veronmaksajat.fi

RAHAT

Warren Buffett: "Meillä on biseksuaalin etu"

Warren Buffett: "Meillä on biseksuaalin etu"
2.3.2016

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI Berkshire Hathawayn toimitusjohtajana Warren Buffettilla on suuri ongelma: rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Rahoille tulisi löytää järkeviä sijoituskohteita, jotta Berkshire Hathaway kasvattaisi jatkossakin alati kasvavaa omaisuuttaan S&P 500 -indeksin kehitystä paremmin.

Buffett käsittelee asiaa Berkshire Hathawayn viime vuoden vuosikertomuksen yhteydessä julkaistussa osakkeenomistajakirjeessään ja nostaa esiin yhtiönsä kahtalaisen luonteen. Berkshire Hathaway ei ole pelkästään osakesijoitusrahaston kaltainen raha-allokaattori, joka syynäisi pörssiyhtiöitä ja ostelisi niiden osakkeita. Eikä Berkshire Hathaway ole myöskään pääomasijoitusyhtiö, joka hankkisi yhtiöitä, omistaisi ja kehittäisi niitä.

Berkshire Hathaway on kumpaakin.

"Woody Allen selitti kerran, että biseksuaalina olemisen hyvä puoli on siinä, että se tuplaa mahdollisuudet löytää seuraa lauantai-iltana. Samalla tavoin – tai ei aivan samalla – mielihalumme sekä liiketoimintojen operoimista että passiivisia sijoituksia kohtaan tuplaa mahdollisuutemme löytää järkevää käyttöä Berkshiren loputtomalla rahavirralle", Buffett kirjoittaa.

Valtava pörssilistattujen yhtiöiden salkku toimii kaiken lisäksi rahasäkkinä, josta voi poimia käteistä, mikäli tarjolle tulee mammuttimainen yritysostokohde.

Buffett lupailee, että hänen ja hänen aisaparinsa Charlie Mungerin seuraajat kasvattavat Berkshiren osakekohtaista todellista arvoa viidellä tavalla. Ensinnäkin parantamalla kaiken aikaa Berkshiren omien yhtiöiden tuloksentekokykyä ja toiseksi lisäämällä yritysten tuloksia sopivilla yritysostoilla. Kolmanneksi hyötymällä pörssisijoitusten kasvusta. Neljänneksi ostamalla markkinoilta Berkshiren omia osakkeita, ja viidenneksi tekemällä silloin tällöin suuren yritysoston. 

Viisitoista miljardiluokan pörssisijoitusta

Berkshire Hathawayn salkku jakautuu karkeasti kolmeen osaan: vakuutusliiketoiminta, muut omat yhtiöt ja pörssisijoitukset.

Yksityissijoittajan kannalta eniten tirkistelyarvoa on Buffettin eli Berkshire Hathawayn pörssisalkussa, jonka markkina-arvo viime vuoden lopussa oli Berkshiren vuosikertomuksen mukaan 112 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Buffettin sijoitustyylille uskollisesti salkussa ei tapahdu juuri muutoksia. Salkun ytimen muodostavat Neljä suurta eli Wells Fargo (Berkshiren omistuksen arvo 27 mrd. USD), Coca-Cola (17 mrd.), IBM (11 mrd.) ja American Express (11 mrd.).

Viime vuonna Berkshire nosti omistustaan kaikissa neljässä kärkisijoituksessaan.

"Ostimme lisää IBM:ää (nostimme omistusosuutemme 7,8 prosentista 8,4 prosenttiin) ja Wells Fargoa (9,4 prosentista 9,8 prosenttiin). Kahdessa muussa yhtiössä suhteellinen omistusosuutemme kasvoi yhtiöiden osakkeiden takaisinosto-ohjelmien myötä", Buffett kertoo.

Berkshiren viisitoista suurinta pörssiomistusta aakkosjärjestyksessä ovat:

Yhtiö Omistus-
osuus
Omistuksen arvo
mrd. USD
American Express  15,6 % 10,5
AT&T 0,8 % 1,6
Charter Communications 6,6 % 1,4
Coca-Cola 9,3 %

17,2

DaVita HealthCare Partners 8,8 % 1,3
Deere & Company 7,0 % 1,7
Goldman Sachs 2,7 % 2,1
IBM 8,4 % 11,2
Moody's 12,6 % 2,5
Phillips 66 10,5 % 4,5
Procter & Gamble 1,9 %

4,7

Sanofi 1,7 % 1,9
Wal-Mart Stores 2,0 % 3,9
Wells Fargo 9,8 % 27,2

Lähde: Berkshire Hathawayn vuosikertomus 2015. Tilanne 31.12.2015.

Berkshirellä on itse asiassa myös viides yli kymmenen miljardin Yhdysvaltain dollarin arvoinen sijoitus, joka ei näy listalla.

Finanssikriisin ytimessä Berkshire Hathaway hankki option ostaa 700 miljoonaa Bank of American osaketta viiden miljardin taalan hintaan ennen syyskuuta 2021. Vuoden lopussa 700 miljoonaa Bank of American osaketta olivat 11,8 miljardin dollarin arvoiset. 

Tuottavuus ja vauraus

Yhdysvaltain presidentinvaalivuosi näkyy Buffettin (ja hänen puheenkirjoittajansa) tekstissä. Buffett puhkeaa sijoittajakirjeessään pariin otteeseen käsittelemään Yhdysvaltain pitkän aikavälin talouskehitystä ja tuottavuuden kasvua.

Vuonna 1900 Yhdysvaltain 28 miljoonasta työntekijästä 11 miljoonaa eli 40 prosenttia työskenteli maataloudessa. Vuotuinen maissisato oli 2,7 miljardia vakkaa eli 95 miljoonaa kuutiometriä. Traktori keksittiin. Maanviljelystaidot kehittyivät. Lannoitteet ja siementen laatu paranivat. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa maissia viljellään hieman pienemmällä pinta-alalla kuin vuonna 1900 mutta vuosisato on moninkertainen, 13–14 miljardia vakkaa eli vajaat 500 miljoonaa kuutiota.

Muiden satojen suhteen kehitys on ollut vastaavanlaista, Buffett kirjoittaa.

Paitsi että satomäärä on noussut valtavasti, vaadittava henkilötyömäärä on laskenut merkittävästi. Tällä hetkellä maatalous työllistää vain kolme miljoonaa amerikkalaista, vaivaiset kaksi prosenttia maan väestöstä.

"Maatalouden kehittyminen on mahdollistanut kymmenet miljoonat työntekijät käyttämään aikansa ja taitonsa muihin ponnistuksiin. Inhimillisten resurssien uudelleenallokointi mahdollistaa sen, että nykyamerikkalaiset nauttivat valtavista määristä ei-maataloustuotteita ja -palveluita, joita heidän ei muutoin olisi mahdollista saada."

Elinkeinorakenteen muuttuminen ja teknologian kehitys johtavat siihen, että osa työpaikoista katoaa. Buffett päättelee, että nykyamerikkalaiset eivät eläisi niin hyvin, jos yhdelletoista miljoonalle maataloustyöläiselle olisi taattu työpaikka maataloudessa.

"Ratkaisu ovat erilaiset turvaverkot, jotka tarjoavat ihmisarvon mukaisen elämän niille, jotka haluavat tehdä työtä mutta joiden ammattiosaamisen markkina-arvo on markkinavoimien silmissä alhainen", Buffett kirjoittaa.

"Alati kasvavan vaurauden hankkiminen amerikkalaisten suurelle enemmistölle ei saa johtaa onnettomien köyhyyteen." 

Viikon trio: Berkshire Hathaway työllistää

Berkshire Hathaway -konserni on merkittävä työnantaja. Berkshiren ei-pörssiyhtiöissä oli vuodenvaihteessa töissä yli 361 000 henkilöä.

Konserniin kuuluu yksitoista vakuutusyhtiötä ja vajaat kahdeksankymmentä muilla toimialoilla toimivaa yhtiötä. Pienimmät niistä työllistävät vain toistakymmentä ihmistä, mutta suurimmat ovat jättityönantajia. Berkshire Hathawayn keskushallinnossa töitä paiskii 25 henkilöä. Berkshire Hathawayn vuosikertomuksen lopussa on kuva pääkonttorin väen viime ja edellisvuoden joululounailta. Henkilöt on aseteltu kumpaankin kuvaan samoin – ja henkilöt ovat samat.

Berkshiren omista yhtiöistä työntekijämäärällä mitattuna suurimmat ovat:

Yhtiö Työntekijöitä
BNSF  40 000
GEICO  34 070
Precision Castparts 30 466

Lähde: Berkshire Hathawayn vuosikertomus. Tilanne 31.12.2015.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti