veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuntovalmentaja juuri sinulle – näin valitset sopivan personal trainerin

Kuntovalmentaja juuri sinulle – näin valitset sopivan personal trainerin
30.8.2024

Omasta kunnosta huolehtimista ei voi ulkoistaa, mutta henkilökohtainen kunto-ohjaaja auttaa alkuun ja tuuppii lempeästi eteenpäin. Miten löytää itselle sopiva ammattilainen?

Uudenvuoden lupaukset terveellisistä elämäntavoista kestävät harvoin laskiaispullasesonkia pidempään. Kaikki eivät saa siihen mennessä edes aloitettua säännöllisiä lihaskuntoharjoituksia, lenkkeilyä ja kasvisten lisäystä lautaselle. Toinen ryöpsähdys kuntosaleilla ja ryhmäliikuntatunneilla koetaan grillikauden päättyessä.

Elintaparemonttia ei voi ulkoistaa, mutta tukea liikunnalliseen remonttiin saa henkilökohtaiselta valmentajalta eli personal trainerilta. Henkilökohtainen valmentaja tai kunto-ohjaaja tai arkisemmin PT auttaa myös silloin, kun oma kuntoilu tuntuu junnaavan paikallaan.

Henkilökohtainen valmentaja saattaa kuulostaa kovin urheilulliselta. Tavoitteena voi toki olla vaikka bikini fitness -kisa, mutta useimmilla syy PT:n käyttöön on peruskunnon kohottaminen ja oman olon parantaminen. Lajikohtaiset valmentajat ovat eri asia.

Henkilökohtainen valmennus voi sisältää PT:n taidoista riippuen harjoitteluohjelman lisäksi ravintoneuvontaa tai riittävän palautumisen varmistamista. PT:n avulla omaa edistymistä on myös helpompi seurata, ja se taas tuo onnistumisen iloa, joka kannustaa jatkamaan.

Terveysliikunnan ammattilaiset korostavatkin, että PT:n tärkeimpiä tehtäviä on aikaansaada iloa ja helppoutta kaikenikäisten ja -kuntoisten liikkumiseen.

Mistä tuollaisen ihmepakkauksen sitten löytää?

Selvitä valmentajan koulutus

Hyvin usein henkilökohtainen valmentaja löytyy tutusta liikuntakeskuksesta. Näin vastasivat ainakin PT:n palveluja käyttäneet Taloustaidon lukijat keväällä 2024 tehdyssä verkkokyselyssä. Joissakin liikuntakeskuksissa jäsenyyteen sisältyy automaattisesti PT-tapaaminen tai useampikin.

Jos paikalliset liikuntakeskukset tai kuntosalit eivät ole tuttuja, henkilökohtaista valmentajaa voi etsiä esimerkiksi Suomen Kunto- ja Terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n sivuilta. SKY on liikuntakeskusten edunvalvontajärjestö, joka on kehittänyt yhdessä jäsenyritysten ja alalla toimivien koulutusorganisaatioiden kanssa osaamisen todentamiseen liittyvän auktorisointijärjestelmän.

Personal trainer ei ole suojattu ammattinimike, vaan kuka tahansa voi kutsua itseään PT:ksi. Henkilökohtaista valmentajaa valitessa kannattaa siis aina tarkistaa hänen koulutustaustansa.

Auktorisoitu PT eli APT on suorittanut SKY:n hyväksymän koulutuksen, joka takaa minimitason osaamisen, tai hänellä on auktorisoinnin vaatimukset täyttävä koulutus esimerkiksi urheiluopistosta, ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Yleensä koulutus on liikunta-alalta, ravitsemustieteestä tai fysioterapiasta. SKY:n uusi APT-hakemisto avautuu syksyllä.

”Auktorisoinnin edellyttämä koulutus kestää noin vuoden tai pidempääkin ja sisältää sekä kirjalliset kokeet että näytöt käytännön työstä ihmisten parissa”, kertoo SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister.

Verkkokoulutuksella APT:ksi ei siis pääse.

Seitsemän vinkkiä  henkilökohtaisen valmentajan eli PT:n löytämiseksi

1) Selvitä omat tarpeesi ensin itsellesi.

2) Tutustu PT-palveluja tarjoaviin liikuntakeskuksiin.

3) Pyydä tarjouksia. 

4) Vertaile tarjouksia ja tutustu sopimusehtoihin huolella.

5) Kerro valitsemallesi ohjaajalle toiveistasi ja tavoitteistasi ja harjoitteluun mahdollisesti vaikuttavista rajoitteista.

