veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Pitkä pörssinousu päättyi rysähdykseen

Pitkä pörssinousu päättyi rysähdykseen
20.3.2020

Koronaviruksen aiheuttamat pelot sysäsivät kurssit pudotukseen helmikuun lopulla. Sitä ennen Helsingin pörssissä oli takana yli kymmenen vuoden nousujohteinen kausi, jonka aikana osakekurssit nousivat historiallisen korkealle. Mitkä yhtiöt olivat menestyjiä, mitkä pettymyksiä?

Helsingin pörssin yhtiöistä suurin osa teki viime vuonna odotetun tuloksen. Alla analyysiyhtiö Inderesin poiminnat neljännen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä. Kuvion viimeinen kurssiluku on maaliskuun alkupuolelta.

ONNISTUJAT

Neste

Polttoaineyhtiö teki jälleen erittäin hyvän tuloksen, mikä on ennen muuta uusiutuvien polttoaineiden vahvan kysynnän ansiota. Investointi niiden tuotantoon on ollut Suomen teollisuushistoriassa poikkeuksellisen hyvä päätös.

Neste

Wärtsilä

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistavan yhtiön loppuvuosi oli kaikin puolin hyvä. Näyttää siltä, että yhtiötä riivanneet ongelmat alkavat olla takana päin, ja se alkaisi päästä jälleen kestävälle kasvu-uralle.

 Wärtsilä

Qt Group

Ohjelmistoyritykseen asetetut odotukset olivat korkealla, mutta yhtiön tulos kasvoi tätäkin nopeammin, yli 50 prosenttia vertailukaudesta. Myös yhtiön esittämät näkymät tulevasta olivat odotuksiakin paremmat.

Qt Group

Evli Pankki

Sijoittamiseen erikoistunut yksityispankki hyötyi pääomamarkkinoiden hyvästä vedosta ja teki pörssihistoriansa (listautui 2015) parhaan tuloksen. Yhtiö lähtee tähän vuoteen erinomaisista lähtökohdista.

Evli

Valmet

Paperi-, sellu- ja energiateollisuudelle teknologiaa valmistavan yhtiön tulos oli erittäin hyvä kaikilla mittareilla. Tilauskertymäkin oli odotettua parempi. Yhtiö lähtee tähän vuoteen parantuneen tilauskannan siivittämänä.

Valmet

PETTYMYKSET

SSAB

Teräsyhtiön tulos oli ennakoituakin vaisumpi, samoin tulevaisuudesta esitetyt näkymät. Yhtiö näyttää hakevan vauhtia arvioituakin syvemmältä.

SSAB

Rovio

Peliyhtiön osakekurssi romahti tulospäivänä lähemmäs 20 prosenttia, kun se oli esitellyt huomattavasti odotettua heikomman tuloksen. Myös kasvunäkymät ovat vaisut.

Rovio

SRV

Pahoihin vaikeuksiin ajautunut rakennusyhtiö julkisti raskaasti tappiollisen tuloksen. Talouden tervehdyttämiseksi yhtiö joutuu tekemään poikkeuksellisen isoja tasejärjestelyjä ja muun muassa luopumaan murheenkryyniksi osoittautuneesta ostoskeskus Redistä.

SRV

Kemira

Vesikemikaaliyhtiöllä oli varsin hyvä vuosi – viimeistä neljännestä lukuun ottamatta. Tulos jäi selvästi odotuksista, mikä katkaisi suorittamisen hyvän putken. Tämän vuoden näkymät ovat sinänsä hyvät.

Kemira

Bittium

Viestintä- ja liittymisratkaisuja tarjoavan it-yhtiön tulos oli odotetun hyvä, mutta yhtiön näkymä tälle vuodelle oli merkittävä pettymys. Odotettu kova tulosparannus siirtyi yhä kauemmas horisonttiin.

Bittium

Matti Remes 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti