veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myin sijoitusasuntoni – voinko vähentää yhtiövastikkeet myyntiajalta?

Myin sijoitusasuntoni – voinko vähentää yhtiövastikkeet myyntiajalta?
24.9.2021

Omistin asunto-osakehuoneiston, jota vuokrasin useita vuosia. Myin nämä asunto-osakkeet vuokraustoiminnan päätyttyä. Myyntiaika oli noin kuusi kuukautta.

Saanko vähentää myyntiaikana maksamani yhtiövastikkeet myyntihinnasta luovutusvoiton tai -tappion verotuksessa?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kyllä, jos asunto-osakkeiden hankintamenona käytetään niiden todellista hankintahintaa. Myyntiajalta tai myyntiä varten tehdyn korjauksen ajalta tyhjillään olleen osakehuoneiston hoitovastikkeet saa vähentää siltä osin kuin niitä ei ole lisätty osakkeiden hankintamenoon.

Jos luovutusvoitto lasketaan vaihtoehtoisesti käyttämällä hankintameno-olettamaa (20 % / 40 %), myös hoitovastikkeet jäävät vähentämättä. Hankintameno-olettama lasketaan aina omaisuuden myyntihinnasta. Hankintameno-olettaman lisäksi ei siis saa vähentää muuta omaisuuden hankintamenoa tai voiton hankkimiseen liittyneitä menoja.

Laskentatapana käytetään aina sinulle edullisempaa vaihtoehtoa.

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut myymänsä omaisuuden. Luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos myyty omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuotta, vähennys on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta.

Hankintameno-olettamaa käyttämällä syntyy aina luovutusvoittoa, ja sen suuruus on joko 60 tai 80 prosenttia myyntihinnasta. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi syntyä luovutustappiota.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti