veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Pörssin purjehdusseura – First Northia eivät sido listayhtiölait

Pörssin purjehdusseura – First Northia eivät sido listayhtiölait
12.9.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Tekes nostaa kätensä pystyyn ja luopuu perimästä reilun parin miljoonan euron saamisiaan.

Sijoitusyhtiön keskeinen sijoituskohde liimaa kuvapankkikuvan kylkeen logonsa ja esittelee sitä omana tuotteenaan.

1,56 euron hinnalla listautumisannissa myydyllä osakkeella käydään kauppaa 0,0004 eurolla – kurssista on kadonnut 99,97 prosenttia.

Siinä vain kolme viime viikkoina esille noussutta poimintaa Helsingin First North -markkinalla kaupankäynnin kohteena olevista yhtiöistä. Yhtiöt ovat poronluuimplanttiyhtiö BBS-Bioactive Bone Substitutes, cleantech-sijoitusyhtiö Loudspring ja nollaliikevaihdolla kroonisesti tappiota tekevä FIT Biotech, jonka oma pääoma on painunut yli 13 miljoonaa euroa miinukselle.

Listaa voisi helposti jatkaa säännöllisesti rahankeruuanteja järjestävällä Savo-Solarilla ja Nexstimillä, jonka on ollut vaikea todistaa hoitomenetelmänsä toimivuutta ja jonka parhaimmillaan päälle seitsemässä eurossa huidellut osakekurssi on vajonnut viiden sentin tietämille. 

Kevyillä vaatimuksilla

Vaikka uutisoinnissa First Northilla kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä usein tituleerataan pörssiyhtiöiksi, ne eivät sitä ole. First North ei ole arvopaperimarkkinalain määrittelemä pörssi vaan Nasdaqin ylläpitämä vaihtoehtoinen markkinapaikka.

Kyseessä ei myöskään ole lista eikä First Northiin ”listauduta”, vaan yhtiöt otetaan kaupankäynnin kohteeksi First North -markkinapaikalla.

Tämä ei ole pelkästään semanttista saivartelua. First Northilla kaupankäynnin kohteena olevilta yhtiöiltä vaaditaan vähemmän kuin pörssiyhtiöiltä, ja niiden toimien tarkkailu on kevyempää ja rakenteeltaan toisenlaista kuin pörssiyhtiöillä. Esimerkiksi eräät pörssiyhtiöitä koskevat direktiivit eivät koske First North -yhtiöitä.

Pörssiyhtiöltä edellytetään vähintään kolmen vuoden toimintahistoriaa ja riittävää kannattavuutta tai käyttöpääoman riittävyyttä seuraavaksi kahdeksitoista kuukaudeksi. First North -yhtiöltä näitä ei edellytetä, ja muutamat First North -yhtiöt ovat olleetkin alituiseen käsi ojossa pyytämässä sijoittajilta lisää rahaa.

First North -yhtiöiden ei tarvitse laatia IFRS-tilinpäätöstä, joten tuloslaskelma ja tase voivat poiketa esimerkiksi poistojen ja arvostusten kohdalla paljonkin pörssiyhtiöiden kirjanpidosta. Pörssiyhtiön tulee olla julkinen osakeyhtiö eli Oyj, First Northille pääsee myös Oy. First North -yhtiön omistus voi olla hyvin keskittynyttä.

”Jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta koskevat säännökset ovat lähtökohtaisesti samat pörssiyhtiöille ja First North -yhtiöille. Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan tiedon olennaisuuden kriteeriä voidaan kuitenkin arvioida ottaen huomioon, että First North -yhtiöiden sääntely on tarkoitettu pörssiyhtiöitä kevyemmäksi”, lukee Pörssisäätiön julkaisemassa Listautujan käsikirjassa.

Vaatimusten keveys tarkoittaa tietenkin myös kevyempiä kustannuksia, mikä on niin yhtiön kuin sen omistajan kannalta hyvä asia. First Northin on tarkoitus olla matalan kynnyksen markkinapaikka, ja kevyempi sääntely on siksi täysin perusteltua.

Sijoittajan vain pitää tiedosta se ja olla tavallistakin tarkempana punnitessaan First North -yhtiöitä sijoituskohteena. 

Hyväksytty neuvonantaja tarkkailee

First North -yhtiöitä valvoo yhtiön itsensä palkkaama hyväksytty neuvonantaja (Certified Adviser). Valvomisen lisäksi hyväksytty neuvonantaja neuvoo ja tukee yhtiötä.

Pörssin hyväksymä hyväksytty neuvonantaja on hieman kuin tilintarkastaja, jonka laskun yhtiö maksaa mutta jonka tehtävänä on taata yhtiön luotettavuus ulospäin. Hyväksytyn neuvonantajan rooli on kuitenkin monipuolisempi kuin tilintarkastajan.

Käytännössä harva yksityissijoittaja kiinnittänee minkäänlaista huomiota siihen, millainen taho toimii First North -yhtiön hyväksyttynä neuvonantajana, vaikka kyse on olennaisesta luottamusbisneksestä. Ehkä kannattaisi. Hyväksyttyjen neuvonantajien kriteerit saattavat poiketa toisistaan. Toisen sormien välistä saattaa näkyä vähemmän kuin toisen.

Hyväksyttävänä neuvonantajana toimivalle firmalle asetetaan tiettyjä edellytyksiä. Statuksen säilyttääkseen hyväksytyn neuvonantajan tulee suorittaa vuosittain nettitesti. 

Alexander Corporate Finance neuvoo viittä

Hyväksyttyinä neuvonantajina toimii varsin kirjava katras pankkeja ja corporate finance -yhtiöitä. Keräsin Nasdaqin sivuilta kotimaisten First North -yhtiöiden tämänhetkiset hyväksytyt neuvonantajat.

Suomalaisista hyväksytyistä neuvonantajista eniten asiakkaita, viisi, on Alexander Corporate Financella. Myös suuret pankit Nordea ja Danske toimivat hyväksyttyinä neuvonantajia, mutta niillä kummallakin asiakasyhtiöitä on vain kaksi.

Yhtiö ei voi olla itsensä hyväksytty neuvonantaja. Niinpä First Northilla kaupankäynnin kohteena olevan Privanetin hyväksytty neuvonantaja on Valkia Advisors, kun taas Privanet toimii Ahola Transportin hyväksyttynä neuvonantajana.

Hyväksytyt neuvonantajat

Yhtiö Hyväksytty neuvonantaja
Admicom Merasco
Ahola Transport Privanet
Avidly (Zeeland) Merasco
BBS - Bioactive Bone Substitutes Stockholm Certified Advisers
Detection Technology Nordea
EAB (Elite) Merasco
Efecte Evli
Enersense Alexander Corporate Finance
FIT Biotech Aalto Capital
Fondia Alexander Corporate Finance
Gofore Evli
Heeros Ernst & Young
Herantis Pharma UB Securities
Loudspring Access Partners
Nexstim Sisu Partners
Next Games Danske Bank
Piippo Translink Corporate Finance
Privanet Valkia Advisors
Remedy Alexander Corporate Finance
Savo-Solar Augent Partners
Titanium Alexander Corporate Finance
United Bankers Merasco
Verkkokauppa.com Nordea
Vincit Alexander Corporate Finance
VMP Danske Bank

Lähde: Nasdaq

Viikon trio: Harvojen herkkua

Pörssiyhtiöllä tulee olla vähintään 500 osakkeenomistajaa, mutta First Northissa kaupankäynnin kohteeksi pääsee jo 300 omistajalla. Siitäkin joustetaan, jos osakkeella on markkinatakaus.

Osakkeenomistajamäärällä on merkitystä osakkeen likviditeetin kannalta. Jos omistajia on harvassa, kauppaa käytäneen raukeasti, osto- ja myyntitarjousten erot revähtävät helposti suuriksi ja osakkeista voi olla vaikea päästä eroon markkinoiden myrskytessä.

Arvo-osuusjärjestelmää ylläpitävän Euroclearin tilastojen mukaan suomalaisista First North -yhtiöistä vähiten omistajia on Ahola Transportilla. Omistajista (ainakin) kolme on pankkien hallintarekistereitä, joten todellinen omistajamäärä lienee hieman suurempi. Ahola Transportin osakkeista 89,8 prosenttia omistaa Oy Ahola Group Ab, joten muille osakkaille ei jääkään kuin murusia. Seitsemänneksi suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi pääsee 40 000 euron Ahola-salkulla.

Yhtiö Omistajia
Oy Ahola Transport Ab   369
Piippo 436
EAB Group   628

Lähde: Euroclear Finland. Tilanne 31.8.2018.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.