veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Terveenä lomalla – näitä rokotuksia tarvitset kesällä

Terveenä lomalla – näitä rokotuksia tarvitset kesällä
2.7.2020

Rokotesuojan hoitaminen kuntoon tulee mieleen erityisesti ennen kaukomatkaa. Myös kotimaassa kesänsä viettävän kannattaa tarkistaa, mitä rokotteita tai niiden tehosteita on ajankohtaista hankkia.

Kesällä altistus maaperässä muhivalle jäykkäkouristusbakteerille kasvaa puutarhatöiden ja muiden lisääntyneiden ulkoilupuuhien myötä. Tartunnan voi saada esimerkiksi multaisesta haavasta, ruosteiseen naulaan astumisesta tai eläimen puremasta. On siis paikallaan päivittää jäykkäkouristusrokote säännöllisesti. Kyseessä on yhdistelmärokote, joka antaa samalla suojan myös kurkkumätään.

“Nykyinen suositus on, että jäykkäkouristusrokotteeseen hankkii tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana“, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautien ja rokotusten erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo.

Eli jos on vaikkapa yli 35-vuotias ja epäilee, että on edellisen kerran saanut jäykkäkouristusrokotteen kouluaikoina, rokote olisi syytä päivittää. Tehosteiden väli ei saisi vierähtää pidemmäksi kuin 20 vuotta.

Jäykkäkouristusbakteerin aiheuttamaan tautiin ei pure laumasuoja, vaan rokote on hankittava itselle.

Punkkiseudulle suojaksi puutiaisaivokuumerokote

Puutiaisaivokuume on virusperäinen tauti, jonka saattaa saada punkin puremasta. TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan. Niillä alueilla, joilla punkkien on todettu kantavan virusta, asuvat saavat tämän rokotteen maksutta.

THL:n verkkosivuilta löytyy vuosittain päivitettävä lista paikkakunnista, jotka kuuluvat TBE-rokoteohjelmaan. “Tauti on harvinainen, mutta jos liikkuu paljon luonnossa tai mökkeilee, rokotteen ottamista kannattaa harkita.“ Punkit viihtyvät etenkin rannikkoseutujen korkeissa heinikoissa ja metsissä.

Muista kuitenkin, että TBE-rokote ei suojaa toiselta punkkien levittämältä taudilta eli borrelioosilta. Bakteeriperäistä borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Rokote ei myöskään estä punkkia takertumasta ihoon. Tutki iho aina iltaisin punkkien varalta silloin, kun olet oleskellut pitempään alueilla, joilla esiintyy punkkeja.

 

Kenelle TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote annetaan ? 
Kansallisen ohjelman rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa
 Ahvenanmaalla
 Kemin eteläisissä kaupunginosissa
 Simossa
 Kotkan saaristossa
 Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa
 Raahen edustalla Preiskarin saaressa
 Paraisilla
 Lohjanjärven saaristoalueella tai
 Kustavissa.

 Lähde THL

Rokotteiden hankkiminen on turvallista myös korona-aikana

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet saa maksutta terveyskeskuksesta. Lapsille annetaan rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet neuvolassa ja koulussa.

Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet, kuten Euroopan ulkopuolelle matkustaville sekä määrätyille riskiryhmille suositellut hepatiitti A ja B -rokotteet, ovat maksullisia.

Ellei rokotteen hankkimisen kanssa ole kiirettä, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon ja varaa aika rokotteen antamista varten. Rokotteita voi hankkia myös yksityisiltä lääkäreiltä.

Koronapandemian aikana ihmiset ovat vähentäneet kaikenlaista liikkumista. Se on näkynyt myös vähentyneinä terveyskeskuskäynteinä. Terveysasioista huolehtimista ei ole kuitenkaan syytä lykätä, eikä koronatartuntavaaraa ole syytä pelätä terveyskeskuksessa tai -asemalla asioimisen yhteydessä. “Tartunnan riski minimoidaan terveyskeskuksissa eli rokotteita on turvallista hankkia“, Kontio muistuttaa.

Rokotteiden päivittäminen on perusteltua myös koronan kannalta sen vuoksi, että koronaviruksen yhteisvaikutuksista muiden tautien kanssa ei ole vielä riittävästi tietoa. Eli jos on jo jokin muu sairaus ja sairastuu koronaan, yhteisvaikutukset saattavat olla elimistölle raskaita.

Tarkista olemassaoleva rokotesuoja ja hanki tarvittavat tehosteet

Mitä jos pahvinen rokotekortti on kadonnut eikä rokotetietoja ole itsellä muuallakaan tallessa? Omaa rokotehistoriaa voi tiedustella eri paikoista, kuten työterveyshuollon ja eri asuinpaikkakuntien terveydenhoidon rekistereistä.

Elämän taitekohdissa on saatettu hoitaa rokotukset kuntoon, joten niihin liittyvissä arkistoissa saattaa olla tietoja. “Yleensä esimerkiksi opintojen alkaessa, raskauden aikana ja armeijassa rokotetilanne tarkistetaan.“

Nettirekisteristä tulisi löytyä tietoja alkaen vuodesta 2010, jolloin Omakanta-verkkopalvelu otettiin käyttöön. “Rokotteisiin liittyviä tietoja kannattaa etsiä Omakannasta, omista terveydenhuollon käyntitiedoista“, Kontio evästää. Rokotteisiin liittyvät tiedot ovat tulossa Omakantaan myöhemmin omana välilehtenään, eli vielä niitä ei näy esimerkiksi sähköisten lääkereseptien joukossa.

Vuosina 1965–1975 syntyneillä voi olla puutteellinen suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Osa heistä ei ole sairastanut tauteja, eivätkä he ole kuuluneet ikänsä puolesta rokotusohjelman piiriin. Näiltä kolmelta taudilta suojaa MPR-yhdistelmärokote.

Jos rokotustietoja ei ole saatavilla, tarvittavat rokotteet on joka tapauksessa suositeltavaa hoitaa kuntoon. On hyvä pitää mielessä, että puutteelliset rokotustiedot eivät ole este rokottamiselle. “Haittaa ei koidu, vaikka olisi jo saanut rokotteen.“

Minna Takkunen

Rahat, verot, työ & eläke, koti