veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Nämä neljä vikaa ovat useimpien katsastushylkäysten syynä – korjauskehotuksia satelee valoista

Nämä neljä vikaa ovat useimpien katsastushylkäysten syynä – korjauskehotuksia satelee valoista
14.3.2023

Henkilöautoilla yleisin hylkäyssyy on etuakseliston vika. Myös jousituksen ja iskunvaimennuksen sekä käyttöjarrun viat olivat tavallisia hylkäyssyitä katsastuksissa vuonna 2022, kertovat Traficomin tilastot.

Valaisimiin ja sähkölaitteisiin, kuten rekisterikilven valoon tai lähivaloon, liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia.

Vuonna 2022 kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista hylättiin vajaa 28 prosenttia, mikä oli hieman enemmän kuin vuonna 2021.

Viime vuonna katsastetun henkilöauton keski-ikä oli 14,7 vuotta. Vuonna 2021 keski-ikä oli 14,5 vuotta. 

"Etenkin valaisimien viat ovat usein sellaisia, että autoilija pystyisi helposti ne havaitsemaan ja hoitamaan kuntoon ennen katsastusta ja näin välttymään korjauskehotuksilta ", kertoo Traficomin johtava asiantuntija Teemu Toivanen tiedotteessa. 

Sähköautojen keski-ikä on Suomessa verrattain alhainen, ja se näkyy myös katsastusten määrissä. Vuonna 2022 katsastettiin 3 158 sähköautoa.

"Sähköautojen hylkäykseen johtavat viat ovat pääsääntöisesti samoja kuin kaikilla muillakin henkilöautoilla, pois lukien tietenkin päästöistä johtuvat hylkäyssyyt", toteaa tarkastaja Tatu Siivonen.

Katsastuksen arvosteluperusteet uudistettiin marraskuussa 2022. Uudistuksessa sähköautoille tuli uusia tarkastuskohteita. Huoli siitä, että katsastuksen arvosteluperusteiden uudistuksen jälkeen pienikin vaurio sähköauton kotelossa voisi johtaa hylkäykseen, ei näytä konkretisoituneen.

Ensimmäisen kahden kuukauden aikana tästä syystä ei ole tehty yhtään hylkäyspäätöstä. Sähköautojen katsastusmäärät ovat vielä aika pieniä ja määrien kasvaessa tulevaisuudessa nähdään paremmin, miten vikojen arvostelu kehittyy. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi maahantuojien erityisohjeet omien merkkiensä kohdalta", toteaa Siivonen.

Tutustu katsastustilastoon

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti