veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssilistan kärki valmiina kasvuun

Pörssilistan kärki valmiina kasvuun
20.9.2016

Odotuksia parempi tuloskausi hälvensi pelkoja kuplasta osakemarkkinoilla. Taloustaidon listalla on yhtiöitä, joille talouden piristyminen voi tuoda merkittävää tulosvipua. 

Osakkeet Helsingin pörssissä ovat tällä hetkellä kaikkea muuta kuin halpoja. Pörssin p/e-luku (hinta/tulos) on tälle vuodelle 17, kun keskimäärin pitkällä aikavälillä se on ollut alle 15. Myös muilla arvostuskertoimilla mitattuna näyttäisi, että pörssiyhtiöt hinnoitellaan nyt yläkanttiin.

Pahimmat pelot osakemarkkinoiden kuplasta ovat kuitenkin hälvenneet. Vaikka pörssiyhtiöiden alkuvuosi oli heikko, vuoden toisella neljänneksellä yhtiöillä meni jo paremmin.

”Liikevaihdot olivat Q2:lla (vuoden toisella neljänneksellä) hieman odotuksia paremmat. Yhtiöiden oli oikeastaan pakko onnistua, sillä muuten ennusteita olisi pitänyt laskea ja tulla alas kertoimissa”, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Pörssiyhtiöiden liikevoitot kasvoivat Inderesin mukaan vuoden toisella neljänneksellä keskimäärin kahdeksan prosenttia.

”Tuloskauden ansiosta nyt loppuvuoden tuloskasvuennusteet säilyivät ja tulosvaroitusten riskit pienenivät. Yhtiöillä ei ole enää niin dramaattista kirittävää loppuvuonna, jotta ne saavuttavat ohjeistuksensa. Ilman tuloskasvua pörssissä ei ole kuitenkaan nousuvaraa”, Vilén sanoo. 

Talouden elpymisestä selviä merkkejä

Vahvaa tuloskautta selittää ennen kaikkea Euroopan talouden varovainen piristyminen, joka heijastuu pikkuhiljaa myös meille. Kotimaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdosta peräti noin kaksi kolmannesta tulee Euroopasta.

”Pörssiyhtiöt ovat oikeastaan eurokriisistä lähtien ylläpitäneet tuloksia vain kuluruuvia kiristämällä. Yhtiöt ovat nyt keskimäärin todella hyvässä kunnossa, kun niiden kulurakenne on saneerattu kuntoon. Kun yhtiöiden liikevaihdot kasvavat, se heijastuu hyvin niiden kannattavuuteen”, Vilén sanoo.

Toisaalta talouden elpymisestä on merkkejä myös kotimaassa. Perinteisesti taantumasta toipuu muita toimialoja nopeammin rakennusala, jolla näyttäisi tilauskirjojen valossa menevän nyt erinomaisesti.

Rakentamisen suhdannekäänteen odotetaan toteutuvan odotettuakin jyrkempänä. Kun vielä keväällä Rakennusteollisuus RT ennusti tälle vuodelle 3,5 prosentin kasvua, nyt ennustetta on nostettu 6,5 prosenttiin. 

Isot tilaukset kannattelevat Rautea

Taloustaidon listalla oleville yhtiöille talouden virkoaminen tietää hyvää. Listaykkösenä on vaneri- ja viiluteollisuudelle koneita valmistava Raute, joka on ilmoittanut lyhyen ajan sisällä peräti kahdesta suuresta tilauksesta.

”Yhtiön tilausnäkyvyyden parantuminen on laskenut osakkeen riskiprofiilia. Tulosennusteisiin nähden osake on nyt halpa”, Vilén sanoo.

Talouden elpyminen toisi Vilénin mielestä suurta tulosvipua etenkin sijoitusyhtiö Panostajalle ja ravintolayhtiö Restamaxille. Panostajan sijoitussalkussa on useita kotimaisia listaamattomia teollisuusyhtiöitä, joiden tulokset riippuvat siitä, miten lujaa talouden rattaat pyörivät. ”Jos Suomen talous lähtee elpymään, Panostaja saa merkittävää tulosajuria. Samaan aikaan heidän digipainamisbisneksensä Grano alkaa olla irtautumiskypsä. Sen myynti tulee nostamaan Panostajan arvoa merkittävästi”, Vilén arvioi.

Ravintolabisneksessä talouskasvu näkyy puolestaan siinä, että kuluttajat ovat aiempaa valmiimpia käyttämään rahaa ravintolassa. Ostovoiman kohentuessa 20 euron viinipullo voi vaihtua helposti 40 euron pulloon, mikä kasvattaa ravintoloiden myyntikatetta – ilman, että kiinteät kulut nousevat.

”Restamax on jo nyt alansa kannattavimpia yrityksiä. Kun talous elpyy, heillä on hyvät edellytykset parantaa kannattavuuttaan. Restamaxin osake on edullinen. Yhtiön p/e on 13 tälle vuodelle, mikä on edelleen kohtuullinen voimakkaasti kasvavalle yhtiölle”, Vilén sanoo.

Alhainen arvostus ei takaa edullisuutta

Myös finanssialan yhtiöt pärjäävät Taloustaidon listalla. Listan toiselle sijalle on kirinyt sijoitusyhtiö Privanet, joka listautui pörssin First North -kauppapaikalle vasta viime kesänä. Vaikka yhtiön osakekurssi mataa antihintaan nähden alhaalla ja kertoimet ovat matalat, Vilénin mielestä arvostustaso voi olla myös perusteltu.

”Privanetin liiketoimintamalliin liittyy epävarmuutta. Se on hyvin syklinen yhtiö ja liiketoiminnan läpinäkyvyys on huono. Sijoittajan kannattaa olla edelleen varuillaan ja odottaa lisänäyttöjä yhtiön tuloskehityksestä”, Vilén sanoo.

Sen sijaan Vilén innostuu listasijoitustaan parantaneesta Sammosta, jonka osakekurssia ovat painaneet viime aikoina Nordean vaikeudet.

”Panama-kohut ja muut ovat aiheuttaneet kolhuja Nordealle. Myös Nordean tuloskehitykseen liittyy epävarmuutta ja yhtiön korkokate on paineessa.”

”Sampo hinnoitellaan nyt kuitenkin alle sen, mikä on yhtiön osien summa. Sammon osat ovat erittäin laadukkaita, ja Nordean epävarmuudesta huolimatta Sammolla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa osinkoa”, Vilén sanoo.

Sammon osakkeessa on myös yritysjärjestelyjen optio. Ainakin aiemmin Sampo on onnistunut yrityskaupoissaan sijoittajien kannalta suorastaan erinomaisesti. Esimerkiksi Sampo-pankin yhtiö myi jälkikäteen arvioiden aikoinaan selvään ylihintaan Danske Bankille.

Taloustaito pörssilista TOP 20

Vaneri- ja viiluteollisuudelle koneita valmistava Raute on vahvassa vedossa ja tekee erinomaista tulosta. Markkinoiden huolet yhtiön tilauskirjan ohenemisestä hälvenivät, kun Raute kertoi kesän jälkeen uusista isoista tilauksista.

Viime kesänä First North -kauppapaikalle listautuneen pankkiiriliike Privanetin kurssi on valahtanut selvästi alle merkintähinnan. Myös kertoimien valossa osake näyttää edulliselta. Yhtiön tuloskehitykseen liittyy kuitenkin epävarmuutta.

Nordean vaikeudet ovat painaneet Sampoa jo niin, että osake hinnoitellaan pörssissä sijoittajan kannalta hyvinkin houkuttelevasti. Yhtiö tekee tasaista tulosta ja maksaa hyviä osinkoja. Sammon johto osaa luoda arvoa myös yritysjärjestelyillä, joita alalle odotetaan jatkossakin.

Sijoitusyhtiö Panostaja voi saada merkittävän piristysruiskeen Suomen talouden virkoamisesta. Yhtiöllä on salkussaan pääasiassa kotimaisia listaamattomia teollisuusyhtiöitä, joiden tuloskunto riippuu vahvasti siitä, miten lujaa talouden rattaat lähtevät pyörimään.

Ravintolayhtiö Restamax on alansa kannattavimpia yrityksiä. Taloustilanteen elpyminen voi tuoda sille merkittävää tulosvipua. Kuluttajien ostovoiman koheneminen kasvattaa ravintolakävijöiden kertaostosten arvoa, vaikka kävijävirrat eivät kasvaisikaan.

Outi Airaksinen

Millaiset yhtiöt pärjäävät listalla? 

Rahat, verot, työ & eläke, koti