veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten Kiina-riippuvaisia suomalaiset yritykset ovat?

Miten Kiina-riippuvaisia suomalaiset yritykset ovat?
23.1.2023

Kiina on muulle maailmalle tärkeä kauppakumppani. Nyt kannetaan kuitenkin huolta myös siitä, onko suhteesta itsevaltaiseen Kiinaan tullut liiankin tiivis.

Jyrki Ali-Yrkkö

Kuinka riippuvaisia suomalaisyritykset ovat Kiinasta, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö?

"Kiina on mukana hyvin monessa arvoketjussa. Tämä koskee koko maailmaa, enkä ole varma, ovatko suomalaiset yritykset jotenkin erityisen Kiina-riippuvaisia.

Jos Kiinan merkitystä maailmantaloudelle vertaa vaikkapa Venäjään, on siirrettävä pilkun paikkaa. Jos Kiinaa vastaan lyötäisiin pakotteita, vaikutukset olisivat huomattavasti suuremmat ja moninaisemmat kuin Venäjän vastaiset toimet." 

Millaiset yritykset ovat Kiinaan eniten sidoksissa?

"Riippuvuussuhteita on karkeasti kolmenlaisia. Toisille yrityksille Kiina on tärkeä markkina, kun taas toisille Kiina on keskeinen raaka-aineiden ja komponenttien tuottaja. Kolmannen ryhmän muodostavat yritykset, joille Kiina on sekä tärkeä markkina että tuotantopanosten ostopaikka." 

Millä toimialoilla hankinnat Kiinasta ovat erityisen tärkeitä?

"Tästä ei ole varsinaisesti vielä tutkimuksia. Helppo arvaus kuitenkin on, että eniten toimitusvaikeuksista ovat kärsineet elektronisia komponentteja tarvitsevat alat.

Skaala on laaja, sillä elektroniikkateollisuuden ohella komponentteja tarvitsevat myös hyvin monet koneiden ja laitteiden valmistajat.

Tekstiiliala on Kiinassa suuri. Kiinasta riippuvainen ei ole vain alan teollisuus, vaan myös kaupan alan yritykset tuovat Kiinasta tekstiilejä joko suoraan tai globaalien tukkukauppojen kautta." 

Miten liiallista Kiina-riippuvuutta pyritään vähentämään yrityksissä?

"Moni hankintajohtaja pohtii nyt varmasti, ovatko yrityksen tuotantopanokset ja liiketoiminta liikaakin sidoksissa Kiinaan. Tietoisuus riskeistä on kasvanut.

Samalla mietitään esimerkiksi hankintojen hajauttamista. Tuotanto ei tule välttämättä Suomeen takaisin, mutta se voi hajaantua useampaan maahan. Tuskin monikaan yritys silti on lähtemässä kokonaan pois Kiinasta.

Ylipäätään kolmen viime vuoden aikana eli korona-ajan alusta lähtien yritykset ovat heränneet arvoketjujen häiriöihin. Koronan ohella toinen yksittäinen herättelijä olivat Suezin kanavaan juuttuneen konttilaivan aiheuttamat merkittävät häiriöt kuljetuksiin.

Nyt Ukrainan sota on pannut miettimään, toimivatko toimitusketjut yhtä vakaasti kuin ne ovat parinkymmenen vuoden ajan toimineet."

KIINAN KASVUN HYYTYMINEN YLLÄTTI PÖRSSIYHTIÖT 
Kiinan kiivas kasvu on tuonut paljon hyvää suomalaisille pörssiyhtiöille. Maan taloushuolet ja vaikeasti ennakoitava koronatilanne varjostavat kuitenkin tulevaa. Lue juttu Taloustaidosta >>

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti