veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2018 – maisemat, eläimet ja ihmishahmot puhuttelevat keräilijöitä

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2018 –  maisemat, eläimet ja ihmishahmot puhuttelevat keräilijöitä
27.9.2018

Nykytaiteilijoiden ykkösnimi Toni R. Toivonen ja klassikoiden ykkönen Väinö Hämäläinen kuvaavat luontoa: Toivonen eläimiä ja Hämäläinen maisemaa. Edesmenneiden taiteilijoiden listalla ensimmäiseksi sijoittunut Taisto Ahtola muistetaan värikkäistä henkilöhahmoista.

”Luontokuvaukset ja eläinaiheet ovat jälleen nousussa kotimaisilla taidemarkkinoilla. Nämä tutut klassikkoaiheet nousevat suosioon säännöllisesti ja siirtyvät välillä taka-alalle. Taiteen tekniikoista erityistä kiinnostusta syksyllä 2018 herättää taidevalokuvaus, josta tulee yhä enemmän tiedusteluja”, Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

”Keräilijöiden sukupolvi on nyt selvästi vaihtumassa. Tämä vaikuttaa taidehankintoihin ja muokkaa taidemarkkinoita. Etenkin nuoremmat keräilijät ovat kiinnostuneita uusista nimistä. Nykytaiteilijoiden listan kärki onkin uudistunut viime vuosina nopeasti. 

Edesmenneiden taiteilijoiden listalla näkyy puolestaan julkisuuden vaikutus – esimerkiksi näyttely tai mediassa esitelty värikäs ja hieno taideteos. Klassikkolistalla on edelleen pääasiassa edullisempia nimiä.”

Syyskuussa julkaistu kuvataiteen kuuma lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Laitinen-Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana. ”Lista ei perustu omiin taidemieltymyksiini.”

Toni R. Toivonen tekee taidetta kuolleista eläimistä, Tamara Piilola maalaa maisemaa, Juuso Hämäläisen luontovalokuvissa on ripaus taikaa

Kuvataiteen kuuman listan nykytaiteilijoiden ykkönen on kuvataiteilija Toni R. Toivonen, jonka hienoja taideteoksia on ylistetty. Hänen tuotantoonsa liittyy suuria odotuksia arvonnoususta.

Toivonen asettaa teoksissaan kuolleita eläimiä messinkialustalle, ja mätänemisprosessin jälkiseurauksena ruumiin hapettuminen jättää jälkeensä taideteoksen.

Toni R. Toivonen: Dead Inside, 2018. 100 x 150 cm. Messinki, kuolleen eläimen jäänteet. Kuva: Angel Gil. Galerie Forsblom. © Kuvasto ry 2018.

Toni R. Toivonen on vasta kolmekymppinen taiteilija, mutta hän on jo nyt nousemassa ykkösluokan taiteilijaksi. Hänellä on kaikki mahdollisuudet menestyä myös kansainvälisesti.

”Keräilijän kannalta taiteilijan uran alkuvaihe on hyvää aikaa tehdä hankintoja, kun hinnat ovat vielä kotimaisella tasolla”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

Listan kakkosena on taidemaalari Tamara Piilola, jonka teoksista on tullut kyselyjä jo suunnilleen kymmenen vuotta.

Tamara Piilola: Shelter, 2018, öljy ja tempera kankaalle 130 x 180 cm. Kuva: Tamara Piilola. © Kuvasto ry 2018.

”Opintojen jälkeen uran alkuvaiheessa Piilola tunnettiin värikkäiden latojen maalarina. Hän sai alalla huomiota jo tuolloin, ja lahjakkaan taiteilijan teoksia on siitä lähtien nähty toinen toistaan hienommissa näyttelyissä. Tuoreimmissa värikkäissä teoksissaan Piilola yhdistää todellisia ja kuvitteellisia luontonäkymiä.”

Nykytaiteilijoiden listalla kolmanneksi sijoittunut on taidevalokuvaaja Juuso Hämäläinen, joka nuoresta iästään huolimatta jo löytänyt oman kuvauksellisen tapansa värittää luontoa. Keräilijät ovat viime aikoina alkaneet kiinnostua hänen teoksistaan. Hämäläisellä oli syyskuussa Instagramissa yli 233 000 seuraajaa.

”Nykytaiteilijoiden listan kärki on uudistunut viime vuosina nopeasti. Yksi selkeä syy on se, että nykytaiteen keräilijät ovat vaihtumassa, ja nuoremmat keräilijät ovat kiinnostuneet uusista teoksista, taiteilijoista, tyyleistä, aiheista ja tekniikoista.” 

TOP 20 Nykytaiteilijat

1. Toni R. Toivonen
2. Tamara Piilola
3. Juuso Hämäläinen
4. Risto Suomi 
5. Anita Jensen 

6. Pekka Vesterinen 
7. Caj Bremer 
8. Lauri Laine
9. Katariina Souri 
10. Jasmina Ijäs 

11. Osmo Rauhala
12. Marjatta Tapiola
13. Katja Tukiainen
14. Marika Mäkelä
15. Heini Turunen 

16. Carolina von Schantz 
17. Hannu Palosuo
18. Tero Annanolli
19. Ville Kylätasku 
20. Sirkka-Liisa Lonka 

Taisto Ahtola maalasi värikkäitä henkilöhahmoja, Otto Mäkilä on tunnettu surrealisti, Tapani Raittila käytti herkkiä värejä

Edesmenneiden taiteilijoiden listan ykköseksi on nyt ensimmäistä kertaa noussut taidemaalari Taisto Ahtola (1917–2000). Hän on taiteilija, joka sai lukuisia suosionosoituksia jo eläessään, muun muassa Pro Finlandia -mitalin ja professorin arvonimen.

Keräilijät ovat pääasiassa kiinnostuneita Taisto Ahtolan värikkäistä henkilöhahmoista. Ahtola maalasi paljon lapsia, yksinäisiä miehiä ja esimerkiksi klovneja.

”Monet Ahtolan työt ovat pienenkokoisia, mikä on osaltaan pitänyt hinnat kohtuullisina. Ennätyshintoja hänen teoksistaan ei ole maksettu. Maalauksia on myyty ja ostettu aktiivisesti. Tämä on vaikuttanut myönteisesti taiteilijabrändin markkinointiin.”

Paljon tiedusteluja on tullut myös Otto Mäkilästä (1904–1955) ja erityisesti hänen 1930–1940-lukujen teoksistaan. Mäkilä on tunnettu surrealisti, ja hänen maalauksiaan on harvoin tarjolla taidemarkkinoilla. Teoksia on kuitenkin nähtävillä monien isojen museoiden kokoelmissa. ”On mahdollista, että tiedusteluja on tullut nyt enemmän, koska teoksia on ihasteltu museoissa. Todennäköisesti myös muutamissa kuolinpesissä on useampia Otto Mäkilän töitä.”

Tapani Raittilan (1921–2018) tuotannosta on tullut useita kyselyjä. ”Kyselyt lisääntyivät, kun taiteilija menehtyi tammikuussa 2018. Raittila maalasi useita moderneja ihmisten kuvauksia herkillä värisävyillä. Tapani Raittila palkittiin ansiokkaasta työstään Pro Finlandia -mitalilla.”

Muutoin edesmenneiden taiteilijoiden listalla on paljon hajaannusta kuluneella sesongilla. Toisinaan kyselyiden runsaaseen lisääntymiseen saattaa vaikuttaa pienikin seikka, esimerkiksi julkisuudessa esitetty värikäs ja hieno taideteos, hintaennätys, uuden kirjan julkistus, näyttely tai useampi laadukas taidekuolinpesä.

”Yleensä kuolinpesien parhaimpia teoksia myydään ensin keräilijöille yksityismarkkinoilla. Seuraavaksi keräilijät alkavat kysellä teosten keräilystatuksesta ja arvosta sijoituksena. Vasta tämän jälkeen osa teoksista siirtyy julkiseen taidekauppaan eli huutokauppoihin”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

TOP 20 Edesmenneet taiteilijat

Juha Soisalo: Bela Boris. 1985. Akryyli ja öljy kankaalle, 48 x 35 cm. Skopin kokoelma / Kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma. Kuva: Kansallisgalleria / Ella Tommila. © Kuvasto ry 2018.

1. Taisto Ahtola 
2. Otto Mäkilä
3. Tapani Raittila
4. Lasse Marttinen
5. Anita Snellman 

6. Mauno Hartman
7. Jaakko Sievänen
8. Nina Terno
9. Juhana Blomstedt
10. Juha Soisalo 

11. Unto Pusa
12. Ernst Mether-Borgström
13. Reidar Särestöniemi
14. Raimo Utriainen
15. Teppo Terä 

16. Michael Schilkin
17. Tove Jansson
18. Olavi Laine
19. Armas Mikola
20. Kauko Lehtinen 

Väinö Hämäläinen kuvitti luontoa, Verner Thomé maalasi maisemaa, Antti Fáven tunnelmoi pilvenhattaroilla

Klassikkotaiteilijoista kysytyin on viime kuukausina ollut pääasiassa luontoaiheisista maalauksista tunnettu taidemaalari Väinö Hämäläinen (1876–1940).

Taidemarkkinoilla Hämäläisen teoksia on myynnissä melko tasaisesti, mutta ei liikaa. Hämäläisen teoksia on todennäköisesti jo myyty tai niitä on tulossa myyntiin eri kuolinpesistä, sillä keräilijöiden kiinnostusta on ensin tiedusteltu yksityismarkkinoilta. ”Arvioin, että Verner Thomélla ja Antti Fávenilla on sama tilanne.”

Impressionistinen taiteilija Verner Thomé (1878–1953) on listalla toisena. Thomé maalasi useita ulkoilmateoksia ja käytti tyypillisiä impressionisteille tuttuja värinyansseja, muun muassa paljon sinisen eri sävyjä keltaisilla vastakohtaväreillä. Kyselyitä on tullut etenkin Verner Thomén varhaisemmesta tuotannosta ja pointillisista maalauksista.

Muotokuvista ja maisemamaalauksista tunnettu Antti Fáven (1882–1948) on listalla kolmantena. Iäkkäämmät keräilijät ovat erityisen kiinnostuneita Favénin tunnelmallisista ja romanttisista pilvenhattaroita kuvaavista maisemamaalauksista ja dynaamisista työntekoa kuvaavista maalauksista.

Antti Favén: Päivänpaistetta. 1910–1911. Öljy kankaalle, 201,5 cm x 249 cm. Antellin kokoelmat / Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen. ©Kuvasto ry 2018.

Klassikkolista koostuu pääasiassa edelleen edullisimmista nimistä ja niistä taiteilijoista, joiden parhaista teoksista suurin osa on museoissa. 

TOP 20 Klassikot

Väinö Hämäläinen: Talvipuro. 1928. Öljy. Kuva: SOK:n kokoelma.

1. Väinö Hämäläinen 
2. Verner Thomé 
3. Antti Favén 
4. Mikko Oinonen
5. Anna Snellman 

6. Matti Karppanen
7. Greta Schalin
8. Hilda Flodin
9. Mikko Carlstedt
10. Ilmari Vuori 

11. Johan Knutson
12. Ali Munsterhjelm
13. Axel Haartman
14. Magnus Enckell
15. Hanna Frosterus-Segerstråle 

16. Fredrik Ahlstedt
17. Wilho Lampi
18. Eemu Myntti
19. Atte Laitila
20. Berndt Lagerstam

Pauliina Laitinen-Littorin

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2018 on julkaistu 27.9.2018. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti