veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Peruin kaupan sijoitusasunnosta – voinko vähentää menettämäni käsirahan verotuksessa?

Peruin kaupan sijoitusasunnosta – voinko vähentää menettämäni käsirahan verotuksessa?
24.8.2022

Tein sijoitusasunnosta sitovan ostotarjouksen ja maksoin ostotarjouksen yhteydessä 10 000 euron käsirahan. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin ja peruutin lopulta koko kaupan.

Sitovan ostotarjouksen ehtoihin kuului, etten saa maksamaani käsirahaa enää takaisin, jos peruutan kaupan. Käsiraha toimii tällöin sakkona sopimusrikkomuksesta.

Voinko vähentää menettämääni käsirahaa verotuksessa? Sijoitusasunto oli tarkoitus laittaa vuokralle.

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Kyllä voit. Maksamasi käsiraha toimii tilanteessasi sopimussakkona. Sopimussakon voi vähentää verotuksessa, jos se johtuu veronalaisen tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä.

Kun sopimussakon maksamisen perusteena on ollut sopimus, jolla on tavoiteltu veronalaista pääomatuloa, maksetun sopimussakon voi vähentää henkilöverotuksessa pääomatulojen hankkimisesta ja säilyttämisestä johtuneena menona. Sinun tilanteessasi kyseessä oli tulonhankkimiskäyttöön tarkoitettu sijoitusasunto, josta olisit saanut veronalaisia pääomatuloja.

Sopimussakot voivat liittyä monenlaisiin tilanteisiin, joten niitä tarkastellaan aina tapauskohtaisesti yksilöllisten seikkojen pohjalta. Sinun tulee pystyä esittämään Verohallinnolle selvitys siitä, että sopimussakko liittyi veronalaisen tulon hankkimiseen.

Sopimussakko ei ole vähennyskelpoinen, jos se sopimussakko liittyy verovapaan tulon hankkimiseen tai esimerkiksi omaan käyttöön tulevan asunnon ostamiseen. 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti