veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Myin osakkeita 950 eurolla – miksi verottaja kysyy lisätietoja kaupasta?

Myin osakkeita 950 eurolla – miksi verottaja kysyy lisätietoja kaupasta?
30.5.2022

Ostin vuonna 1999 osakkeita 500 eurolla ja myin ne viime vuonna 950 eurolla. Luulin, että luovutus on verovapaa, mutta nyt verottaja lähetti tiedustelun kaupasta. Miten minun tulee suhtautua asiaan?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Mikäli olet myynyt arvopapereita enintään 1 000 eurolla eikä sinulla ole muita luovutuksia samana vuonna, saamasi luovutusvoitto on verovapaa. Verottaja voi kuitenkin tiedustella luovutuksesi tietoja, koska Verohallinnon tiedossa ei ole hankintahintaasi. 

Verohallinnon mukaan verovapaatkin myyntivoitot osakekaupoista tulee ilmoittaa Verohallintoon. 

Mikäli alle 1 000 eurolla luovuttamiesi arvopapereiden hankintahinta olisi yli 1 000 euroa, saisit vahvistetun tappion. Mikäli hankintahinta ja luovutushinta molemmat jäisivät enintään 1 000 euroon ja sinulle syntyisi tappioita, et saisi vähentää tappiota, koska luovutusvoittosikaan ei ole veronalainen.

Mainittuja rajoja laskettaessa huomioon ei kuitenkaan oteta luovutushintoja tai hankintamenoja sellaisen omaisuuden luovutuksista, joka on säädetty erikseen verovapaaksi. Tällaisia omaisuuden luovutuksia ovat esimerkiksi oman vakituisen asunnon verovapaa luovutus ja verovapaa sukupolvenvaihdosluovutus.

Myöskään tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan henkilökohtaisen omaisuuden luovutuksia ei oteta huomioon 1 000 euron rajaa laskettaessa.

Omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut voitot ovat verovapaita siltä osin kuin ne ovat verovuonna yhteensä enintään 5 000 euroa niitä omistavaa perheenjäsentä kohti.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti