veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Asuntosijoittaja, tiedätkö mihin taloyhtiön rahat käytetään? Osallistu yhtiökokoukseen

Asuntosijoittaja, tiedätkö mihin taloyhtiön rahat käytetään? Osallistu yhtiökokoukseen
26.4.2022

Energia kallistuu ja taloyhtiöiden hoitovastikkeissa on nousupainetta. Osallistumalla yhtiökokoukseen pystyt vaikuttamaan siihen, miten omaisuuttasi hoidetaan ja kuinka suuria vastikkeita maksat tulevaisuudessa. Tässä juristin vinkit yhtiökokoukseen osallistujalle.

Sijoitusasunto on yksityiselle vuokranantajalle usein merkittävä osa omaisuutta. Siksi siitä kannattaa pitää tarkasti huolta.

Uskallatko antaa muiden henkilöiden päättää ilman sinua siitä, miten taloyhtiötä hoidetaan ja mihin vastikkeet käytetään? Yksittäinenkin osakkeenomistaja voi vaikuttaa taloyhtiön talouteen osallistumalla kevään yhtiökokoukseen.

Yhtiökokouksessa valitaan myös hallitus, joka valmistelee kaikki talouden hankkeet ja kilpailuttaa taloyhtiön ostamat palvelut isännöinnistä ja huollosta alkaen. Ei siis ole yhdentekevää, kuka hallituksessa tekee päätöksiä.

Tutustu tilinpäätökseen ja kysy

”Tilinpäätöksen tuotto- ja kuluerät kertovassa tuloslaskelmassa kannattaa keskittyä suuriin kulueriin sekä merkittäviin poikkeamiin edellisvuodesta”, neuvoo lakimies Susanna-Maria Aarnivuo Suomen Vuokranantajat ry:n tiedotteessa.

Jos vaikkapa korjauksiin on mennyt selvästi enemmän rahaa kuin aiempana vuonna, kannattaa osakkaan pyytää vastausta siihen, ovatko kulujen syynä esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneet vesivahingot ja tulisiko putkiremonttia aikaistaa.

Hallituksen toimintakertomuksesta tulisi jokaisen saada käsitys siitä, mitä tilikaudella on tapahtunut – ja kunnossapitotarveselvityksestä voi arvioida, miltä taloyhtiön rakenteiden hoito näyttää lähitulevaisuudessa.

Varmista taloyhtiön maksuvalmius

Vastikerahoituslaskelmasta näkee, onko vastikkeita kerätty riittävästi suhteessa katettaviin menoihin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää noin kahden kuukauden hoitovastikeylijäämää, jota voidaan käyttää tarvittaessa yllättäviin hoitomenoihin.

Budjettina tilikaudelle toimii puolestaan vahvistettava talousarvio. Talousarviosta kannattaa tarkastaa, kuinka taloyhtiössä on varauduttu esimerkiksi sähkön ja lämmön kustannusten nousuun. Jos vastaavasti vastiketta suunnitellaan korotettavaksi, myös sen tulisi näkyä talousarviossa.

Ota kulut kuriin hallitustyöskentelyllä

Parhaiten taloyhtiön talouteen pääsee vaikuttamaan hallituksessa. Aktiivinen hallitus kilpailuttaa säännöllisesti taloyhtiön sopimukset, kuten isännöinti-, huolto- ja siivouspalvelut.

”Ylimääräisiä kuluja voi karsia esimerkiksi optimoimalla jätehuollon tiheyttä sekä erilaisten jäteastioiden tyyppiä ja määrää”, sanoo Aarnivuo.

Pienetkin teot, kuten yksittäisen tiedotteen lähettäminen voi tuoda suuria säästöjä. Kymmenien – ellei satojen tuhansien eurojen vesivahingolta voi olla mahdollista välttyä muistuttamalla asukkaita lattiakaivojen puhdistamisesta.

Tarkastuskierros kiinteistössä voi paljastaa liian kuumana hehkuvat patterit tai vettä vuotavan wc-istuimen. Vikojen korjaaminen saattaa säästää jopa tuhansia euroja vuodessa.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti