veronmaksajat.fi

RAHAT

Warren Buffett – ongelmana tursuava kassa

Warren Buffett – ongelmana tursuava kassa
30.8.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Warren Buffettilla on vakava ongelma. Berkshire Hathawayn pankkitilillä makaa lähes 60 miljardia dollaria, minkä lisäksi Buffettin sijoitusyhtiö on pannut 45 miljardin taalan varat parkkiin Yhdysvaltain lyhytaikaisiin lainoihin, Treasury Billeihin.

Buffettin taskunpohjalla hölskyy sata miljardia taalaa, joille hän ei löydä käyttöä! Summa on melkoinen. Se on nelinkertaisesti Nokian markkina-arvo. UPM-Kymmeniä rahalla saisi kuusi.

Moinen ylivarallisuus hermostuttaisi köyhempääkin sijoittajaa – ja itse asiassa Berkshiren pankkitilin saldo on ihan hyvä syy hermoilemiseen.

Jos maailman mahtavimmaksi tituleerattu sijoittaja ei tahdo löytää ostettavaa, kuinka suomalainen yksityishenkilö keksisi ylivertaisia sijoituskohteita? 

Kassa ennätyslukemissa

Berkshire Hathawayn kassa ylitti sadan miljardin Yhdysvaltain dollarin rajan viime syksynä. Kassa on ennätyslukemissa. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten kesäkuun 2008 lopussa kassa oli vain kolmannes nykyisestä. Tämän osoittavat Ychartin tilastot

Tosin se, kuinka suureksi Berkshiren kassa määritellään, riippuu katsojasta, sillä Berkshire ei ole pelkästään sijoitus- tai omistusyhtiö, vaan se harjoittaa operatiivista liiketoimintaa täysin omistamiensa yhtiöiden kautta. Esimerkiksi Marketwatch kertoo Berkshiren kassan olevan 130 miljardia dollaria, Reuters 111 miljardia dollaria. 

Poikkeuksellisissa taalamiljardipinoissa joka tapauksessa liikutaan.

Helmikuussa julkistetussa osakkeenomistajakirjeessään Buffett sivusi 12-numeroiseksi paisunutta kassaongelmaa kirjoittaessaan yritysostoista, joita Berkshire tekee kolmenlaisia: Berkshire ostaa omillaan olevia uusia liiketoimintoja, tekee nykyisiä omistuksiaan täydentäviä yritysostoja sekä sijoittaa rahaa pörssilistattujen yhtiöiden osakkeisiin.

”Kun etsimme uusia itsenäisiä liiketoimintoja, haemme kestäviä kilpailuetuja, korkealaatuista yritysjohtoa, hyvää pääoman tuottoa, houkuttelevasti tuottavia sisäisen kasvun mahdollisuuksia ja – lopuksi – järkevää ostohintaa.”

”Järkevää ostohintaa” on Buffettin tekstissä kursivoitu, sillä juuri tuo vaatimus muodosti esteen lähes kaikille diileille, joita Berkshire harkitsi viime vuonna.

”Kunnollisten – joskaan ei mahtavien – liiketoimintojen hinnat nousivat kaikkien aikojen ennätykseen. Itse asiassa hinta tuntui olevan lähes merkityksetön optimististen ostajien armeijalle”, Buffett kirjoitti. 

Hinnat pilvissä?

Lausunnossaan Buffett kommentoi yritysostoja, joissa omistajaa vaihtaa yhtiön koko osakekanta. Toisaalta jos Buffett näkisi pörssissä kosolti houkuttelevaan hintaan saatavilla olevia liiketoimintoja, hän tyhjentäisi käteiskassaansa pörssiin.

Niin hän ei ole tehnyt, joskin Berkshire on jatkanut esimerkiksi Applen osakkeen ostoja pörssistä. Apple on kohonnut Berkshiren pörssiomistuksista selvästi suurimmaksi. Toisen vuosineljänneksen lopussa Berkshiren salkussa Applea oli 47 miljardin dollarin arvosta. Berkshire omistaa siten viitisen prosenttia Applen osakkeista.

Marketwatch on piirtänyt samaan kuvaan Berkshire Hathawayn käteiskassan ja S&P 500 -indeksin arvon kehityksen. Kuvaajat noudattelevat toisiaan hämmentävästi.

Berkshiren käteiskassa paisui viime vuosituhannen viime hetkillä samalla, kun internetkupla paisui paisumistaan. 2000-luvun ensimmäisinä vuosina kurssien laskiessa Berkshire löysi rahoille ostokohteita, kunnes taas vuodesta 2003 subprimeongelmiin asti Berkshiren kassa kasvoi – ja pörssien romahdettua Berkshire sai pienennettyä kassaansa 30 miljardilla taalalla.

Vuodesta 2009 alkaen Berkshiren kassa on ollut selvällä kasvu-uralla, vaikka joinakin neljänneksinä Buffett on saanut lapioitua rahaa markkinoille. 

Buffettin mittari punaisella

Warren Buffettia kiinnostavat liiketoiminnat ja hinta, joka niistä pitää maksaa. Kun Buffett kuitenkin vuonna 2001 Fortune-lehden haastattelussa meni sanomaan, että yhdysvaltalaisten yhtiöiden yhteenlasketun markkina-arvon ja Yhdysvaltain bruttokansantuotteen osamäärä on paras yksittäinen mittari markkinoiden arvostuksen arviointiin, tuota suhdelukua on alettu kutsua Buffett-indikaattoriksi.

Tunnusluku kuulostaa hieman hassulta. Talous on globalisoitunut, Yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden tuloksesta suuri osa tulee ulkomailta, ja jos arvostus perustuu tuloksentekokykyyn, myös markkina-arvot ovat riippuvaisia muissa maissa tapahtuvasta kysynnästä.

Buffett sanoi haastattelussa, että jos suhdeluku on 70–80 prosenttia, osakkeiden ostaminen on luultavasti hyvä idea.

Tällä hetkellä tunnusluvun arvo on Marketwatchin mukaan lähes 140 prosenttia ja niukasti aiempaa ennätystään korkeammalla. Yli sadan prosentin tunnusluku on ollut vuosituhannen taitteessa, juuri ennen finanssikriisiä ja vuodesta 2014 alkaen.

Suhdelukua laskiessaan Marketwatch on käyttänyt osoittajana Wilshire 5000 -indeksiä ja nimittäjänä Yhdysvaltain vuosineljänneksittäistä bkt:tä. Buffettin ostolukemiin päädyttäisiin, jos Yhdysvaltain bkt lähes kaksinkertaistuisi tai jenkkiosakkeiden kurssit putoaisivat miltei puoleen nykyisestä. 

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti