veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Liian moni lemmikki matkustaa autossa irrallaan – näin paljon karvainen kaveri painaa äkkipysähdyksessä

Liian moni lemmikki matkustaa autossa irrallaan – näin paljon karvainen kaveri painaa äkkipysähdyksessä
16.9.2021

Harva ajelee autolla ilman turvavyötä, mutta lemmikin kuljettamisessa riskejä otetaan. Valtaosa koiran tai kissan omistajista laiminlyö vähintään joskus lemmikin tai sen häkin kiinnittämistä autossa, paljastaa kysely. 

Vain kolmasosa koiran tai kissan omistajista kiinnittää lemmikkinsä aina asianmukaisesti autossa. Noin viidennes ei kiinnitä lemmikkiään autoillessa koskaan ja loput vaihtelevasti. Naiset ovat jonkin verran miehiä tunnollisempia, ilmenee Ifin kyselystä.

Lemmikin turvallisesta kuljettamisesta laistetaan todennäköisesti etenkin lyhyellä ja tutulla matkalla tai ajettaessa matalaa nopeutta. Matalassakin nopeudessa törmäys voi kuitenkin johtaa kiinnittämättömän lemmikin loukkaantumiseen tai matkustuspelkoon. 

Kovemmissa maantienopeuksissa kiinnittämätön lemmikki tai sen häkki voi aiheuttaa kaikille autossa matkustaville hengenvaarallisen tilanteen.

Riski on verrattavissa siihen, että autossa matkustaisi ihminen ilman turvavyötä. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä 20 kiloa painava koira muuttuu yli 500-kiloisen hirven painoiseksi, kun se sinkoutuu etulasiin.

Tällaista massaa lemmikkisi paino vastaa äkkipysähdyksessä

Nopeuden kaksinkertaistuessa törmäysenergia nelinkertaistuu.

Lemmikin paino 30 km/h 50 km/h 80 km/h
2 kg 7 kg 20 kg 50 kg
5 kg 18 kg 49 kg 126 kg
10 kg 36 kg 98 kg 252 kg
15 kg 53 kg 148 kg 378 kg
20 kg 71 kg 197 kg 503 kg
30 kg 106 kg 295 kg 755 kg
40 kg 142 kg 393 kg 1 tn
50 kg 177 kg 492 kg 1,3 tn
60 kg 212 kg 590 kg 1,5 tn

Lemmikki valjaisiin tai häkkiin

Vastaajien tavallisin tapa kuljettaa lemmikkiä oli häkissä auton etu- tai takaistuimella. 

Koiran kiinnitetään tukevilla valjailla takaistuimelle tai se voi matkustaa kuljetushäkissä, joka sijoitetaan tavaratilaan tai turvavöihin kiinnitettynä takaistuimelle.

Kissalle luontevin tapa matkustaa on kuljetushäkki tai vahvarakenteinen koppa, joka kiinnitetään kunnolla.

Koiraa tai kissaa ei saa koskaan sijoittaa umpinaiseen tavaratilaan, vaan matkustamosta pitää olla vähintään näköyhteys tavaratilaan.

4 vinkkiä lemmikin kanssa autoiluun

  1. Opeta lemmikki matkustamiseen pienestä pitäen: useimmiten myös matkapahoinvoinnista kärsivät eläimet, joita ei ole säännöllisesti totutettu autoiluun.
  2. Kissa voi tarvita erityistä motivointia: Tee kuljetuskopasta jo pentuna yksi sen turvallisista pesäpaikoista. Hyödynnä koppaan houkuttelussa herkkupaloja tai muita kissalle mieluisia asioita.
  3. Valitse suoraan kuljetustapa, joka sopii eläimelle myös sen kasvettua täysikokoiseksi. Esimerkiksi koiran on vaikea ymmärtää, että se saa pentuna olla matkustamossa, mutta siirretään isommaksi kasvettuaan tavaratilaan.
  4. Huomioi matkustusmukavuus etenkin pitkillä matkoilla. Lemmikin pitäisi pystyä sekä istumaan että makaamaan. Pidä myös riittävästi jaloittelutaukoja.

Ifin tilaaman kyselyn lemmikkien kuljettamisesta autossa toteutti FirstVetin toimeksiannosta YouGov maaliskuussa 2021. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksessa oli mukana 1 001 vastaajaa, joista 440 oli lemmikin omistajia.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti