veronmaksajat.fi

RAHAT

Nuoret uskovat: sijoitusasunto on hyvä tapa vaurastua

Nuoret uskovat: sijoitusasunto on hyvä tapa vaurastua
10.10.2017

Alle 30-vuotiaiden kiinnostus asuntosijoittamiseen näyttää olevan kasvussa. Heistä useampi kuin joka kolmas uskoo sijoittavansa tulevaisuudessa asuntoihin.

Nuorten kiinnostus käy selvästi ilmi Danske Bankin teettämästä kyselystä. Asuntosijoittamista koskevaan kyselyyn vastasi noin 1 500 yli 18-vuotiasta.

Vastanneista alle kolmikymppisistä 64 prosenttia pitää asunnon omistamista kannattavana ja 57 prosenttia turvallisena tapana vaurastua. Osuudet ovat huomattavasti suuremmat kuin koko vastaajajoukossa keskimäärin.

Jo nyt 39 prosenttia nuorista asunnonomistajista omistaa sijoitusasunnon. Tämän kyselyn perusteella kaikista asunnonomistajista sijoitusasunnon omistaa paljon harvempi, 25 prosenttia. Nuoren omistama asunto on siis muita yleisemmin sijoitusasunto.

Nuoret ovat muita valmiimpia tienaamaan myös omalla kodillaan esim. vuokraamalla sitä lyhytaikaisesti. Toistaiseksi näin on kuitenkin tehnyt vasta kymmenen prosenttia nuorista.

Talletuksille etsitään vaihtoehtoja

Suomalaisten – muidenkin kuin nuorten – kiinnostus asuntosijoittamiseen on jo vuosia kasvanut, eikä käännettä alaspäin ole näköpiirissä.

Ehkä jopa päinvastoin: asuntosijoittaminen on ollut kestoaihe mediassa ja sijoituskeskusteluissa, mutta moni on vielä tyytynyt hauduttelemaan mielessään ajatusta oman sijoitusasunnon hankkimisesta. Danske Bankin mukaan näyttäisi siltä, että vähitellen ajatukset alkavat kypsyä päätöksiksi.

Kypsyttelyä ovat edesauttaneet halvat lainakorot, mutta myös surkeat pankkitalletusten korot. Jos säästöilleen haluaa tuottoa, on pakko olla valmis ottamaan sijoituksissaan riskiä.

Ja riskihän myös asuntosijoittamisessa on, joskin erityyppinen kuin esimerkiksi pörssiosakkeissa. Jos asuntosijoittamisessa onnistuu, sijoittajan on mahdollista saada kohtalaista juoksevaa vuokratuottoa kohtuullisella riskillä. Parhaassa tapauksessa asunnon arvokin nousee.

Sijoituksen onnistuminen on kuitenkin kiinni monesta asiasta. Siksi esimerkiksi Suomen Vuokranantajat ry suosittelee, että ensimmäisen sijoitusasunnon hankintaan olisi hyvä saada avuksi joku asuntosijoittamista jo tunteva.

Sijoittaja tarvitsee vahvan puskurin

Johtaja Kenneth Kaarnimo Danske Bankista muistuttaa, että asuntosijoittamista suunnitellessa kannattaa miettiä omaa varallisuutta kokonaisuutena. ”On tärkeää, että sijoitukset muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden.”

Asuntosijoittamisen tulisi olla pitkäjänteistä, ja sijoittajan taloudessa tulee olla riittävästi pelivaraa sekä hänen omassa taloudessaan että asuntosijoittamisessa eteen tulevien yllätysten hoitamiseen.

Asuntosijoittamisessa puskuria tarvitaan esimerkiksi remonttien varalle. Asuntosijoittajan on myös kyettävä selviämään lainanhoidosta ja muista menoista, vaikka vuokratulossa olisi katkoksia.

”On myös hyvä muistaa, että kun sijoitusasuntoa varten ottaa lainaa, omaa pääomaa vaaditaan usein enemmän kuin omaa kotia hankittaessa”, Kenneth Kaarnimo sanoo.

Ulla Simola

Millainen on suomalaisten mielestä hyvä sijoitusasunto?

■ Yksiö tai kaksio.

■ Kerrostaloasunto.

■ Sijaitsee kasvukeskuksessa.

■ Sijaitsee keskustassa tai keskustan läheisyydessä.

■ Hankintahinnaltaan alle 200 000 e.

■ Hankintahetkellä hyväkuntoinen.

■ Rakennettu 2000-luvulla, ei kuitenkaan uudisasunto.

Lähde: Danske Bankin teettämä Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimus. Verkkokyselyn toteutti Yougov Finland syyskuussa. Kyselyyn vastasi 1 510 täysi-ikäistä suomalaista.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti