veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Hankimme sijoitusasunnon – kuka saa vähentää lainan korot?

Hankimme sijoitusasunnon – kuka saa vähentää lainan korot?
29.3.2018

Olemme vaimoni kanssa hankkimassa sijoitusasuntoa. Maksamme koko kauppahinnan pankkilainalla, joka on molempien nimissä.

Voiko lainan korot vähentää vain toisen puolison pääomatuloista, mikäli vuokraustoiminnan tuotot eivät riitä korkokuluihin? Voiko vuokraustoiminnan tuotot kohdistaa haluamallaan tavalla kummalle tahansa puolisoista?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Korkovähennys ei ole perhekohtainen vähennys. Tämän vuoksi kumpikin puoliso vähentää pääomatuloistaan vain oman velkansa korot. Korkoja ei voida siirtää tai vaatia vähennettäväksi toisen puolison pääomatuloista. 

Jos puolisoilla on yhteinen velka, josta he ovat yhteisvastuussa, velan korot voi vähentää puolisoista se, joka ne on maksanut. Puolisot voivat siis keskenään sopia, kumpi maksaa ja vähentää yhteisen velan korot. Jos maksaja ei ole selvillä tai puolisoiden vaatimukset ovat ristiriitaiset, vähennetään muun selvityksen puuttuessa kummankin puolison verotuksessa puolet korkojen määrästä. 

Vuokratulo verotetaan asunnon omistuksen suhteessa. Myös vuokratuloon kohdistuvat menot, kuten yhtiövastike ja muut vuokraustoiminnan kulut, vähennetään omistuksen suhteessa. Kumpikin puoliso antaa vuokratulosta oman 7H-lomakkeen. 

Veroilmoitus ja vuokratulojen verotus 2017

Rahat, verot, työ & eläke, koti