veronmaksajat.fi

RAHAT

Elisa, Wärtsilä, Amer… Tunnetut sijoittajat paljastavat suosikkiyhtiönsä

Elisa, Wärtsilä, Amer… Tunnetut sijoittajat paljastavat suosikkiyhtiönsä
11.7.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Hyvin harvassa ovat sellaiset kliiniset psykopaatit, joille ei syntyisi tunnesidettä sijoituskohteisiinsa – vaikka kohteet ovat niin abstrakteja kuin bittejä arvo-osuustilillä. Warranttiin kiintymisen voi ehkä vielä jotenkin välttää, mutta kun sijoituskohteena on yhtiö historioineen, henkilöineen, tuotteineen ja brändeineen, aivan inhimillisesti se synnyttää sympatioita ja antipatioita.

Sijoittajan ja sijoituskohteen suhteeseen ei voi olla vaikuttamatta heidän yhteinen taipaleensa. Jokaiselle osakesijoittajalle jokin yhtiö on ollut eka kerta. Jollakin on tullut sijoittajanuran makeimmat voitot, jollakin kitkerimmät tappiot.

Yhtiö, jonka kurssinousun ansiosta on saatu pesämuna uuteen asuntoon. Yhtiö, jonka liiketoimintamallia ihailee. Yhtiö, jonka tuotteita haluaa käyttää.

Kysyin viideltä tunnetulta suomalaiselta sijoittajalta, mikä on heidän suosikkiyhtiönsä Helsingin pörssistä. 

Aleksi Kopponen, Facebookin Sijoituskerho-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä

”Suosikkiyhtiöni Helsingin pörssistä on Elisa, joka oli ensimmäinen ostokseni omalla sijoitusurallani. Ostin ensimmäiset osakkeeni 8.3.2012, joten "sijoitusuraa" on takana hieman yli seitsemän vuotta. Tänä aikana Elisan osakkeet ovat nousseet +166 prosenttia. Tällä hetkellä Elisan osuus osakesalkussani on 6,0 prosenttia.

Elisa on suosikkiosakkeeni Helsingin pörssissä siksi, että yhtiö on vuosittain maksanut vakaasti osinkoa, tuottoprosentti on ollut 4–8 prosenttia. Samaan aikaan osakkeen arvostus on jatkanut kasvuaan. Yhtiön päämarkkina-alueet ovat vakaita, brändi on arvostettu ja yhtiö vaikuttaa myös asiakkaan näkökulmasta jatkuvasti uudistumis- ja kilpailukykyiseltä. On siis ilo olla Elisan omistaja-asiakas.”

Julia Thurén, talousbloggari, -kirjailija ja podcastinpitäjä

”Suosikkiosakkeeni on Wärtsilä, jota olen aina välillä ostanut lisää. Innostuin yrityksestä sen jälkeen, kun luin heidän selvitystään siitä, miten tulevaisuus on tuulivoiman – ei hiilen polton. Ajattelen, että yhtiö aikoo oikeasti varautua ilmastonmuutokseen ja jopa ehkäistä sitä omilla toimillaan. Sellaisiin yrityksiin sijoitan mielelläni.

Meillä on tällä hetkellä muutaman sijoittamista harrastavan kaverin kanssa vastuullisen sijoittamisen lukupiiri, jossa luemme Hanna Silvolan ja Tiina Landaun uutta kirjaa [Vastuullisuudesta ylituottoa sijoituksiin]. Tapaamisissa olemme jutelleet paljon siitä, miten pitkäaikaiseen salkkuun kannattaa ostaa vastuullisesti toimivia yhtiöitä.”

Mika Leskinen, sijoitusjohtaja, FIM

Amer Sportsin tuotteiden kanssa on tullut elettyä monia elämän parhaita hetkiä. Tennismailoja on kassissa ollut satakunta, joista viimeiset parikymmentä on ollut Wilsoneita. Ranteessa Suunto ja rinteessä Atomic.

Tunnesidehän tuossa on väistämättä syntynyt, mutta sijoittamisessa ei kannata kiintyä yhtiöihin. Hiukan haikein mielin osakkeista alkuvuodesta luovuin, mutta tuotteista en luovu.”

Verneri Pulkkinen, digituottaja, Inderes

”Yksi suosikeistani on tällä hetkellä Remedy. Konsoli- ja PC-yhtiöllä on selvä, uskottava strategia ja korkeariskisellä alalla ainakin tähän asti hyvin hallittu riskit. Yhtiön uuden vaiheen ensimmäinen etappi saavutetaan elokuussa, kun uusi peli ’Control’ ilmestyy. Sitten ollaan taas fiksumpia, toimiiko strategia oikeasti vai ei.

Osakkeen hinnoittelu oli pitkään varovaisilla myyntiodotuksilla varsin maltillinen, mutta nyt siihen on hinnoiteltu sisälle jo jonkin verran menestystä. Tästä voi muotoutua erittäin mielenkiintoinen pitkän aikavälin tarina, mutta myös riskit ovat tässä vaiheessa korkeat.”

Mika Heikkilä, osakesijoitusjohtaja, Taaleri

”Suosikkini Helsingin pörssistä on hieno, suomalainen arvo-yhtiö UPM-Kymmene, joka on ollut seurannassani vuodesta 1999 alkaen ja arvosijoittajan salkussa useasti viidentoista viime vuoden aikana. Kymmenen vuotta sitten UPM:ää sai ostaa ydinvoimaomistusten arvolla, eikä ihme, että yhtiö on kymmenessä vuodessa moninkertaistanut omistaja-arvonsa. UPM on ollut erinomainen sijoituskohde kaikille kolmelle hoitamalleni rahastolle, asiakkailleni ja myös itselleni.

UPM edustaa suomalaista arvo-osaketta tyypillisimmillään. Sillä on pitkä suomalainen historia ja yksinkertainen, selkeä ja ymmärrettävä liiketoiminta. Yhtiö on tarvinnut pääomia sekä osaamista logistiikassa, insinööritaidossa ja b-to-b myynnissä. Niissä suomalainen insinöörikansa on parhaimmillaan. Yhtiö on pitänyt aina oman strategiansa ja valintansa. Se ei sortunut 2000-luvun alussa ylihintaisiin Amerikan-ostoksiin eikä ole myynyt omia metsävarantojaan tai energiatuotantoaan.

Kriisivuosina UPM toimi kuin arvosijoittaja ostaessaan puolikkaan Uruguayn sellutehtaasta ja Myllykosken paperitehtaat pankeilta. Viisi viime vuotta UPM on maksanut velkoja pois vahvalla kassavirrallaan. Sen koneet ovat erinomaisessa kunnossa ja sillä on hyvät mahdollisuudet investoida tulevaisuuden sellutuotantoon.”

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Artikkelissa mainituista osakkeista hän omistaa UPM-Kymmeneä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti