veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myyn lahjaksi saamiani pörssiosakkeita – saanko vähentää lahjaveron?

Myyn lahjaksi saamiani pörssiosakkeita – saanko vähentää lahjaveron?
2.9.2020

Sain lahjaksi pörssiosakkeita ja olen maksanut tästä lahjasta lahjaveroa. Kun myyn pörssiosakkeet, onko lahjoituksesta maksettu lahjavero osa sen vähennyskelpoista hankintamenoa?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Ei ole. Maksettua lahjaveroa ei voi vähentää missään.

Lahjaksi saadun pörssiosakkeen hankintameno on sille vahvistettu lahjaverotusarvo, jos pörssiosake myydään aikaisintaan vuoden päästä lahjoituksesta.

Jos lahjansaaja myy pörssiosakkeen ennen kuin vuosi on kulunut lahjoituksesta, pörssiosakkeen hankintameno onkin lahjoittajan oma hankintameno eikä pörssiosakkeen lahjaverotusarvo lahjansaajalle.

Julkisesti noteerattavien arvopapereiden arvon määrittäminen ta­pahtuu lahjoituksen täyttymispäivänä toteu­tuneen kaupan noteerauksen mukaiseen arvoon. Arvostus tapahtuu vähintään päivän kauppojen alimpaan arvoon.

Luovutusvoiton verotusta toimitettaessa voi käydä ilmi, että luovutettu omaisuus on saatu lahjana, mutta lahjaverotusta ei ole toimitettu. Tällaisessa tapauksessa lahjaverotusarvoa ei ole käytettävissä. Lahjaverotusarvo voi kuitenkin olla selvä ja riidaton esimerkiksi, jos lahjaksi on saatu julkisesti noteerattuja arvopapereita.

Jos lahjan arvo on niin vähäinen, ettei lahjaveroa tule maksettavaksi, ei ole tarkoituksenmukaista toimittaa lahjaverotusta vain luovutusvoiton verotusta varten.

Luovutusvoittoverotuksessa omaisuuden vähennyskelpoiseksi hankintamenoksi voidaan näissä selvissä tapauksissa hyväksyä se arvo, joka sille olisi määrätty lahjaverotuksessa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti