veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Alaikäisen puolesta asiointi Omakannassa laajenee vähitellen – moni huoltaja voi jo nähdä myös yli 10-vuotiaan terveystiedot

Alaikäisen puolesta asiointi Omakannassa laajenee vähitellen – moni huoltaja voi jo nähdä myös yli 10-vuotiaan terveystiedot
27.10.2020

Asiointi yli 10-vuotiaan puolesta Omakannassa on mahdollista sitä mukaa kuin terveydenhuollon organisaatiot tekevät muutokset omiin potilastietojärjestelmiinsä.

Aiemmin huoltajalla oli mahdollista nähdä Omakannassa vain alle 10-vuotiaan lapsen tiedot. Lokakuun alusta alkaen huoltajat ovat voineen nähdä yli 10-vuotiaan uudet tiedot Omakannassa. Tämä muutos tulee voimaan vähitellen eri paikkakunnilla ja hoitopaikoissa. Omasta terveydenhuollostasi voi kysyä, joko muutos on jo siellä voimassa.

Kun alaikäinen käy lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla, hän arvioi, pystyykö lapsi päättämään hoidostaan ilman huoltajan apua. Arvio tehdään jokaisella käynnillä erikseen.

Jos alaikäinen arvioidaan terveydenhuollossa päätöskykyiseksi, hän voi kuitenkin halutessaan kieltää kyseisen käynnin tietojen näkymisen huoltajalle. 

Päätöskykyyn vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, käynnin syy ja hoitosuunnitelma.

Aiemmin huoltajien ei ole ollut mahdollista nähdä yli 10-vuotiaan lapsen tietoja Omakannassa. Usein huoltajat ovat kuitenkin mukana alaikäisen hoitoa koskevissa päätöksissä. Siksi on haluttu, että myös huoltajilla on mahdollisuus nähdä tietyissä tilanteissa alaikäisten lasten terveystiedot Omakannassa. 

Alaikäisen vanhat tiedot eivät näy jatkossakaan huoltajalle. Vanhoilla tiedoilla tarkoittavat tietoja, jotka on tallennettu Kanta-palveluihin sen jälkeen, kun alaikäinen on täyttänyt 10 vuotta, mutta jotka on tallennettu ennen potilastietojärjestelmään tehtyä puolesta asioinnin muutosta.

Mikä Omakanta? 

  • Terveydenhuolto tallentaa käynnin tiedot potilastietojärjestelmään, josta ne siirtyvät Kanta-palveluihin ja ovat nähtävissä Omakannassa.
  • Omakannassa voi myös pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. 
  • Omakannan käyttöön tarvitaan suomalainen henkilötunnus sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti. Alaikäinen voi käyttää Omakantaa myös itse.

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti