veronmaksajat.fi

RAHAT

Kurkistus tunnuslukujen taakse – mitä tunnusluvut kertovat osakkeista?

Kurkistus tunnuslukujen taakse – mitä tunnusluvut kertovat osakkeista?
5.3.2018

Sijoittajan ei kannata tuijottaa vain yhtä tunnuslukua, vaan koettaa ymmärtää, mitä numeroiden taakse kätkeytyy, sanoo Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Antti Lahtinen

Millä tavalla piensijoittaja voi arvioida, onko jokin osake halpa vai kallis?

”Hyviä tunnuslukuja ovat p/e ja p/b, mutta ne riippuvat yrityksen toimialasta ja pääomarakenteesta. Myös osinkotuotto antaa kuvaa osakkeen hinnasta. Lisäksi voi katsoa oman pääoman tuottoa. Hieman vaikeampi tunnusluku on ev/ebitda. Se ottaa huomioon myös yrityksen velat.” 

Osaavatko sijoittajat hyödyntää tunnuslukuja sijoituspäätöksiä tehdessään?

”Yleisimpiä tunnuslukuja käytetään aika paljon. P/e-luvun haasteena on, että se on hetkellinen ja riippuu yrityksen senhetkisestä tuloksesta. Sijoittamisessa pitäisi kuitenkin pyrkiä katsomaan eteenpäin.

Tunnusluvut ovat hyvä lähtökohta, mutta sijoittajan pitäisi katsoa myös niiden taakse: miten markkinat ja yrityksen liiketoiminta kehittyvät eri markkinoilla. Jos kyse on esimerkiksi lääketeollisuudesta, pitää miettiä, miten lääkkeiden kysyntä kasvaa. Siihen vaikuttaa muun muassa väestön ikääntyminen. Jos kyse on teollisuustuotteista, vaakakupissa painaa yleinen talouskehitys.” 

Kumpi on mielestäsi tärkeämpi mittari osakkeen hinnan arvioimiseen, p/e vai p/b?

”Tuijottamalla vain yhtä lukua ei pääse oikeaan lopputulokseen, jos ei ymmärrä, mitä numeron takana on. Jonkin yrityksen p/e voi olla 10 ja silti osake on kallis, jos yritys toimii laskevalla toimialalla. Toisaalta yrityksen p/e voi olla 40 tai 50, mutta hinta voi olla silti järkevällä tasolla tai jopa edullinen, jos yritys kasvaa kymmeniä prosentteja vuodessa.

P/b-tunnuslukuun puolestaan vaikuttaa ratkaisevasti yhtiön toimiala. Pääomavaltaisilla aloilla esimerkiksi teollisuudessa p/b on usein matala. Suunnittelu- ja konsultointiliiketoiminnassa sen sijaan ei tarvita tehtaita, joten p/b-luku voi olla huomattavan korkeakin.” 

Kuinka suuri p/e saa mielestäsi enimmillään olla?

”Vakiintuneilla yrityksillä, joiden liiketoiminta ei hirveästi kasva, p/e:n ei pitäisi olla paljon yli 15. Nopeasti kasvavilla yhtiöillä jopa yli 30 voi olla perusteltu.” 

Missä on mielestäsi kipuraja, kun katsotaan koko pörssin arvostusta p/e-mittarilla?

”Jos korkotaso on matala eikä muista sijoituskohteista saa tuottoa, sijoittajat ovat valmiita maksamaan enemmän osakkeista. Toisessa tilanteessa siedettävä, hyväksytty arvostustaso on pienempi. Ehkä 20 alkaa olla lähellä kipurajaa. Toisaalta korkeakin p/e-luku voi oieta, kun yritysten tuloksen kasvavat.”

Outi Airaksinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti