veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2017: Eläinveistoksia teräslangasta, abstrakteja maalauksia, vahvoja sijoitusnimiä

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2017: Eläinveistoksia teräslangasta, abstrakteja maalauksia, vahvoja sijoitusnimiä
25.9.2017

Millainen taide kiinnostaa nyt keräilijöitä? Kenestä kysytään asiantuntijalta?

Eläinveistoksia teräslangasta, abstrakteja maalauksia, vahvoja sijoitusnimiä

Eliya Zweygberg: Pantteri, teräslanka, 2017. Kuva Eliya Zweygberg

Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin on päivittänyt suositun listansa kysytyimmistä taiteilijoista. Syksyn 2017 ykkösnimet ovat kuvanveistäjä Eliya Zweygberg, taidemaalari Ernst Mether-Borgström ja taidemaalari Santeri Salokivi

Lista perustuu tiedusteluihin, joita Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana.

“Mitä useammin teokset vaihtavat omistajaa, sitä enemmän niistä tulee tiedusteluja. Myös ajankohtaiset näyttelyt, näkyvyys mediassa ja taiteilijasta julkaistut kirjat lisäävät tiedusteluja.”

”Lista ei perustu omiin taidemieltymyksiini”, Pauliina Laitinen-Littorin korostaa.

Eliya Zweygberg tuntee eläinten ilmeet ja anatomian

Nykytaiteilijoiden listan kärjessä on nyt uusi nimi. Listan ykkönen, Eliya Zweygberg, on tuore tekijä kotimaisilla taidemarkkinoilla.

”Eliya Zweygberg tekee eläinaiheisia veistoksia teräslangasta. Hän tuntee eläinten ilmeet ja anatomian”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

”Eliya Zweygbergin nimi on tuttu myös lehtien viihdepalstoilta, mutta se ei pahenna asiaa vaan pikemminkin päinvastoin. Nimen toistuminen mediassa on kaikille taiteilijoille tärkeää. Tunnettuus ja kiinnostus ovat ansaittuja, kun taiteilijan tuotanto on vakuuttavaa.”

Listalla toiseksi sijoittunut Heikki Marila on palannut tuotannossaan suuren suosion saaneisiin asetelmamaalauksiin. Vaikka Marilan uudet asetelmat ovat aiempaa abstraktimpia, hänen vannoutunut yleisönsä on niistä varmasti mielissään.

Anna Retulainen on myös tullut vahvasti takaisin taiteen näyttämölle. Aikaisempi puoliesittävä ilmaisu on muuttunut entistä käsitteellisemmäksi ja lähemmäksi mielen maisemia. ”Anna Retulaisen värit ovat voimistuneet, ja ne haastavat katsojaansa aikaisempaa vaativammin”, Pauliina Laitinen-Littorin toteaa.

”Pekka Sassi on puolestaan kiinnostava mediataiteilija, josta on tullut tiedusteluja. Sassin omat gallerianäyttelyt ovat saaneet paljon kiitosta. Yleensä mediataiteilijat kiinnostavat enemmän taideinstituutioita.”

Leena Nion maalaukset kiinnostavat keräilijöitä, ja niistä tulee tasaisesti kyselyjä.

”Myös muut nykytaiteilijoiden listan taiteilijat ovat tunnettuja ja suosittuja tekijöitä taidemarkkinoilla. Listalla mainitut taiteilijat pitävät aktiivisesti näyttelyjä.” 

TOP 20 Nykytaiteilijat

1. Eliya Zweygberg 
2. Heikki Marila  
3. Anna Retulainen  
4. Pekka Sassi  
5. Leena Nio                      

6. Netta Tiitinen 
7. Markus Rissanen 
8. Susanna Majuri 
9. Sofia Kukkonen
10. Kaarina Kaikkonen                                                                                             

11. Samppa Törmälehto 
12. Kaj Lindgård 
13. Katja Tukiainen 
14. Katariina Souri 
15. Mari Rantanen                                                        

16. Marjatta Tapiola 
17. Tero Annanolli 
18. Johanna Lumme 
19. Ville Kylätasku 
20. Anna Tuori 

Abstrakti taide on kokenut renessanssin

Kolmen abstraktin taiteilijan tuotanto on kirinyt viime vuosisadan taiteilijoiden listan kärkipäähän. Ernst Mether-BorgströminJuha Soisalon ja Göran Augustsonin nimet listan kärjessä eivät varsinaisesti yllätä, sillä merkkejä abstraktin taiteen renessanssista on ollut aistittavissa pitkään.  

Juha Soisalo: Seri 2, 1974. Grafiikka, serigrafia, 60 cm x 60 cm. Kansallisgalleria / Nykytaiteenmuseo Kiasma. Kuva Kansallisgalleria / Nana Hietanen

”Muutoin edesmenneiden taiteilijoiden listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kyselyjä tulee pitkälti samoista nimistä, ja syy on yksinkertainen: taiteilijoiden fanit ovat yllättävän sitkeitä. Kun he kerran ihastuvat jonkun taiteilijan tuotantoon, he seuraavat aktiivisesti taiteilijan tuotannon hintojen kehitystä ja vierailevat näyttelyissä, jos sellaisia järjestetään”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.

Ernst Mether-Borgström: Akvaario. 1975. Guassi paperille, 23.00 x 30.00 cm. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola. © Kuvasto ry 2018

Ernst Mether-Borgströmillä on parhaillaan näyttely Espoon modernin taiteen museo Emmassa, ja se on osaltaan varmasti lisännyt hänen tuotantoonsa liittyviä kyselyjä. Näyttelyssä on esillä yli 100 teosta, ja ne on valittu Emman ja Mether-Borgström Säätiön kokoelmista sekä suomalaisista museo- ja yksityiskokoelmista. Näyttely on avoinna 7.1.2018 asti.

”Mether-Borgströmiä pidetään yhtenä suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajista, ja siksi on hienoa, että juuri hänen tuotannostaan ollaan kiinnostuneita. Ernst Mether-Borgström oli nonfiguratiivinen taiteilija.”

Koko listan viiden kärki edustaa puoliabstraktia tai abstraktia ilmaisua, ja he ovat tunnettuja taiteilijoita ja vahvoja nimiä myös taidemarkkinoilla.

”Yhteistä listan kärkeen sijoittuneille taiteilijoille on myös se, että heidän teoksistaan pitää pääasiassa hieman valikoituneempi taideväki.”

TOP 20 Edesmenneet taiteilijat

1. Ernst Mether-Borgström 
2. Juha Soisalo 
3. Göran Augustson 
4. Kimmo Kaivanto 
5. Sam Vanni

6. Eva Cederström
7. Nandor Mikola
8. Juhana Blomstedt
9. Anitra Lucander
10. Max Salmi

11. Wille Salonen
12. Kain Tapper
13. Anita Snellman
14. Reino Hietanen
15. Lars-Gunnar Nordström

16. Irma Kukkasjärvi 
17. Veikko Marttinen 
18. Erik Granfelt 
19. Alice Kaira 
20. Pentti Melanen  

Vahvat sijoitusnimet Salokivi, Holmberg ja Westerholm nousussa klassikkolistalla

Jotain muutosta on ilmassa, sillä pitkästä aikaa klassikkotaiteilijoiden listan kärkipäähän on tullut isoja muutoksia. Taiteesta kiinnostuneet ovat alkaneet kysellä entistä enemmän vanhoja vahvoja sijoitusnimiä. 

 Victor Westerholm: Vallinkoski, 1913. Öljy kankaalle, 86 cm x 206 cm. Antellin kokoelmat. Kuva Kansallisgalleria / Kirsi Halkola.

Santeri SalokiviWerner Holmberg ja Victor Westerholm olivat hyvin haluttuja taidesijoituskohteita 1980-luvun taidebuumin aikana. Nämä nimet ovat taidesijoitusmarkkinoilla kuin osakemarkkinoiden raskaan teollisuuden osakkeet”, Pauliina Laitinen-Littorin vertaa.

Santeri Salokivi: Puisto Pariisissa, 1921. Öljy kankaalle, liimattu pahville, 41,5cm x 34,0 cm. Antellin kokoelmat. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Salokivi, Holmberg ja Westerholm opiskelivat kaikki aikoinaan Saksassa. Siinä missä Salokiven maisemamaalausten tyyli on impressionistinen, edustaa Westerholmin ja Holmbergin tuotanto tyypillistä Düsseldorfin koulukunnan romanttista maisemamaalausta.

Santeri Salokiven teoksiin liittyvien kyselyjen lisääntymiseen vaikuttaa se, että hänen tuotannostaan järjestetään näyttely ensi kesänä. Teoksia on kyselty näyttelyä varten. "On tavallista, että keräilijät haluavat myydä näyttelyssä olleen teoksensa näyttelyn jälkeen, sillä isot näyttelyt nostavat teoksen arvoa."

Werner Holmbergilla oli puolestaan kesällä taiteilijan uraa esittelevä laaja näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa. Kiinnostus Victor Westerholmiin saattaa heijastaa vain Holmbergin tuotannon kysyntää. Ainakin Westerholmin töitä on ollut aiempaa enemmän taidemarkkinoilla myynnissä.

Listalla neljänneksi sijoittuneesta Ellen Thesleffistä on julkaistu syyskuussa elämänkerta. Hanna-Reetta Schreckin teos Minä maalaan kuin jumala kertoo tinkimättömän taiteilijan elämäntarinan.

”Kauttaaltaan klassikkotaiteilijoiden listalle on tällä kertaa noussut astetta kalliimpia taiteilijoita kuin viime vuosina.”

TOP 20 Klassikkotaiteilijat

1. Santeri Salokivi 
2. Victor Westerholm 
3. Werner Holmberg 
4. Ellen Thesleff 
5. Tyko Sallinen                                                                                                        

6. Akseli Gallen-Kallela 
7. Pekka Halonen 
8. Juho Rissanen
9. Ragnar Ekelund 
10. Ferdinand von Wright

11. Väinö Hämäläinen 
12. Ellen Favorin 
13. Oscar Kleineh 
14. Hugo Simberg 
15. Eemu Myntti

16. Väinö Blomstedt 
17. Adolf Bock 
18. Werner Åström 
19. Väinö Kamppuri 
20. Elias Muukka              

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2017 on julkaistu 25.9.2017.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti