veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Ehtiikö vielä vähentää Ahtiumin osakkeen arvonmenetyksen verotuksessa?

Ehtiikö vielä vähentää Ahtiumin osakkeen arvonmenetyksen verotuksessa?
11.5.2022

Olen unohtanut vähentää Ahtium Oyj:n osakkeen (entinen Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj) arvonmenetyksen verotuksessani. Olisiko se vielä mahdollista?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Valitettavasti ei ole. Verohallinto antoi 11.12.2018 ohjeen, jonka mukaan Ahtium Oyj:n osakkeiden arvonmenetyksestä syntyneet tappiot vähennetään vuoden 2018 verotuksessa. 

Taustalla oli osakkeen arvonmenetyksen lopullisuuden todentaminen. Verotuskäytännössä on katsottu, että konkurssitilanteessa arvonmenetys on lopullinen viimeistään silloin, kun konkurssipesänhoitaja antaa ilmoituksen, että jako-osuutta ei kerry tai konkurssipesän lopputilitys tehdään.

Verohallinto oli saanut Ahtium Oyj:n konkurssipesän hoitajalta joulukuun alussa 2018 selvityksen, jonka mukaan osakkeenomistajille ei tule kertymään vielä kesken olevassa konkurssimenettelyssä jako-osuutta. 

Luovutustappio vähennetään arvopaperin arvonmenetyksestä verotuksessa sinä vuonna, jona arvonmenetys on lopullinen. Sitä ei voi siis vaatia vähennettäväksi minkään muun vuoden verotuksessa.

Verovuodesta 2017 alkaen määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiselle tuloverouksessa on kolme vuotta verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Kun Ahtiumin osakkeen arvonmenetyksen lopullisuus tapahtui vuonna 2018, olisi oikaisuvaatimus pitänyt tehdä viimeistään 31.12.2021.

Jos tuloverotuksen oikaisuvaatimuksesi koskisi verovuotta 2016, voisit tehdä oikaisuvaatimuksen 5 vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Tällöin verovuotta 2016 koskevan oikaisuvaatimuksen on oltava perillä viimeistään 2.1.2023. Sen sijaan verovuotta 2017 koskeva määräaika päättyi jo 31.12.2020.

Tarkista aina verovuosi ja muutoksenhakuohje verotuspäätöksestä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti