veronmaksajat.fi

RAHAT

Warren Buffettin koronahitit ja -hudit – tältä näyttää mestarisijoittajan osakesalkku

Warren Buffettin koronahitit ja -hudit – tältä näyttää mestarisijoittajan osakesalkku
10.6.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Reilu vuosi sitten jonotin Omahan CHI Health Arenan yläpihalla Berkshire Hathawayn yhtiökokouspäivään. Jonottajien keskuudessa velloi yksi puheenaihe ylitse muiden: Amazon.

Kokouksen alla oli julkisuuteen tullut tieto, että Warren Buffettiin henkilöityvä Berkshire Hathaway oli ostanut verkkokauppajätin osakkeita.

Vaikka yhtiöhän on p/e-luvulla mitattuna aivan järjettömän kallis! Buffett on unohtanut arvosijoittamisen periaatteet!

Niin kokousjonossa taivasteltiin.

Yhtiökokousta edeltävässä kyselytilaisuudessa Buffett saikin vastata Amazonia koskeviin kysymyksiin. Hän toisti aiemmin esittämänsä näkemyksen, ettei arvosijoittaminen tarkoita jollakin tai joillakin tunnusluvuilla edulliselta näyttävien osakkeiden ostamista vaan sitä, että yhtiöstä maksetaan vähemmän kuin mikä on sen arvo.

Buffett soimasi itseään: hän oli ollut idiootti, kun ei ollut tarttunut Amazoniin aiemmin. Viime vuoden aikana Berkshire Hathaway sitten ostikin Jeff Bezosin perustamaa yhtiötä miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta.

Amazonin osakkeen hinta oli Berkshiren ensimmäisten ostojen aikaan noin 1 800 dollaria. Tällä hetkellä verkkokauppajätin osakkeella käydään kauppaa 2 500 dollarin tietämillä. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Amazonin osakekurssi on noussut noin 40 prosenttia, kun S&P 500 -indeksi on reilut kymmenen prosenttia kesäkuun 2019 alun tasoa korkeammalla.

Amazon on osoittautunut Berkshire Hathawayltä onnistuneeksi vedoksi.

Oliko lentoyhtiöiden myyminen vikatikki?

"Hän on ollut oikeassa koko elämänsä, mutta joskus jopa joku Warren Buffettin kaltainen tekee virheitä", Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi viime viikon perjantaina mediatietojen mukaan. 

"Heidän olisi pitänyt pitää lentoyhtiöiden osakkeet, koska lentoyhtiöiden osakkeet ovat menneet tänään katosta läpi", Trump jatkoi.

Berkshire Hathawayn näyttävin korona-ajan siirto on ollut lentoyhtiöomistusten myyminen salkusta. Vuoden alussa Berkshirellä oli kaikkia Yhdysvaltain neljää suurta lentoyhtiötä eli American Airlinesia, Delta Air Linesia, Southwest Airlinesia ja United Airlinesia. Kussakin yhtiön omistus oli kymmenen prosentin luokkaa.

Lentoyhtiöiden osakekurssit ovat kehittyneet positiivisesti sitten Berkshiren myyntihetken. Ainakin lyhyellä aikavälillä niiden osakkeista luopuminen vaikuttaisi olleen virhe, minkä Yhdysvaltain presidenttikin jälki-ivallisesti huomasi.

Buffett, jonka isä oli republikaanipoliitikko, oli neljä vuotta sitten Yhdysvaltain presidentinvaaleissa julkisesti demokraatti Hillary Clintonin puolella.

Kassa vain kasvaa

Nousevankin osakkeen myyminen on järkevää, jos vapautuvat varat pystyy sijoittamaan vielä paremmin tuottavaan kohteeseen. Berkshiren kohdalla asianlaita ei kuitenkaan ole tämä.

Ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa Berkshire Hathawayn käteisvarat olivat paisuneet jo 137 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Käteistä on kuusi kertaa Nokian markkina-arvon verran.

Buffett ei ennättänyt hyödyntää markkinoiden koronapaniikkia.

Muitakin selitysvaihtoehtoja on. Ehkä osakkeet eivät laskeneet Buffettin mielestä riittävästi – ehkä Berkshire Hathawayn silmin osakkeiden hinnat olivat maaliskuun pohjillakin pääosin enemmän kuin yhtiöiden arvot.

Pitää myös muistaa, että jättimäiseksi konglomeraatiksi ja suuren sijoitussalkun haltijaksi kasvanut Bershire Hathaway ei kykene liikkumaan kovin ketterästi. Jotta sijoituksella olisi minkäänmoista merkitystä Berkshiren salkulle, sen pitäisi olla satojen miljoonien eurojen tai dollareiden suuruinen, mielellään miljardiluokassa.

Luultavimmalta kuitenkin tuntuu se, että Buffett uskoi/uskoo, että parempia ostopaikkoja olisi vielä tulossa. Noteerattujen osakkeiden lisäksi se voisi tarkoittaa listaamattomia yhtiöitä, jotka Berkshire ostaisi kokonaan.

Buffett on tehnyt ylituottoa suhteessa S&P 500 -indeksiin juuri pörssin heikkoina jaksoina, ja ehkä Berkshire jäi odottamaan tilaisuuksien kypsymistä, mutta Trumpin massiivinen taloustukiohjelma sai pörssit nousuun ja sotki suunnitelmat.

Apple hallitsee pörssisalkkua

Berkshire Hathawayn omaisuudesta suuren osan muodostavat kokonaan omistetut liiketoiminnot, joita ovat esimerkiksi Geico-vahinkovakuutusyhtiö ja BNSF Railway -rautatiefirma.

Julkisuudessa suuremman huomion kohteena ovat kuitenkin muutokset Berkshiren noteerattujen osakkeiden omistuksissa, ovathan ne yhtiöitä, joita kuka tahansa voi ostaa ja siten peesata maailman menestyksekkäintä sijoittajaa.

Berkshiren "treidisalkun" suurimpien omistusten lista näyttää tällä haavaa tältä:

Yhtiö  Omistuksen arvo  Omistusosuus
Apple  83,1 mrd. USD   5,8 %
Bank of America 26,6 mrd. USD  10,9 %
Coca-Cola  19,6 mrd. USD  9,3 %
American Express 16,6 mrd. USD    18,8 %
Wells Fargo & Co 10,9 mrd. USD 8,4 %
Kraft Heinz 10,6 mrd. USD 26,7 %
Moody’s 6,9 mrd. USD 13,2 %
JPMorgan Chase 6,4 mrd. USD 1,9 %
U.S. Bancorp 6,3 mrd. USD  9,9 %
Bank of New York Mellon 3,7 mrd. USD 10,0 %

Berkshire Hathawayn suurimmat pörssilistatut omistukset. Lähde: Berkshire Hathaway portfolio. Haettu 7.6.2020.

Berkshiren pörssisalkun kokonaisarvo on reilut 220 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Applen osuus on siis peräti 38 prosenttia salkusta. Applen kurssikehitys on ollut komea, mikä on nostanut sen painoa.

Berkshire Hathawaylle Apple on myös tervetullut uuden ajan teknologiayhtiö; Berkshiren kokonaan omistettujen yhtiöiden salkussa jylläävät perinteisemmät toimialat. Muutama vuosi sitten Berkshire Hathaway oli IBM:n suuri omistaja, mutta epäonnistuneesta sijoituksesta on luovuttu.

Apple on Buffettille sopiva yhtiö siinäkin mielessä, että sillä on vahva brändi ja ilmeisen hyvä hinnoitteluvoima. Vahvan brändin kuluttajatuoteyhtiöitä Berkshiren salkussa edustavat myös Buffettin pitkäaikainen rakkaus Coca-Cola ja Kraft Heinz.

Muuten suurimpien pörssiomistusten lista on kovin finanssivetoinen.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Berkshire Hathawaytä, Nokiaa ja Coca-Colaa.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti