateollisuus ry ilmoittaa, että valtiontukihyväksynnän takia marrasjoulukuun laskuihin perustuvat sähköhyvitykset eivät välttämättä ehdi maksuun huhtikuun aikana.

Laki takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä tuli voimaan 6.3.2023. Lain perusteella kuluttaja voi saada sähköhyvitystä yhdeltä käyttöpaikalta jopa 2 800 euroa. Tarkoitus oli, että sähköyhtiöt maksaisivat hyvitykset kuluttajille automaattisesti, ja että ensimmäiset – marrasjoulukuun – hyvitykset saataisiin maksuun huhtikuun sähkölaskuilla.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, etteivät suunnitelmat toteudu. Vaikka monella sähkönmyyjällä on tekninen valmius lähettää asiakkaille laskuja, joissa sähköhyvitys on otettu huomioon, käytännössä sähköhyvityksiä ei voida toteuttaa, ennen kuin EU:n komissio on hyväksynyt järjestelyn valtiontukena.

”Koska sähkönmyyjät on laitettu tekemään hyvitykset valtion puolesta ja sitten valtio korvaa ne sähköyhtiöille, niin sen takia asiaa tarkastellaan valtion tukena. On noloa, että vaikka maksaminen on teknisesti mahdollista, niin operaation toteuttaminen jumittaa. Olettaisin, ettei EU-komissiolla ole kuitenkaan mitään syytä olla hyväksymättä järjestelyä. Siellä varmaan juristit vain katsovat nyt tarkkaan, että jokainen valtion tukisääntelyn yksittäinen vaatimus on täytetty. Hyväksyntä siis tulee, mutta milloin, se on auki”, energiamarkkinoiden johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:stä sanoo.

Salomaa arvioi, että pahimmassa tapauksessa komissio voi vaatia lakiin jotain muutosta, mikä viivästyttäisi hyvitysten maksamista entisestään.

Joka tapauksessa jo nyt komission päätöksen viipyminen johtaa siihen, että hyvitykset joudutaan näillä näkymin siirtämään laskutuserä kerrallaan seuraaviin laskuihin.

Sähköenergialaskuja lähtee sähköyhtiöiltä noin kolme miljoonaa kappaletta joka kuukausi.

Entä voiko sähköhyvityksen ansiosta kuluttajan sähköenergialasku olla plusmerkkinen, eli maksamisen sijasta raha virtaakin kuluttajan suuntaan?

”Hyvityksen takia maksettava summa putoaa enintään nollaan. Jos sen jälkeen on vielä hyvitettävää, se hyvitetään sitten seuraavalla laskulla. Mutta kyllä niin voi käydä, sillä marrasjoulukuun kulutukset ovat olleet monilla isompia kuin lauhempien kuukausien kulutukset.”

Osalla kuluttajista sähköhyvityksen saaminen voi lykkääntyä myös siksi, että jotkut sähkönmyyjät joutuvat hakemaan lykkäystä. 

”Sähköyhtiöiden resurssit ovat olleet kovilla, eikä yhtiöillä ole ollut osaavaa väkeä tekemään laskutusjärjestelmiin muutoksia. Pelkästään operaation teknisten toteutusten kustannukset voivat olla reilusti enemmän kuin 100 000 euroa”, Salomaa sanoo.

Outi Airaksinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti