veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Aloita työstä palautuminen jo työpaikalla – ota mikrotauot avuksi

Aloita työstä palautuminen jo työpaikalla – ota mikrotauot avuksi
6.8.2024

Työasentoihin on hyvä kiinnittää huomiota, mutta niin myös taukoihin. Näillä vinkeillä pystyt palautumaan paremmin työstäsi. 

Pitkään paikallaan istumisen tai seisomisen haittoja kannattaa vähentää tauotuksella ja kevyellä liikkumisella. Pitkäkestoinen paikallaolo kuormittaa elimistöä ja vaikeuttaa palautumista, kertoo työfysioterapeutti Elina Östring Työterveyslaitoksesta. 

Pitkäaikainen istuminen passivoi lihaksia ja heikentää aineenvaihduntaa. Istuessa tämän huomaa hartioiden ja selän kipeytymisenä tai pakaroiden puutumisena ja väsymyksenä. 

Istumisen haittoja on tutkittu enemmän, mutta pitkäaikaisella seisomisella on myös haittapuolensa. Se kuormittaa alaselkää ja voi aiheuttaa alaselän kipeytymistä. 

Lihakset joutuvat usein koville, kun ne joutuvat pitkään kannattelemaan kehoa. Kipua voi tuntua lihaksissa työpäivän aikana tai sen jälkeen.

Ota tauot avuksi

Pienet mikrotauot ovat tärkeitä jokaiselle, sillä lyhyet tauot auttavat palautumaan työstä jo työpäivän aikana.

Jos työssä joutuu olemaan paljon jalkeilla, mikrotauko voi tarkoittaa yksinkertaisuudessaan lyhyttä istumataukoa tai kehon venyttelyä. 

”Tauon ei tarvitse tarkoittaa aina sitä, että menet varsinaisesti pitämään taukoa. Mikrotaukoja voi sijoitella työnteon oheen”, Östring kertoo.

Istumatyötä tekevät hyötyvät useammasta parin minuutin kävelytauosta työpäivän aikana. Kävely nostaa sykettä, aktivoi lihaksia, tehostaa verenkiertoa ja lisää vireystilaa. 

Istumisen ja seisomisen haittoja voi ehkäistä tietoisella liikkumisella. Ääreisverenkiertoa voi aktivoida istuvaltaan pumppaamalla jalkateriä tai oikomalla polvia. Erilaiset kiertoliikkeet ja kehon puolelta toiselle tehtävät painonvaihtelut ovat hyväksi sekä istuma- että seisomatyötä tekeville.

”Pienikin liike auttaa. Omia toimintatapoja voi tietoisesti ruveta muuttamaan”, Östring sanoo.

Apuvälineiden käyttöä ei kannata arastella

Työasentojen parantamiseksi työantajan tarjoamia apuvälineitä kannattaa käyttää. Esimerkiksi seisomamatto vaimentaa kovasta lattiasta tulevaa painetta alaraajoihin ja seisomatuki keventää kehon yksipuolista kuormitusta.

”Hyviin työkenkiin kannattaa kiinnittää myös huomiota, jotta ne ovat sopivat ja mukavat. Kenkiä voi olla hyvä vaihdella myös työpäivän aikana”, Östring vinkkaa.

Työtuolin säätövipuja säätämällä saa itselle parhaimman työasennon. Tuolissa syvyys tulee asettaa niin, että istuessa on riittävän lähellä pöytää ja kädet hyvin tuettuna lähellä vartaloa. Tuolin istuimen etuosan ei kuulu painaa polvitaipeeseen, vaan polven ja istuimen välillä on hyvä olla nyrkin kokoinen rako. Tietokoneen ruudun tulee olla sellaisella korkeudella, että katse laskeutuu hieman alaviistoon.

Etätyötä tekevien kannattaa yhden vakiintuneen työpisteen sijaan suosia useita, sillä niin saa vaihtelua työasentoihin.

”Töitä voi tehdä esimerkiksi sohvalla niin, että hyödyntää tyynyjä kehoa ja yläraajoja tukevan istuma-asennon löytämiseksi”, Östring ehdottaa.

Jenni Vihtkari

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti