veronmaksajat.fi

RAHAT

Tunnelma laimenee pörssiyhtiöissä – odotukset käyneet varovaisiksi

Tunnelma laimenee pörssiyhtiöissä – odotukset käyneet varovaisiksi
23.3.2023

Helsingin pörssiyhtiöt selvisivät loppuvuodesta varsin hyvin, mutta arvioivat varovasti tulevaa. Osakekurssit kehittyivät vahvasti alkuvuonna, mutta kestääkö kurssitaso, kun korotkin ovat vielä nousussa?

Kohtuullisen hyvä tuloskausi. Näin analyysiyhtiö Inderesin osakestrategi Juha Kinnunen tiivistää Helsingin pörssiyhtiöiden osavuosikatsauksien annin viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä.

Yhtiöiden tuloksissa oli hajontaa, mutta keskimäärin yhtiöt selvisivät loppuvuodesta kohtuullisesti.

"Jopa hyvin, kun ottaa huomioon talouden heikot tunnelmat vielä muutama kuukausi sitten. Syksyllä puhuttiin energiakriisistä ja varmasta taantumasta Euroopassa. Talous on kuitenkin kestänyt ennakoitua paremmin. Se näkyi yhtiöiden tuloksissa", Kinnunen sanoo.

Inderesin keräämien tietojen mukaan Helsingin pörssiyhtiöiden liikevaihdon kasvu oli keskimäärin noin kymmenen prosenttia. Keskimääräinen tuloskasvu jäi nollan pintaan.

Kinnusen mukaan yhtiöiden kannattavuutta nakersivat muun muassa kohonneet energiakulut ja työvoimakustannukset.

"Moni pörssiyhtiö on pystynyt kuitenkin kohtalaisen hyvin siirtämään kohonneita kustannuksia myyntihintoihin." 

Isot konepajat hyvissä asemissa

Helsingin pörssin suurten konepajayhtiöiden liikevaihdot ja tulokset olivat loppuvuonna pääosin nousu-uralla. Kinnusen mukaan myös tilausten määrä on pysynyt hyvällä tasolla, joten valtaosa yhtiöstä on päässyt aloittamaan tämän vuoden hyvissä asemissa.

"Yhtiökohtainen hajonta etenkin pienempien konepajojen tuloksissa oli kuitenkin suuri. 

Yleisesti ottaen parhaiten on mennyt alan yrityksillä, jotka ovat jollakin tavalla tekemisissä energian tai raaka-aineiden kanssa."

Esimerkiksi Metso Outotecin kaltaisilla kaivosalan teknologiayhtiöillä meni varsin hyvin. Teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB tekivät viime vuonna erinomaiset tulokset, mutta alan suhdanne on jo jäähtynyt selvästi.

Suhdannehuippu näyttäisi olevan ohi myös metsäteollisuudessa, mikä Kinnusen mukaan näkyi jo Stora Enson ja Metsä Boardin loka-joulukuun tuloksissa. Merkittävänä sähkön tuottajana UPM hyötyi energian korkeista hinnoista, mutta yhtiö pystyi tekemään kovaa tulosta muissakin liiketoiminnoissaan. 

Kuluttajien varovaisuus painaa tuloksia

Loppuvuonna vaikeinta oli odotetusti pörssiyhtiöillä, joiden liiketoiminta perustuu tavalla tai toisella harkinnanvaraiseen kulutukseen. Esimerkiksi elektroniikkaa myyvän Verkkokauppa.comin ja autokauppayhtiö Kamuxin liikevaihdot laskivat loka–joulukuussa.

Myös asuntokauppa kärsii merkittävästi, kun kuluttajat ovat entistä varovaisempia ja koronnousu nostaa asuntolainan hintaa.

Tämä painaa rakennusyhtiöitä, joiden uusien asuntojen kauppa käy tällä hetkellä heikosti. Vuoden viimeisen neljännekset tulokset jäivät vaisuiksi. Myös kuluvan vuoden näkymät ovat heikot, kun uusia asuntorakennushankkeita ei lähde käyntiin.

"Toisaalta kuluttajat eivät ole laittaneet kaikkea kulutusta jäihin. Esimerkiksi ravintolayhtiö Noho Partners teki loppuvuonna mainion tuloksen." 

Yrityksiltä varovaisia arvioita tulevasta

Pörssiyhtiöiden esittelemät näkymät tulevasta ovat olleet Kinnusen mielestä pääosin odotusten mukaisia. Ohjeistukset eli arviot taloudellisen tuloksen kehityksestä ovat olleet varovaisia.

Niiden perusteella voi päätellä, että kovin moni yhtiö ei odota tälle vuodelle merkittävää tuloskasvua. Toisaalta on vähän yrityksiä, jotka arvioivat tuloksen heikkenevänkään.

"Yhtiöt ovat selvästi varuillaan ja puntaroivat, onko talouden positiivinen vire kestävää. Myös inflaation kehitystä ja vaikutuksia palkka- ja muihin tuotantokuluihin on vaikea ennakoida."

Kustannuspaineissa on kaksijakoisuutta. Energian, raaka-aineiden ja rahdin rajuin hintapiikki näyttäisi olevan ohi. Toisaalta henkilöstökulut kasvavat kohoavien palkkojen vuoksi.

Suomalaisia konepajayhtiöitä kiinnostaa on myös Kiinan talouden tuleva kehitys. Maa purkaa korona-ajan tiukkoja sulkuja ja pyrkii vauhdittamaan kasvua.

"Maan taloudessa ongelmia kuitenkin riittää muun muassa kiinteistösektorilla. On epäselvää, miten Kiina pystyy kasvua lopulta kiihdyttämään."

Talouden parantuneet näkymät ovat näkyneet alkuvuonna vahvana osakekurssien nousuna Helsingin pörssissä. Tämän vuoden iso kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka kestävällä pohjalla nykyinen kurssitaso oikein on.

Kinnunen muistuttaa, että yleisen talouskehityksen ohella pörssikursseihin vaikuttaa korkotaso. Nyt näyttää siltä, että korkealla pysyttelevän inflaation vuoksi keskuspankkien on jatkettava koronnostoja, mikä voi painaa osakekursseja alaspäin. 

Kurssiraketit kiihdyttävät vauhtia

Kempower ja Qt Group ovat olleet Helsingin pörssin kurssiraketteja, joiden kasvuvauhti pysynee edelleen kovana. Tässä Inderesin poiminnat loka–joulukuun tuloksista.

ONNISTUJAT

Kempower

Sähköautojen latauslaitteita valmistava yhtiö jatkoi hurjaa kasvuvauhtiaan, mutta myös kannattavuus kehittyy vakuuttavasti. Yhtiön ohjeistuksen mukaan tämän vuoden liikevaihto noin kaksinkertaistuu viime vuodesta. 

Kempowerin kurssi 3/2022-3/2023

Qt Group

Ohjelmistoyhtiön asettama vaatimustaso loka–joulukuulle oli kova ja odotettiin jo, että yhtiö joutuu antamaan vuoden lopulla jopa tulosvaroituksen. Liikevaihdon ja tuloksen kasvu yllätti kuitenkin positiivisesti. Yhtiön antama ohjeistus kertoo, että hitain vaihe jää jo taakse ja yhtiö hakee tänä vuonna kovaa kasvua korkealla voittomarginaalilla.

Qt Groupin kurssi 3/2022-3/2023

Apetit

Elintarvikealan yhtiön liikevaihto kasvoi 15 prosenttia ja tulos koheni viime vuoden vertailukaudesta. Inflaatio nosti tuotantokustannuksia, mutta yhtiö pääsi viemään hinnankorotuksia myyntihintoihinsa.

 Apetitin kursii 3/2022-3/2023

Kemira

Vesikemikaaliyhtiön liikevaihto ja operatiivinen käyttökate kasvoivat odotettua selvästi vahvemmin. Erinomaiseen tulokseen vaikutti se, että yhtiö sai siirrettyä korkean sähkön hinnan lopputuotteiden hintoihin. 

Kemiran kurssi 3/2022-3/2023

Consti

Korjausrakentamiseen erikoistunut yhtiö ylitti odotukset. Liikevaihto nousi 13 prosenttia ja liikevoittokin kohosi reilusti 4,8 miljoonaan euroon. Merkittävästi odotuksia parempi tulos rohkaisee ajattelemaan, että jatkuvat tulosparannukset ovat jatkossakin mahdollisia.

Constin kurssi 3/2022-3/2023

PETTYMYKSET

Nokian Renkaat

Rengasvalmistajan vaikeudet olivat jo ennestään tiedossa, mutta loppuvuosi oli odotettuakin heikompi. Lisäksi ohjeistus tämän vuoden kannattavuudesta oli selvästi odotuksia heikompi, kun tuotanto Venäjän-tehtaalla poistuu luvuista.

Nokian Renkaiden kurssi 3/2022-3/2023

Orion

Lääkeyhtiön liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa 6,5 prosenttia. Kannattavuus jäi kuitenkin selvästi odotettua heikommaksi kustannusten laaja-alaisen nousun takia. Myös tälle vuodelle annettu ohjeistus jäi erityisesti liikevaihdon kehityksen osalta pehmeäksi.

Orionin kurssi 3/2022-3/2023

Rapala

Kalastustarvikevalmistajan liikevaihto laski puolivuotiskaudella ja vertailukelpoinen liikevoitto vajosi tappiolle. Etenkin tärkeillä Pohjois-Amerikan markkinoilla näkymät ovat haastavat. Jälleenmyyjien varastot ovat edelleen huomattavat, kun aiempi kalastusbuumi on hiipunut. 

Rapalan kurssi 3/2022-3/2023

Pihlajalinna 

Terveysalan yhtiön liikevaihto kasvoi 22 prosenttia, mutta tulos jäi erittäin heikoksi. Koronatestien hiipuminen ja henkilöstön sairauspoissaolot selittävät osittain tulospettymystä. Kuluinflaatio painoi kannattavuutta lähes kaikilla osa-alueilla. 

Pihlajalinnan kurssi 3/2022-3/2023

Solteq

It-yhtiön liikevaihto laski loka–joulukuussa vuodentakaisesta vertailukaudesta ja tulos meni miinukselle. Myös kuluvalle vuodelle odotettu käänne näyttää surkastuvan. Yhtiö ohjeisti liikevaihdon pysyvän samalla tasolla ja liikevoiton nousevan positiiviseksi.

Solteqin kurssi 3/2022-3/2023

Kuvioiden lähde: Factset Digital Solutions 

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti