veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Huutokaupassa rikottiin ennätyksiä – kenkäparista maksettiin satoja tuhansia euroja

Huutokaupassa rikottiin ennätyksiä – kenkäparista maksettiin satoja tuhansia euroja
2.8.2019

Jos kesän jäljiltä tehtävässä suursiivouksessa aikoo heittää varastosta roskikseen vanhat tennarit, kannattanee tarkistaa, ettei tule heittäneeksi pois arvotavaraa. New Yorkissa pidetyssä huutokaupassa yhdestä urheilukenkäparista nimittäin maksettiin yli 400 000 euroa. Elokuussa huudettavana on puolestaan maailman tunnetuimmaksi tituleerattu auto, jonka hinta noussee ainakin kymmenkertaiseksi tennaripariin verrattuna. Kummankohan valitsisi, jos olisi hiukan ylimääräistä?

Kesäkengät ovat monille tennareita. Niillä on mukava ja huoletonta kävellä, eikä hintakaan ole yleensä este niiden ostolle.

Vaan kyllä se voi olla. Heinäkuun lopulla nimittäin päättyi Sotheby´sin New Yorkin toimipisteessä nettihuutokauppa, jossa huudettavana oli urheilukenkäharvinaisuus. Tapahtuma oli sikälikin erikoinen, että yksi keräilijä osti jo vähän aiemmin yksityiskauppana kaikki muut pitsi yhden tarjolla olleen urheilukenkäkokoelman sadasta tennariharvinaisuudesta, jotka olivat alan johtavia brändejä – Nike, Air Jordan, Adidas, Yeezy…. Hän maksoi niistä yhteensä peräti noin 800 000 euroa.

Ainoa jäljelle jäänyt oli ”Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe”. Senkin hän lopulta kilpahuusi itselleen, ja huutokaupan viime minuutteina hinta kohosi peräti yli 400 000 euroon. Se on korkein hinta, joka urheilukengistä on milloinkaan maksettu.

Yleensä korkea hinta urheilukengille ja -tekstiileille merkitsee sitä, että niitä ovat todistettavasti käyttäneet voitokkaasti erittäin tunnetut urheiluhuiput esimerkiksi MM- tai olympiakisoissa. Todistettavuus näkyy selvimmin signeerauksesta vaikkapa kengän kyljessä.

Nyt oli kuitenkin kyseessä ainutlaatuinen urheilukenkä, joka sai nimensä astronauttien jalanjäljestä kuun pinnassa 50 vuotta sitten – Niken urheilukenkä kun jätti samantyyppisen jäljen kosteaan hiekkaan. Tämä jälki muuten syntyi sen ansiosta, että kengän kehittäjä – Niken perustaja – oli saanut idean kengän pohjan muotoiluun vaimonsa vohveliraudasta.

Niken tossut

Tunnetuin auto

Kesän autohuutokaupat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ovat herraskaisia tilaisuuksia, joissa vilahtelee maailmanluokan viihdetähtiä sulavasti sheikkien ja muiden äkkirikastuneiden joukossa. Erityisessä tarkkailussa on elokuun 15.–17. päivinä Monteryssa Yhdysvalloissa järjestettävä RM Sotheby´sin huutokauppa, jossa on tarjolla mm. maailman tunnetuimmaksi tituleerattu auto. Se on James Bondin Aston Martin DB5.

Elokuvayhtiö tilasi kaksi lähes identtistä autoa ”007 ja Kultasormi” -elokuvan kuvauksia varten – toinen stuntmanien kovaa käsittelyä vaativiin kuvauksiin ja toisen rauhallisempaan ajoon sekä lähikuvauksia että mm. PR-tilaisuuksia varten. Molemmissa oli täysin sama varustus konekivääreineen, pyörivine rekisterikilpineen, savukoneineen, öljyläikän levittäjineen jne.

Goldfinger-elokuva valmistui vuonna 1964, ja siitä tuli valtava menestys. Seuraavaa Bond-elokuvaa – Pallosalamaa – varten tuotantoyhtiö tilasi vielä kaksi muuta samantyyppistä, mutta hieman uudistettua Aston Martinia, ja ne neljä jäivätkin ainoiksi tämän mallisiksi.

James Bondin Aston Martin

Nyt myytävänä oleva auto on täysin restauroitu, ja se työ kesti peräti nelisen vuotta. Auton omistushistoria tiedetään tarkasti. Omistajia on ollut kolme, joiden joukossa automuseo pisimpään sekä mm. brittiläinen lordi – tunnettu autoharrastaja.

Bond-auto

shakkinappulaArvokas shakkinappula

Heinäkuussa myytiin puolestaan Sotheby´sin huutokaupassa maailman kallein shakkinappula. Kyseessä oli keskiaikainen mursunluusta kaiverrettu nappula, jonka eräs skotlantilainen antiikkikauppias oli ostanut 1960-luvulla viidellä punnalla. Nyt se vaihtoi omistajaa yli 800 000 euron hinnalla, joten arvonnousu oli melkoinen.

Tästä shakkinappulasta on ollut jo aiemmin tarkemmin juttua Taloustaidon nettisivuilla.

 

Otaniemestä Aalto-kalusteita

Elokuussa järjestetään varsin mielenkiintoinen huutokauppa, jossa tamperelainen Annmari´s myy Aalto yliopiston Otaniemen entisen päärakennuksen  kalusteita. Kyseessä on maailman suurimman Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen kunnostustöiden yhteydessä ylimääräisiksi luokiteltujen kalusteiden myynti.

Huutokaupan oli määrä olla jo viime keväänä, mutta se siirrettiin elokuun 25. päiväksi. Aalto-keräilijöiden lisäksi tilaisuuteen tulee varmasti nostalgoimaan myös moni entinen teekkari, joka on vuosikausia kuluttanut kyseisen rakennuksen käytäviä. 

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Juttua on muokattu 8.8.2019 klo 14.45: Aalto yliopiston Otaniemen entinen päärakennus ei ole Dipoli. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti