veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Perimä selville – ostaisinko verkosta geenitestin?

Perimä selville – ostaisinko verkosta geenitestin?
19.11.2019

Netissä kaupitellaan jopa 50 eurolla geenitestejä, joilla voi selvittää oman perimänsä ja saada tietoa esimerkiksi geneettisistä terveysriskeistään. Mitä hyötyä geenitestistä on? Sitran johtava asiantuntija Marja Pirttivaara vastaa. 

Johtava asiantuntija Marja Pirttivaara, Sitra

Mitä hyötyä geenitestistä on?

”Suurin osa-alue geenitesteissä on tällä hetkellä geneettinen sukututkimus, jossa ihmiset saavat hyvää mieltä yhdistellessään geenitietoja historialliseen sukututkimukseen. Testeillä voidaan tarjota myös hyvinvointiin ja elämäntapaan liittyvää tietoa, kuten ruokavalioanalyysiä tai laihdutusvinkkejä.

Geenitestissä voidaan tunnistaa myös terveysriskejä. Dna-testi voi auttaa ennakoimaan ja hoitamaan kuntoaan. On sairauksia, joiden eteneminen pystytään pysäyttämään, jos ne vain tunnistetaan ajoissa. Tulevaisuudessa voidaan saada räätälöityä lääketiedettä.”

Millainen testi kannattaa valita?

”Geneettisessä sukututkimuksessa tietokannan koolla on merkitystä, koska vertailu on kaiken a ja o. Sen takia testeissä parhaita ovat yritykset, joilla on isot tietokannat. Eri yrityksillä on myös erilaisia algoritmeja. Dante Labs on ainoa yritys, josta saa koko genomin. Muut yritykset selvittävät vain pienen osan kolmesta miljardista pisteestä, joita ihmisen genomissa on.”

Mitä riskejä geenitestaukseen liittyy?

”Kun asioita aletaan penkoa, voi tulla yllätyksiä, eivätkä ne aina ole hauskoja. Suvussa voi olla vaiettuja salaisuuksia.

Geenitestaukseen liittyy paljon myös salaliittoteorioita ja pöhköjä ajatuksia. Ei ketään ruveta geenitestien takia kloonaamaan eikä lavastamaan syylliseksi rikospaikalla. Toisen dna:ta saa halutessaan paljon helpomminkin – vaikka nappaamalla käytetty nenäliina roskiksesta. Vakuutusyhtiölle pitää joka tapauksessa antaa vakuutusta otettaessa tietoa terveydestään. Voi käydä niinkin, että tulevaisuudessa vakuutuksen saa halvemmalla, jos antaa ottaa itsestään dna-testin ja riskit on tunnistettu.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti