veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myin ulkomaisia osakesijoituksia – onko valuutanvaihtokulu vähennyskelpoinen verotuksessa?

Myin ulkomaisia osakesijoituksia – onko valuutanvaihtokulu vähennyskelpoinen verotuksessa?
31.7.2023

Olen myynyt ulkomaisia osakesijoituksia arvo-osuustililtäni. Arvopaperivälittäjältä saamassani myyntiraportissa näkyy hankinta- ja myyntihintojen lisäksi kuluna mennyt valuutanvaihtokulu. Onko tämä valuutanvaihtokulu vähennyskelpoinen luovutusvoiton/-tappion laskennassa?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Kyllä on, jos luovutusvoiton tai -tappion laskenta perustuu todellisiin menoeriin ja kuluihin.

Kun lasket arvopaperin myynnistä syntynyttä luovutusvoittoa tai -tappiota, arvopaperin myyntihinnasta vähennetään sen hankintahinta. Lisäksi saa vähentää tulon hankkimisesta aiheutuneet kulut. Tällaisia arvopaperin osto- ja myyntikuluja ovat esimerkiksi arvopaperivälittäjän välityspalkkio tai valuutanvaihtokulu.

Vaihtoehtoisesti luovutusvoiton laskennassa voi käyttää omistusajan mukaan määräytyvää hankintameno-olettamaa.

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden.

Verovelvollisen saamasta luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos on omistanut luovutetun omaisuuden vähintään 10 vuotta, vähennettävä määrä on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta.

Hankintameno-olettamaa käytettäessä et voi vähentää enää muita kuluja eikä hankintameno-olettamaa käytettäessä synny koskaan luovutustappiota, vaan luovutusvoitto on aina joko tasan 60 tai 80 prosenttia luovutushinnasta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti