veronmaksajat.fi

RAHAT

Näin maailman rikkaimmat sijoittajat ovat tehneet rahansa

Näin maailman rikkaimmat sijoittajat ovat tehneet rahansa
13.3.2019

KARON PÖRSSI Palkkatyöllä on vaikea rikastua – mutta ei rikastuminen sijoittamallakaan helppoa ole. Sen osoittaa yhdysvaltalaisen Forbes-talouslehden vuotuinen miljardööriselvitys

Maailman rikkain sijoittaja on tietenkin Warren Buffett, jonka omaisuuden arvoksi Forbes arvioi 82,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Sillä hän on lehden maailman rikkaimpien ihmisten listan kolmossijalla Amazonin perustajan Jeff Bezosin (131 miljardia dollaria) ja Microsoftin perustajan Bill Gatesin (96,5 miljardia dollaria) jälkeen.

Buffett on siinä mielessä täysverinen sijoittaja, että hän on tehnyt omaisuutensa ostamalla osuuksia hyvistä liiketoiminnoista ja antanut niiden arvon kehittyä. Hänen omaisuutensa on keskittynyt Berkshire Hathaway -yhtiöön, jonka osakkeita hän alkoi ostaa vuonna 1962. Noustuaan tekstiilifirman suurimmaksi omistajaksi hän ryhtyi laajentamaan sen toimintaa.

Tekstiilijuuristaan Berkshire irrottautui vuonna 1985. Berkshiren nykyistä rakennetta olen käsitellyt aiemmin tässä artikkelissa

Marketscreener-sivuston mukaan Warren Buffett omistaa noin 37 prosenttia Berkshire Hathawayn A-osakkeista, vajaat 271 000 kappaletta. Berkshiren A-osakkeen hinta on liikkunut viime aikoina 300 000 dollarin tienoilla.

Buffettilla on myös henkilökohtainen suora osakesalkku, mutta sen merkitys Berkshire-omistuksen rinnalla on pieni, noin yhden prosentin luokkaa. Forbes avasi Buffettin osakesalkkua artikkelissaan kesällä 2016. Tuolloin Buffettin omassa salkussa oli muun muassa kiinteistösijoitusrahastoa ja Wells Fargo -pankkia. 

Yhdeksän miestä ja yksi nainen

Warren Buffettin jälkeen Forbesin miljardöörilistalla on melkoinen välimatka seuraavaan varsinaiseen sijoittajaan, joka olisi kerännyt rahansa panemalla pääomansa poikimaan.

Forbes luokittelee selvityksessään miljardöörit sen perusteella, mistä heidän varallisuutensa on peräisin. Sijoittaminen ja finanssitoimiala -kategoriaan Forbes listaa Buffettin jälkeen seuraavat miljardöörit. Buffett mukaan luettuna nämä kymmenen henkilöä mahtuvat juuri ja juuri Forbesin miljardöörilistan sadan kärkeen, sillä Stephen Schwarzmannin sijoitus on tasan sadas.

Miljardööri Omaisuuden nettoarvo
Joseph Safra 25,2 mrd. dollaria
Jim Simons 21,5 mrd. dollaria
R. Budi Hartono 18,6 mrd. dollaria
Ray Dalio 18,4 mrd. dollaria
Carl Icahn 17,4 mrd. dollaria
Thomas Peterffy 18,1 mrd. dollaria
Abigail Johnson 15,6 mrd. dollaria
Petr Kellner 15,5 mrd. dollaria
Stephen Schwarzmann 13,2 mrd. dollaria

Lähde: Forbes

Carl Icahn ostaa ja järjestelee

Listalla oikeastaan vain Carl Icahn on Buffettin kaltainen oman taseen sijoittaja, mutta sijoittajaprofiililtaan vuonna 1936 syntynyt Icahn poikkeaa kuusi vuotta vanhemmasta Buffettista.

Valmistuttuaan Princetonista Icahn työskenteli Wall Streetilla osakevälittäjänä. Vuonna 1968 Icahn perusti Icahn Enterprises -yhtiönsä. Ensimmäiset kymmenen vuotta yhtiö keskittyi metsästämään markkinoilta lyhyitä erikoistilanteita, mutta 1970-luvun lopulla Icahn käänsi firmansa yritysostokoneeksi.

Icahn on aktivistisijoittaja, joka iskee aliarvostettuun kohteeseen ja pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan yhtiötä niin, että arvo pääsee esiin – ja hän pääsee myymään osakkeensa voitolla.

Suomessa vastaavalla tavalla operoivista sijoittajista kuuluisin on Christer Gardelliin henkilöityvä Cevian Capital. Icahn ja Gardell ovatkin ystäviä, ja he ovat sijoittaneetkin yhdessä.

Icahn Enterprisesin osakkeella käydään kauppaa julkisesti, mutta osakkeen hinnanmuodostuksen pohja on hatara, kun Icahn itse omistaa yli 96 prosenttia osakkeista. Icahn Enterprisestin nykyinen markkina-arvo on reilut 13 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Icahn Enterprises ennakoi maksavansa tänä vuonna osinkoa 8 dollaria osaketta kohden. Yhtiön osakekurssi liikkuu 70 taalan tienoilla.

Hedgemiehiä ja pankinomistajia

Useimpia muita Forbesin finanssimiljardöörilistan kärkihenkilöitä eivät potentiaalisten sijoituskohteiden tuloslaskelmat kiinnosta pätkän vertaa. Erilaisia sijoittajia listalla kyllä on. Ensimmäisenä silmään pistää hedgerahastoyhtiöiden perustajien runsaus ja vauraus.

Jim Simons perusti Reneissance Technologies -hedgerahastoyhtiön jo 1980-luvun alussa. Saman vuosikymmenen lopussa yhtiö aloitti maineikkaan Medallion-rahastonsa, johon saavat sijoittaa lähinnä rahastoyhtiön työntekijät. Se on ollut melkoinen rahakone.

Vielä kauemmin hedgemarkkinoilla on ollut Ray Dalio. Dalio perusti maailman suurimmaksi kasvaneen hedgerahastoyhtiön Bridgewater Associatesin vuonna 1975. Nykyisin Bridgewater hoitaa 160 miljardin dollarin pääomia.

Hedgerahastobisneksessä niin kuin rahastobisneksessä yleensäkin rahaa tehdään sijoittajilta perittävillä palkkioilla.

Perinteisempää sijoitusbisnestä edustaa Fidelity Investments, joka hallinnoi tuhansien miljardien eurojen pääomia. Sen toimitusjohtajana työskentelevä Abigail Johnson on finanssimiljardöörien ensimmäinen nainen. Ei hänen varallisuutensa tietenkään toimitusjohtajan palkoista ole kertynyt, vaan hän kuuluu Fidelityn omistajasukuun: Abigail Johnsonin isä Edward Johnson II perusti sijoitusjätin vuonna 1946. Toimitusjohtajana Abigail Johnson seuraa isäänsä.

Joseph Safra on syyrialaisen pankkiirisuvun vesa, joka omistaa Brasilian kahdeksanneksi suurimman pankin ja J. Safra Sarasin -pankin Sveitsissä. Pankkien lisäksi Safra omistaa puolet banaanifirma Chiquitasta.

Indonesialainen R. Budi Hartono puolestaan omistaa veljensä kanssa enemmistön Bank Central Asia -pankista. Tšekin rikkaimmalla miehellä Petr Kellnerillä on lukuisia omistuksia kotimaansa merkittävissä yhtiöissä, muun muassa vakuutus- ja pankkialalla.

Thomas Peterffy ja Stephen Schwarzmann ovat tehneet miljardinsa palvelemalla sijoittajia, eivät varsinaisesti sijoittamalla itse. Unkarilaistaustainen Peterffy perusti Interactive Brokers -kaupankäyntialustan. Se on kauppamäärällä mitattuna Yhdysvaltain eniten käytetty sähköinen pörssivälityspalvelu.

Stephen Schwarzmannin vuonna 1985 perustama pääomasijoitusyhtiö Blackstone listautui vuonna 2007. Pääomasijoitusalalta se on laajentunut monille muille sijoittamisen osa-alueille, ja nykyisin se hallinnoin yli 400 miljardin taalan pääomia.

Viikon trio: Pohjolan rikkaimmat

Suomen rikkain henkilö on Forbesinkin mielestä Koneen perijä Antti Herlin, jonka omaisuuden arvoksi Forbes arvioi 4,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Pohjoismaiden vaurain on kuitenkin Hennes&Mauritz-perijä Stefan Persson, joka omistaa vajaan kolmanneksen laskuun ajautuneesta halpamuotijätistä.

Hans Rausing peri isältään puolet tämän perustamasta Tetra Lavalista. Vuonna 1995 hän myi osakkeensa toisen puolen perineelle veljelleen. Ei ehkä olisi kannattanut, sillä veljen pojat Jörn ja Finn Rausing ovat Ruotsin kolmanneksi ja neljänneksi vauraimmat ihmiset, ja heidän yhteenlaskettu omaisuutensa on 16,6 miljardia dollaria.

Stefan Persson    15,6 mrd. dollaria
Hans Rausing  12,0 mrd. dollaria
Jörn Rausing 8,7 mrd. dollaria

Lähde: Forbes

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti