veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Mökkitalkkari kevättöihin – mitä maksaa ja miten tilataan?

Mökkitalkkari kevättöihin – mitä maksaa ja miten tilataan?
9.5.2018

Tee se itse -elämä mökillä voi alkaa väsyttää, jos on jo kymmeniä vuosia uurastanut tiluksillaan. Mökkitalkkaripalvelun voi tilata mökkiläinen itse tai – yhä useammin – hänen lapsensa. Nuoret perheet eivät enää halua mökkilomasta työleiriä. Kun kunnossapito hoituu, mökille on huoletonta poiketa vaikka vain lyhyemmäksi aikaa.

Mistä sopiva talkkari?

Mökkitalkkareiden ilmoituksia löytyy ilmoitustauluilta kaupoissa tai kunnan venerannassa. Lisätietoa talkkarin palveluista saa usein yrityksen verkkosivuilta. Mökkinaapureillakin voi olla kokemuksia. Mökkitalkkarit.net-sivustolle on koottu yhteystietoja eri puolilta maata. Mökkitalkkareiden koulutus on käynnistymässä esimerkiksi Kouvolan seudun ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistoissa. Ensimmäiset osaajat valmistuvat syksyllä 2018.

Sovi työstä kirjallisesti

Sopimus kannattaa tehdä kirjallisena, jotta molemmat osapuolet ymmärtävät, mitä työ sisältää ja millainen lasku on odotettavissa. Jos ilmenee, että työ onkin suurempi – esimerkiksi remontin yhteydessä löytyy lisää korjaustarpeita – yrittäjä ottaa yhteyttä ja kysyy lupaa lisätöille.

Joskus sopimukseen sisältyvät tarkistuskäynnit mökillä tarpeen mukaan tai nurmikon ja pihan hoito koko kesän.  Nämä työt veloitetaan toteutuneen mukaan. Yksi tarkistuskäynti mökillä maksaa yleensä noin 50–100 euroa.

Vaativa työ on kalliimpi

Tavallisimmin mökkitalkkari veloittaa tuntihinnan. Tunti maksaa tavallisesti 30–46 euroa työn vaativuuden mukaan. Kallista työtä on esimerkiksi ammattitaitoa vaativa rakentaminen. Tuttu asiakas voi saada myös pakettihinnan työlle, joka tehdään joka vuosi samalla tavoin. Esimerkiksi mökin kevät- tai talvikuntoon laitosta voi saada neuvoteltua itselleen 350–500 euron paketin.

Mökki kesäkuntoon, mitä tehdään?

Mökin kesäkuntoon laitossa kunnostetaan sekä piha että asuinrakennus. Mökin sisätilat tuuletetaan ja siivotaan. Katto ja räystäskourut puhdistetaan, piha haravoidaan ja puutarhakalusteet siirretään ulos. Laituri nostetaan järveen ja vene lasketaan vesille. Mahdollisesti myös kesävesipumppu kunnostetaan.

Erikseen voi kysellä talkkareilta monia muitakin töitä polttopuiden tekemisestä it-tukeen asti.

Vakuutukset suojaavat

Tarkista, että mökkitalkkarin yrityksellä on riittävä vakuutusturva. Oikeus- ja vastuuvakuutus varmistaa sen, että mahdollisen työvirheen sattuessa yrittäjä voi korvata mökillesi aiheutuneen vahingon. Tapaturmavakuutus on tarpeen yrittäjälle itselleen.

Muista kotitalousvähennys

Voit saada kotitalousvähennystä töistä, jotka teetät esimerkiksi omalla tai puolison vapaa-ajan asunnolla tai vanhempien tai isovanhempien mökillä. Vähennyskelpoinen työ tehdään kaavan mukaisella mökkitontilla tai kaava-alueen ulkopuolella mökin piha-alueella. Tällaista työtä ovat esimerkiksi nurmikon leikkaus, mökin lämmitys ja siivous, räystäskourujen ja katon puhdistus, laiturin rakentaminen tai tietyt kunnossapito- ja perusparannustyöt.

Työt tekevän yrityksen tulee olla ennakkoperintärekisterissä. Rekisteröinnin voi tarkistaa osoitteesta ytj.fi.

Uudisrakentamisesta ei saa kotitalousvähennystä: mökin tulee olla ainakin kaksi vuotta vanha. Vähennystä ei myöskään saa tarkastuskäynneistä. Kaupassa käynneistä saa vähennyksen, jos ne ovat osa suurempaa palvelukokonaisuutta.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä

Asiantuntijoina mökkitalkkari Mikko Kelavaara Amatex Oy:sta ja Jarno Leinonen Pohjois-Kymen Kasvu ry:stä.

Satu Alavalkama

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti