veronmaksajat.fi

RAHAT

Berkshire jatkanee osakeostoja – tällainen on Warren Buffettin yritysimperiumi

Berkshire jatkanee osakeostoja – tällainen on Warren Buffettin yritysimperiumi
27.2.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Moni mieltää Berkshire Hathawayn sijoitusyhtiöksi, joka ostaa ja myy – no, lähinnä ostaa – pörssiosakkeita. Berkshiren isää Warren Buffettia tituleerataan kaikkien aikojen sijoittajaksi, ja hänen osakesijoitusperiaatteistaan on kirjoitettu hyllytolkulla kirjoja.

Mielikuva pörssin kultanäpistä on väärä.

Berkshire Hathawayn 700 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruisesta taseesta vain 173 miljardia oli viime vuodenvaihteessa kiinni pörssiosakkeissa. Berkshiren tilinpäätöksen luku ei sisällä Kraft Heinz -omistusta, koska se on yli 20 prosenttia ja siksi käsitellään kirjanpidossa eri tavoin kuin puhtaat pörssiomistukset.

173 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 153 miljardia euroa ei tietenkään ole aivan vähäinen summa. Se vastaa viittä Nordeaa tai kahdeksaatoista Wärtsilää.

Pörssiosakkeet muodostavat kuitenkin vain neljäsosan Berkshire Hathawayn taseesta. Eli kolme neljäsosaa on muuta. 

Viisi lehtoa

Warren Buffett avaa Berkshire Hathawaytä vuotuisessa osakkeenomistajakirjeessään vertaamalla sitä metsään, joka koostuu viidestä alueesta. Suomalaisella metsätaloustermistöllä voisi ehkä puhua palstan kuvioista.

Berkshire Hathawayn viisi kuviota ovat:

  • Vakuutusyhtiöt
  • Ei-vakuutusyhtiöt
  • Pörssiyhtiöt
  • Yhteisyritykset
  • Käteinen

Buffettin mukaan Berkshire on enemmän – huomattavasti enemmän – kuin osiensa summa. Tämä johtuu siitä, että yhtiörypäs kykenee allokoimaan joustavasti suuria pääomavirtoja, pienentämään yritysriskiä, antamaan yhtiön sisällä rahoitusta poikkeuksellisen edullisesti ja optimoimaan verotusta. 

Täysin omistettu liiketoiminta

Valtaosa Berkshire Hathawayn arvosta on yhtiön täysin omistamissa liiketoiminnoissa. Juuri liiketoiminnot eli yritykset Buffettia kiinnostavat. Toisinaan niitä voi ostaa kokonaisina, toisinaan vain osittain pörssin kautta, ja silloin on tyydyttävä siihen.

Täysin omistetun liiketoiminnan Buffett jakaa kahteen maastokuvioon, vakuutusyhtiöihin ja ei-vakuutusyhtiöihin.

Vakuutustoimintaa Berkshire harjoittaa lukuisten eri yhtiöiden kautta. Yhtiöryppääseen kuuluu niin suoraa vakuuttamista kuin jälleenvakuutustoimintaakin. Esimerkiksi Geico on suuri ajoneuvovakuuttaja.

Muusta täysin omistetusta liiketoiminnasta tärkeimmät ovat rautatieyhtiö Burlington Northern Santa Fe eli BNSF ja energiayhtiö Berkshire Hathaway Energy. Kumpikin toimii laajoilla alueilla ympäri Yhdysvaltoja.

Muista ei-vakuutusyhtiöistä tulosmielessä merkittävimmät ovat aakkosjärjestyksessä Clayton Homes, International Metalworking, Lubrizol, Marmon ja Precision Castparts.

Clayton Homes on vertikaalisesti integroitunut moduulirakennusyhtiö, jonka taloja markkinoidaan 48 Yhdysvaltain osavaltiossa. IMC International Metalworking Companies on maailman toiseksi suurin metallintyöstötuotteiden valmistaja. Lubrizol on erikoistunut erikoiskemikaaleihin ja toimii kansainvälisesti.

Marmon Holdings on Geicomn tapaan yritysrypäs, mutta siinä missä Geico-ryhmän yhtiöt toimivat ajoneuvovakuuttamisen ympärillä, Marmoniin kuuluu 13 liiketoiminnoiltaan varsin erilaista yhtiötä: on ruuantarjoiluteknologiaa, vesiteknologiaa, vähittäiskaupan ratkaisuja… Reilun kolmen vuoden takainen ostos Precision Castparts valmistaa vaativia metallikomponentteja esimerkiksi ilmailutoimialan tarpeisiin. 

Kömmähdyksiä pörssisalkussa

Berkshire Hathawayn pörssisalkku oli viime vuonna ainakin Buffettin suuhun kirjoitettuja pörssisijoitusperiaatteita vasten ajateltuna melkoinen osto- ja myyntiliike. Berkshire osti pörssiosakkeita 43 miljardilla dollarilla ja myi 19 miljardilla dollarilla.

Vuodenvaihteessa Berkshiren pörssisalkun painavimmat omistukset olivat:

Yhtiö Ostohinta Nykyhinta
Apple    36,0  40,3
Bank of America 11,7  22,6
Wells Fargo & Company 10,6   20,7
The Coca-Cola Company 1,3  18,9
American Express 1,3 14,5

Luvut miljardeja Yhdysvaltain dollareita, tilanne 31.12.2018.

Buffett-kultin vuoksi Berkshire Hathawayn liikkeet pörssissä keräävät suurta huomiota. Kuluneen vuoden aikana Berkshire vaihtoi hevosta: yhtiö luopui IBM-omistuksistaan ja ryhtyi ostamaan Applea kaksin käsin.

IBM oli Buffettilta virhearvio, ja viime viikolla Berkshiren suuromistuksiin kuuluva Kraft Heinz romahti pörssissä tulospettymyksen seurauksena.

Kraft Heinzista Berkshire Hathaway omistaa 26,7 prosenttia, joten se kuuluu Buffettin luokittelussa eri metsäkuvioon kuin muut pörssiomistukset. Yhteisyritykset-kuviolla kasvaa ketsuppipullojen lisäksi muutama pienempi yhtiö, joissa Berkshirellä on määräysvalta yhdessä jonkin muun omistajatahon kanssa.

Vuodenvaihteessa Berkshire omisti 325 miljoonaa Kraft Heinzin osaketta. Niiden arvo viime perjantain 22.2. päätöskurssilla oli 11,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Jos sen laskee mukaan Berkshiren pörssisalkkuun, pörssisalkun koko kasvaa jo pitkälti päälle 180 miljardiin taalaan.  

Sata miljardia ylimääräistä käteistä

Warren Buffettia on vaivannut jo pitkään paha käteisongelma. Rahaa on liikaa, eikä sille tahdo löytyä järkeviä kohteita. Sijoittajakirjeessään hän kirjoittaa, että patjan alla on hyvä olla aina parikymmentä miljardia taalaa turvapuskurina.

Vuodenvaihteessa Berkshirellä oli lyhyissä korkopapereissa ja muissa käteisinstrumenteissa 112 miljardia taalaa ja sen päälle vielä 20 miljardia taalaa sekalaisissa lyhyen koron instrumenteissa. Ylimääräistä on siis pyöreästi sata miljardia euroa.

Buffett muistuttaa, että hänen päätavoitteensa on ostaa – kokonaan tai osin – taitavasti hoidettua liiketoimintaa, jolla on suotuisat ja kestävät liiketoimintanäkymät. Ostot täytyy tehdä järkevällä hinnalla.

Viime vuosina Berkshire on löytänyt kriteerit täyttäviä kohteita ennemmin pörssistä kuin pörssin ulkopuolelta, ja saman Buffett arvelee jatkuvan.

”Toivomme, että voisimme siirtää ylimääräistä likviditeettiämme tulevina vuosina liiketoimintoihin, joita Berkshire omistaisi pysyvästi. Näkymät eivät kuitenkaan vaikuta lupaavilta: jos yhtiöllä on hyvät pitkän aikavälin näkymät, sen hinta on pilvissä”, Buffett kirjoittaa.

”Surullinen tosiasia tarkoittaa, että vuonna 2019 luultavasti kasvatamme pörssisalkkuamme. Jatkamme kuitenkin elefanttikokoluokan akvisitiosta uneksimista.”

Buffettin lausuma tarkoittaa, että hänen mukaansa pörssistä on helpompi löytää väärin hinnoiteltuja (laatu-)yhtiöitä kuin pörssin ulkopuolelta.  

Viikon trio: Warren Buffettin ensimmäisen sijoituksen opit

Sijoittajakirjeessään Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille Warren Buffett kertoo ensimmäisestä osakesijoituksestaan. Vuonna 1942 silloin 11-vuotias poika pani peliin kaikki säästönsä ja osti 114,75 dollarilla Cities Servicen etuoikeutettua osaketta.

”Jos 114,75 dollariani olisi sijoitettu kuluttomaan S&P 500 -indeksirahastoon ja osingot olisi sijoitettu uudelleen, omistukseni olisi kasvanut (ennen veroja) 606 811 dollariin (31.1.2019 vallinneeseen tilanteeseen)”, Buffett kirjoittaa.

Omistuksen arvo olisi siis 5288-kertaistunut. Jos sijoitus olisi ollut miljoona dollaria, nyt sen arvo olisi 5,3 miljardia taalaa. Buffett laskee, että jos sijoittaja olisi maksanut prosentin suuruisen palkkion ”avustajille”, miljoonasta olisi tullut vain 2,65 miljardia – siis vain puolet.

Jos 114,75 dollaria olisi sijoittanut vuonna 1942 kultaan, sitä olisi saanut 3 ¼ unssia. Tällä hetkellä sen arvo olisi 4 200 dollaria.

Tarinasta saa ainakin kolme oppia:

  1. Aloita aikaisin.
  2. Kuluilla on merkitystä.
  3. Pitkällä aikavälillä kannattaa olla mukana osakemarkkinoilla.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti