veronmaksajat.fi

RAHAT

Ruotsin eläkejärjestelmä tappoi suomalaisen rahastolegendan – FIM Russia päätyy pataan

Ruotsin eläkejärjestelmä tappoi suomalaisen rahastolegendan – FIM Russia päätyy pataan
5.12.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Alku oli kaikkea muuta kuin hehkeä. FIM oli perustanut Venäjälle sijoittavan osakerahaston keväällä 1998, eikä kulunut kuin muutama kuukausi, kun Venäjän talous romahti. Elokuussa 1998 venäläispankkeja suistui tieltä. Talouskriisi vei 20–30 prosenttia venäläisten reaaliansioista ja viitisen prosenttia maan bruttokansantuotteesta. 

Venäläisosakkeiden arvot ja samalla FIM Russia -rahaston arvo laskivat pahanmoista liukumäkeä. Rahaston noteeraus putosi maaliskuun puolivälin 16,82 eurosta (eli sadasta markasta) vain 2,61 euroon lokakuun alussa. Yli 84 prosenttia reilussa puolessa vuodessa lienee jonkinmoinen arvonhukkauksen Suomen ennätys.

Murheen alhosta alkoi väkevä nousu. Jo kesällä 2003 rahastosta tuli tenbaggeri eli sen arvo oli kohonnut pohjalta laskettuna kymmenkertaiseksi. Kymmenkertaistuminen vajaassa viidessä vuodessa on melkoinen temppu sekin.

FIM Russia 1998–2018

FIM Russia 1998-2018

Kaikkien aikojen korkeimman lukeman, 112,33 euroa, FIM Russia löi tauluun huhtikuussa 2011.  

Se jää rahaston ikiaikaiseksi huipuksi, sillä FIM on päättänyt panna legendaarisen Venäjä-rahastonsa osalta pillit pussiin. FIM Russia sulautuu FIM Kehittyvät Markkinat ESG -sijoitusrahastoon 24.1.2019. 

Uusi maailma 

FIM Russia on nykyistä kolmenkymmenen miljoonan euron salkkua merkittävämpi vaikuttaja suomalaisessa sijoitusmaailmassa.                            

Venäjälle sijoittava osakerahasto oli 1990-luvulla uutta suomalaisen rahastoyhtiön valikoimissa. Nekrologihenkisesti liioitellen voi sanoa, että FIM Russia opetti suomalaiset sijoittamaan kehittyville markkinoille. Vuonna 2000 Seligson toi tarjolle oman venäläisosakkeisiin sijoittavan rahastonsa, ja 2000-luvun alkupuolella FIM laajeni varsinaiseksi kehittyvien markkinoiden spesialistiksi, jolla oli rahastoja mitä eksoottisimpiin maailmankolkkiin.                            

Kehittyvien markkinoiden pioneerina FIM tarjosi seikkailun- ja jättivoittojen haluisille rahastosijoittajille sijoituskohteita, joita muut eivät tarjonneet – tuolloin etf:t eivät vielä kuuluneet jokapojan ja -tytön salkkuun.                            

Kun myy jotain, mitä muualta ei saa, tuotteensa voi hinnoitella haluamallaan tavalla. FIMin kehittyvien markkinoiden rahastot tulivatkin tunnetuksi paitsi aktiivisesta salkunhoidostaan ja suomalaisista kasvoistaan myös huikeista jopa 3,3 prosentin vuosipalkkioistaan. Nykyisin FIM Russian hallinnointipalkkio on 2,2 prosenttia vuodessa, Suomen kärkeä edelleen.                            

FIM Russian tarinan loppu on surullinen: kukoistusta seurasi alakulo.                            

Rahaston alkuperäinen salkunhoitaja Antti Pohjola kävi kokeilemassa uudelleen rahaston puikoissa, mutta tulosta ei tullut. Viime ajat FIM Russiaa on hoitanut Kuldar Rahuorg. Viiden viime vuoden aikana rahaston arvo on laskenut reilut kaksi prosenttia vuodessa, kun vertailuindeksi on noussut lähes kolme prosenttia vuodessa. 

Viime vuosien vastatuulen myötä rahaston arvo on painunut huipuista puoleen, 55 euron tienoille. 

Hynttyyt yhteen

FIM Russia ei ole ainut valinpataan joutuva rahasto. FIM sulauttaa myös FIM Sahara- ja FIM Kehittyvät Markkinat Pienemmät Yhtiöt -rahastonsa FIM Frontier -sijoitusrahastoon ensi vuoden alussa. Näin FIMille jää kaksi kehittyville markkinoille sijoittavaa rahastoa, joista toinen on erikoistunut pienempiin ja kehityksessä askeleen jäljempänä oleviin frontier-maihin.                            

Yhdistymisten takana yhtenä pontimena ovat Ruotsin eläkesäästöjärjestelmän säännöissä tapahtuvat muutokset. Jotta rahasto voisi ensi vuonna olla sijoituskohteena Ruotsin eläkesijoitusrahastovalikoimassa, sen pääomien ilman Ruotsin järjestelmän kautta tulevaa rahaa on oltava vähintään 500 miljoonaa Ruotsin kruunua eli karkein luvuin 50 miljoonaa euroa. 

Vanhat mallistot dumpataan

Rahastojen sulautumiset ovat rahastoyhtiöiden arkipäivää. Kun yhtiöt yhdistyvät, päällekkäiset rahastot karsitaan. Kun trendit muuttuvat, valikoimaa supistetaan. 

Rahastomarkkinat ovat myyntibisnestä. Siinä missä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä hitti olivat kehittyvien markkinoiden osakerahastot, 2010-luvulla pääomia ovat imuroineet erilaiset asunto- ja kiinteistörahastot. Viime vuonna markkinoille tuotiin faktorisijoittamiseen perustuvia rahastoja.                            

Se mikä on muodissa käy kaupaksi. Vanhat mallistot lakkautetaan. Koska rahastoyhtiöt eivät kuitenkaan halua luopua vaivoin keräystä pääomasta, lakkauttamisen sijana rahastot sulautetaan toiseen enemmän tai vähemmän samankaltaiseen rahastoon.                            

Rahastoyhtiön näkökulmasta rahastojen fuusioiminen tarkoittaa usein kustannussäästöjä. Pienen salkun ylläpitäminen ei ole niin kannattavaa kuin suuren: salkunhoitajan kannalta on melko sama, onko salkussa 10 miljoonaa vai 100 miljoonaa euroa. 

Sulautumalla kauniimpi historia

Kun rahastoyhtiöt yhdistelevät tuotteitaan, toimintaa usein jatkaa se rahasto, jonka tuottohistoria näyttää kauneimmalta. Tämä johtaa rahastohistoriatuottojen vääristymiseen, ja sitä kutsutaan tutkimuskirjallisuudessa eloonjäämisharhaksi (survivorship bias).                            

Erään esimerkin viime aikojen rahastohistoriakaunisteluista tarjoaa Elite Alfred Berg sulauttaessaan Elite Alfred Berg Optimi -erikoissijoitusrahastonsa Elite Alfred Berg Optimaalivarainhoito -rahastoon.  

Elite Alfred Berg Optimi on ollut kaikkea muuta kuin optimaalinen sijoituskohde. Viimeksi kuluneen vuoden aikana sen arvo on laskenut kahdeksisen prosenttia. Elite Alfred Berg Optimaalivarainhoidon noteeraus on noussut kaksi prosenttia.

Elite Alfred Berg on sulauttanut rahastojaan urakalla, sillä rahastovalikoimaan tuli päällekkäisyyksiä Elite Varainhoidon ostettua Alfred Bergin Suomen toiminnot viime vuonna. 

Viikon trio: FIM Russian kärkitärpit 

FIM Russia -sijoitusrahaston kärkisijoitus lokakuun lopussa oli Venäjän suurin pankki Sberbank, jonka suurin omistaja on Venäjän valtio. Valinta on huomattava, sillä Moskovan pörssiä hallitsevat energia-alan yhtiöt Lukoil ja Gazprom, Sberbank on vasta indeksikolmonen.                            

Huomionarvoista on sekin, että lokakuun lopulla rahaston toiseksi suurin sijoitus oli itse asiassa käteinen, jota salkunhoitaja Kuldar Rahuorgin salkussa oli lähes yhdeksän prosenttia. Vahva käteispaino voi kieliä siitä, että salkunhoitaja ei löydä markkinoilta kohtuuhintaista ostettavaa tai että hän uskoo kurssilaskuun. FIM Russian tapauksessa kyse voi olla myös varautumisesta sulautumisen yhteydessä mahdollisesti tehtäviin lunastuksiin.

Yhtiö Paino
Sberbank 9,2 %
Gazprom  8,5 %
X5 Retail Group  6,8 %

Lähde: FIM Russian kuukausikatsaus. Tilanne: 31.10.2018.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti