veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Ahtiumin osakkeista 10 000 euron tappio – voinko vähentää tappioni puunmyyntituloista?

Ahtiumin osakkeista 10 000 euron tappio – voinko vähentää tappioni puunmyyntituloista?
24.11.2021

Voinko vähentää Ahtium Oyj:n (entinen Talvivaara) osakkeiden 10 000 euron suuruisen luovutustappion omistamastani metsästä saaduista puunmyyntituloista? Paljonko metsää on myytävä, jotta saan nämä luovutustappiot nollattua?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Ahtium Oyj:n osakkeiden luovutustappio on vahvistettu vuodelle 2018. Tarkista vielä vuoden 2018 verotuspäätöksestä, että näin on tapahtunut. Myös viimeisimmässä verotuspäätöksessäsi näkyvät vahvistetut ja käyttämättömät luovutustappiot verovuosittain. Jos näin ei ole, tee vuoden 2021 loppuun mennessä oikaisuvaatimus, jossa vaadit luovutustappion vahvistamista Ahtium Oyj:n osakkeiden arvonmenetyksen johdosta.

Luovutustappion määrä lasketaan vähentämällä nollasta Talvivaaran osakkeiden hankintameno. Ahtium Oyj:n osakkeiden arvonmenetyksestä johtunut luovutustappio on vähennettävissä vielä vuoden 2023 verotuksessa.

Jos sinulla ei ole omaisuuden myynneistä luovutusvoittoja, vähennetään luovutustappiot pääomatuloistasi, joita ovat mm. metsätalouden pääomatulo.

Metsätalouden pääomatulon määrä, josta luovutustappiota vähennetään, lasketaan vähentämällä puunmyyntituloista metsätalouden tulonhankkimiskulut. Tappion vähentäminen kohdennetaan pääomatuloon, josta on jo vähennetty tulon hankinnasta ja säilyttämisestä aiheutuneet luonnolliset vähennykset. Muut pääomatuloon kohdistuvat vähennykset tehdään vasta luovutustappion vähentämisen jälkeen.

Metsätalouden tulonhankkimiskuluilla vähennetty metsätalouden pääomatulo tulee olla siis vähintään 10 000 euroa, jotta Ahtium Oyj:n osakkeiden arvonmenetyksestä aiheutunut luovutustappio tulee kokonaan vähennettyä. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti