veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Käytkö nettikaupoilla EU:n ulkopuolella? Tarkista ostostesi tullimaksut ja verot ennakkoon laskurilla

Käytkö nettikaupoilla EU:n ulkopuolella? Tarkista ostostesi tullimaksut ja verot ennakkoon laskurilla
17.2.2021

Tullilaskurin avulla voit laskea arvion tullimaksusta ja arvonlisäverosta ennen kuin teet ostoksia verkkokaupassa EU:n ulkopuolella.

Tullimaksun ja arvonlisäveron arvioinnin lisäksi laskuri opastaa yleisimmissä kysymyksissä, jotka liittyvät asiakkaan, kuljetusyritysten ja Tullin rooleihin verkkokauppaostosten yhteydessä.

Tullilaskurin uudessa versiossa on muun muassa hakutoiminto ja entistä laajempi valikoima yleisimmin tilattuja tavaroita. 

”Uusista ominaisuuksista kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin Miten saan pakettini -toimintoon, joka auttaa hahmottamaan, mitä vaiheita netistä tilatun tavaran saapumiseen ja tullaamiseen liittyy. Toiminto opastaa, mitä asiakkaan kannattaa ottaa huomioon, jotta lähetys saapuu onnistuneesti perille”, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio sanoo tiedotteessa.

Esimerkki: Tilaan farkut Yhdysvalloista – mitä housut maksavat?

  • Farkut 200 USD
  • Kuljetuskulut 10 USD

Tullilaskuri, arvio ostoksen kokonaishinnasta

Miten saan farkkupakettini kotiin? Onko se tullissa?

Tullilaskurin avulla selviää myös se, mitä pitää tehdä, jotta paketin saa kotiin.

Esimerkissä kuljetuksesta vastaa Posti. Kun posti kujettaa paketin, saat postilta saapumisilmoituksen, kun lähetys pitää tullata. Jos tullaat farkut itse, muista maksaa postin käsittelymaksu (2,90 e). Saat lähetyksen vasta, kun olet maksanuut lähetysmaksun Postille. Tullauksen voi myös ostaa kuljetysyritykseltä.

Postin käsittelymaksu koskee EU-alueen ulkopuolelta tai EU:n valmiste- ja arvonlisäveroalueen erityisalueilta saapuvia yli 22 euron arvoisia tavaralähetyksiä, jotka pitää tullata ja joihin kohdistuu maksettavia tulleja ja veroja. 

Pienistä nettiostoksista ei toistaiseksi tarvitse maksaa tullimaksuja tai arvonlisäveroa

Kun tilaa tavaroita EU:n ulkopuolelta, tullimaksuja tai arvonlisäveroa ei toistaiseksi yleensä tarvitse maksaa lähetyksistä, joihin sisältyvien tavaroiden arvo on 22 euroa tai sen alle.

Heinäkuussa tähän on odotettavissa muutoksia, sillä arvonlisäverovapauden poistumista pieniltä lähetyksiltä on ehdotettu EU-direktiivin perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että 1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat lähetykset arvosta riippumatta olisi tullattava, ja niistä maksettaisiin arvonlisävero. 

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti