veronmaksajat.fi

RAHAT

Kiinan kasvun hyytyminen yllätti pörssiyhtiöt

Kiinan kasvun hyytyminen yllätti pörssiyhtiöt
23.1.2023

Kiinan kiivas kasvu on tuonut paljon hyvää suomalaisille pörssiyhtiöille. Maan taloushuolet ja vaikeasti ennakoitava koronatilanne varjostavat kuitenkin tulevaa. 

Kiinan koronatilanteessa on tapahtunut viime viikkojen aikana iso muutos, kun tautiin on sairastunut kasvava määrä kansalaisia. Tätä ennen valtion äärimmilleen viemät rajoitukset pitivät tartunnat kurissa, mutta samalla aiheutettiin isoa vahinkoa maan taloudelle ja koeteltiin kiinalaisten hermoja.

Nordean päästrategi Antti Saari sanoo, että Kiinan merkitys koko maailmantaloudelle on niin suuri, että maan koronatilanteen kehitys vaikuttaa osakemarkkinoihin. Myös Helsingin pörssissä on useita yhtiöitä, joiden liiketoiminnalle Kiina on tavalla tai toisella merkittävä.

"Kiinan koronapolitiikka on iso kysymysmerkki. Talouden kannalta olisi hyvä, jos maa alkaisi hoitaa asiaa kuten länsimaat. Riskinä kuitenkin on, että Kiinassa sahataan edestakaisin sulkujen ja vapaampien olojen kanssa."

Saari suhtautuu Kiinan kovan koronakurin päättymiseen vielä varauksella. Suurin ongelma on kuitenkin koronatoimien ennustamattomuus. Kiinassa toimivien yritysten on vaikea varautua, kun ei tiedä mihin ja millä aikavälillä muutoksiin pitäisi varautua. 

Kiina näytti Koneelle kääntöpuolensa

Kiina on ollut viime vuodet maailmantalouden veturi ja monelle suomalaisyhtiöllekin tärkeä markkina ja tuotantopanosten lähde.

"Monta vuosikymmentä jatkunut globalisaatio ja Kiinan hurja kasvu on tuonut monelle yritykselle paljon hyvää bisnestä", United Bankersin salkunhoitaja Teemu Perälä tiivistää.

Helsingin pörssin isoista yhtiöistä ehkä suurin hyötyjä on ollut hissejä ja liukuportaita valmistavaan Kone, jonka liikevaihdosta noin kolmasosa tulee Kiinasta.

Yhtiö tahkosi vuosikaudet paranevaa tulosta, kun Kiinaan rakennettiin kiivaaseen tahtiin uusia kerrostaloja ja pilvenpiirtäjiä. Talouskasvun ja rakentamisen hyytyminen syö nyt suomalaisyhtiön liikevaihtoa ja tulosta.

Viime vuonna Kone joutui antamaan peräti kaksi tulosvaroitusta. "Se osoittaa, että Kiinan kiinteistömarkkinoiden meneminen syväjäähän yllätti heidätkin", Perälä sanoo.

Kiinassa kiinteistösektorin osuus koko maan taloudesta on noin neljännes. Monet alalla toimivat yhtiöt ovat nyt raskaasti velkaantuneita.

Perälän mukaan uusien hissien ja liukuportaiden myynti voi hiljentyä jopa vuosiksi. Hän uskoo kuitenkin, että jollakin aikavälillä Koneen näkymät Kiinassa taas kirkastuvat.

"Koneella on maassa vahva markkina-asema. Nyt on suvantovaihe, mutta jossakin vaiheessa yhtiön hyväkatteinen huoltotoiminta alkaa taas tuoda rahaa." 

MIHIN HUOMIOTA KIINAN KEHITYKSESSÄ? ”Koronatilanne vaikuttaa kaikkeen. Talouskasvua peilaten olennaista on seurata, miltä näyttää kasvu-ura koronan jälkeen ja mille tasolle kasvu palaa.” Salkunhoitaja Teemu Perälä, United Bankers

Tärkeä markkina myös metsäyhtiöille

Kiina on tärkeä markkina monelle muullekin teknologia-alan pörssiyhtiölle. Paperikoneita valmistavalla Valmetilla on maassa useita tehtaita. Yhtiön liikevaihdosta 780 miljoonaa euroa eli noin viidesosa tuli Kiinasta vuonna 2021.

Wärtsilällä on Kiinassa viisi laivamoottoreita ja -potkureita valmistavaa tuotantolaitosta. Yhtiön liikevaihdosta noin kymmenesosa tulee Kiinasta.

"Myös metsäyhtiöiden kaltaiselle perusteollisuudelle Kiina on tärkeä markkina", Saari huomauttaa.

UPM:llä on Kiinassa paperitehdas ja Stora Ensolla kartonkitehdas. Lisäksi maa on metsäyhtiöille tärkeä sellumarkkina.

"Kiina on niin merkittävä markkinasellun ostaja maailmassa, että maan markkinatilanteen kehityksellä on vaikutusta sellun hintaan muuallakin maailmassa", Saari sanoo.

Hän muistuttaa, että monen muunkin raaka-aineen ja lopputuotteen hinta voi riippua Kiinan kysyntätilanteesta. Näin maan talouskehitys säteilee laajemminkin eri toimialoille.

"Kiina on esimerkiksi terästuotteiden ja muiden metallien suurkuluttaja. Niiden kysyntä vaikuttaa hintoihin ja tuotteiden saatavuuteen muuallakin maailmassa."

Maailman suurimpana kulutustavaroiden valmistajana Kiina on tärkeä toimija myös monen kotimarkkinoilla toimivan suomalaisyrityksen toimitusketjuissa.

"Esimerkiksi Tokmanni ja Puuilo tuovat paljon halpaa tavaraa Kiinasta, myyvät sitä edullisesti suomalaisille kuluttajille ja ottavat välistä oman osuutensa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, kun tuotantokustannukset nousevat Kiinassa", Perälä huomauttaa.

MIHIN HUOMIOTA KIINAN KEHITYKSESSÄ? ”Tärkeää on koronarajoitusten lievennysten pysyvyys, mutta myös mm. kiinteistöalan kehitys ja siihen liittyvät tukitoimet. Näistä kaikista on saatu varovaisen myönteisiä uutisia.” Päästrategi Antti Saari, Nordea 

Yritykset heräsivät Kiina-riskeihin

Kommunistisen puolueen tiukassa ohjauksessa olevasta maasta luotettavan taloustiedon saaminen on tunnetusti vaikeaa. Kaikki arviot viittaavat kuitenkin siihen, että talouskasvu on nyt vaimeaa. Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos Bofit ennustaa, että kasvu jatkuu hitaahkona lähivuodetkin.

Myös suomalaisyritykset ovat nyt heränneet Kiinan kasvaviin riskeihin. Kauppakamarien marraskuussa julkaisemasta vientijohtajakyselystä selviää, että suomalaisista vientiyrityksistä 27 prosenttia on vähentänyt tai aikeissa vähentää Kiina-riippuvuuttaan.

Saaren mukaan samaa asiaa pohtivat nyt yritykset monessa muussakin maassa ja toimialalla.

"Esimerkiksi akkuteollisuus pyrkii nyt vähentämään Kiina-riippuvuutta, mutta se ei tapahdu yhdessä yössä. Kiina vaikuttaa vielä pitkään monien akkumateriaalien saatavuuteen."

MITEN KIINA-RIIPPUVAISIA SUOMALAISET YRITYKSET OVAT? Kiina on muulle maailmalle tärkeä kauppakumppani. Nyt kannetaan kuitenkin huolta myös siitä, onko suhteesta itsevaltaiseen Kiinaan tullut liiankin tiivis. Kuinka riippuvaisia suomalaisyritykset ovat Kiinasta? Vastaamassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö. Lue juttu Taloustaidosta >>

 

Matti Remes 

Rahat, verot, työ & eläke, koti