6) Anna ohjaajalle palautetta, jotta hän voi varmistaa sinulle sopivan ohjelman myös jatkossa.

7) Jos suhde ei toimi, keskustele ohjaajan kanssa toivomistasi muutoksista tai esitä liikuntakeskukselle pyyntö ohjaajan vaihtamisesta.  

Lähde: Kuntokeskus Liikku Oy

Fysioterapeutin taidot mainio lisä

Esimerkiksi 135:n PT-yrittäjän verkostoa pyörittävä suomalainen Kuntokeskus Liikku Oy ei edellytä SKY:n auktorisointia vaan ”tunnistetun tahon järjestämää” personal trainer -koulutusta tai muuta soveltuvaa liikunta-alan koulutusta.

”Käytännössä kaikilla jonkin liikunta-alan tutkinnon suorittaneella Liikussa toimivalla personal trainerilla on pohjakoulutuksensa lisäksi PT-koulutus. Erityisen hyväksi yhdistelmäksi on osoittautunut fysioterapeutti-PT”, kertoo noin 40 paikkakunnalla toimivan Liikun markkinointipäällikkö ja itsekin PT-koulutuksen suorittanut Terhi Kukkonen.

Mieti tarpeesi ja tavoitteesi

Tärkeintä itselle sopivan PT:n löytämisessä on omien tarpeiden tunnistaminen.

Olenko aloittamassa kuntosaliharrastusta ja tarvitsen apua suoritustekniikkaan vai haluanko kenties monipuolistaa harjoitteluani, saavuttaa mitattavia tavoitteita tai pudottaa painoa? Haluanko myös ravintoneuvontaa? Olenko toipumassa leikkauksesta tai sairaudesta eli tarvitsenko terveydellistä kuntoutusta? Liikunko mieluummin sisällä vai ulkona? Kuinka paljon aikaa ja rahaa olen valmis käyttämään?

Kun omat tarpeet ovat selvillä, kannattaa lähteä tutustumiskierrokselle PT-palveluja tarjoaviin kuntokeskuksiin. Monille kuntosaleille pääsee tutustumiskäynnille ilmaiseksi tai ainakin ilman jäseneksi liittymistä. Itseä miellyttävistä paikoista kannattaa sen jälkeen pyytää tarjous, jossa yksilöi omat tarpeensa ja toiveensa.

Isoilla kuntokeskuksilla on usein omia henkilökohtaisia valmentajia palkkalistoillaan ja lisäksi verkostossa itsenäisiä yrittäjiä. Jotkut käyttävät pelkästään jälkimmäisiä.

Osa henkilökohtaisista valmentajista on parhaimmillaan nuorten ja valmiiksi hyväkuntoisten treenaajana. Osa taas on erikoistunut esimerkiksi seniori-ikäisten ohjaukseen tai toimii pääasiassa vain naisille tarkoitetuilla saleilla.

Jos hyväksi havaitusta kuntokeskuksesta ei löydy itselle sopivaa valmentajaa, keskus voi ehkä etsiä sopivan verkostostaan. Jos haluaa viedä salille oman ulkopuolisen PT:nsä, asiasta tulee tietenkin keskustella tilojen tarjoajan  kanssa.

Henkilökohtaisen valmentajan kanssa voi hyödyntää myös kuntien tarjoamia sisä- ja ulkoliikuntapaikkoja ja sisällyttää harjoitusohjelmaan kestävyysliikuntaa kuten juoksua, pyöräilyä tai reipasta kävelyä sykemittarin kanssa tai ilman.

Pyydä tarjouksia ja tutustu huolella

Riitta Hämäläinen-Bister suosittelee pyytämään ensin lyhyeksi ajaksi tarjouksen, johon sisältyy vain muutama tapaaminen. Sen perusteella näkee, toimiiko kemia kyseisen PT:n kanssa. Tarjouspyyntöön kannattaa sisällyttää myös hintatiedot pidemmälle yhteistyölle, jottei käy niin, että tutustumistarjouksen jälkeen hinta yllättäen pomppaa.

Sopimusehdotukset tulee aina käydä huolellisesti läpi. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti PT-tapaamisten määrään ja kestoon ja irtisanomisehtoihin.

Kannattaa myös tarkistaa, kenen kanssa on tekemässä sopimusta eli onko tarjouksen tekijä kuntokeskus vai personal trainerin oma yritys. Tällä on merkitystä siinä vaiheessa, jos palvelu ei vastaakaan lupauksia tai tulee muuta tarvetta reklamoida. 

Jotkut PT:t käyttävät malliharjoitusohjelmaa, jotkut laativat ohjelman henkilökohtaisesti. Molempiin on hyvä sisältyä alkukeskustelu ja lähtötasokartoitus, jonka perusteella ohjelman vaativuus määräytyy. Oikean suoritustekniikan varmistamista ei kannata ylenkatsoa, vaikka olisi käynyt salilla aiemminkin.

”Alkukeskustelussa kannattaa ehdottomasti kertoa, jos on korkea verenpaine, sepelvaltimotauti tai muita sairauksia. Osaava PT ottaa silloin ohjelmassa huomioon olemassa olevat liikunnan käypä hoito -suositukset”, Hämäläinen-Bister muistuttaa.

Jos kärsii selkä- tai nivelvaivoista, ne kannattaa tuoda esiin jo tarjouspyynnössä.

Jos harjoittelun edetessä alkaa tulla särkyä tai muita vaivoja, niistäkin pitää ehdottomasti mainita. Joitakin vuosia sitten kuluttajariitalautakunta käsitteli tapausta, jossa asiakas koki, että hänelle oli koitunut PT-palvelujen käytöstä terveydellistä haittaa. Ongelmalliseksi osoittautui kuitenkin se, ettei asiakas ollut riittävän selkeästi kertonut terveysongelmistaan, joten vastuu jäi asiakkaalle.

Onkohan epäkohteliasta esittää toiveita PT:n iästä tai sukupuolesta? ”Ei ole. Se on palvelua ostavan asiakkaan oikeus”, vastaa Hämäläinen-Bister.

Valmentajan kanssa voi myös sopia, että tämä ohjaa liikkeet koskematta asiakkaaseen.

Mitä teen jos suhde takkuaa?

Taloustaidon lukijakyselyyn vastanneiden PT-suhde oli kestänyt parista kuukaudesta useisiin vuosiin. Tapaamisia saattoi olla viikoittain tai pitkäkestoisissa suhteissa vain kerran vuodessa.

Tavallista onkin, että tapaamisia on ensin tiheämmin. Kun ohjelma ja liikkeet ovat tulleet tutuksi, voidaan siirtyä ylläpitovaiheeseen, jolloin tavataan harvemmin ja yhteydenpitoon voi sisältyä myös etävalmennusta.

Yhden verkkokyselyvastaajan PT-suhde oli kestänyt vain päivän, mikä kertoo siitä, että aina yhteistyö ei toimi. Helpommillaan tilanne korjaantuu rakentavalla palautteella, mutta joskus auttaa vain valmentajan vaihto. Jos lihaskuntoon keskittynyt PT ei ole vahvoilla tilanteessa, jossa asiakas on ylikuormittunut joko harjoittelusta tai muuten elämässään, hänen pitäisi toki osata suositella tilalleen toista valmentajaa. Jos näin ei ole, vaihtotoiveista voi olla helpointa keskustella liikuntakeskuksen edustajan kanssa.

Mitä henkilökohtainen valmennus maksaa?

Henkilökohtaisen valmentajan käyttöön on monenlaisia hintamalleja. Hintaan vaikuttavat tapaamisten lukumäärä, harjoitteluohjelman laajuus (sisältääkö se esimerkiksi useampia lajeja vai ainoastaan kuntosaliohjelman), mahdollinen ravintoneuvonta ja ohjelman henkilökohtaisuuden taso.

Laskutus voi perustua kuukausipakettiin, johon sisältyy tietty määrä tapaamisia tai palvelu voi sisältyä vuosisopimukseen. Tyypillinen tuntihinta PT:n tapaamisista on 70–85 euroa, ja se on usein sitä suurempi, mitä vähemmän tunteja ostaa. Yrittäjänä toimivan ohjaajan tuntihintaan vaikuttaa yleensä myös ohjaajan kokemus.

Esimerkiksi kuntokeskus Elixiassa tuntihinta 10 kerran tapaamiselle (á 55 min) on 87 euroa ja 50 kerran tapaamiselle noin 74 euroa. Lady Line -kuntokeskuksissa kuukauden PT-yhteistyö, johon sisältyy yksi 45 minuutin tapaaminen, maksaa 89 euroa ja kuukausi neljällä tapaamisella noin 280 euroa. (Hinnat on katsottu yritysten verkkosivuilta kesäkuussa 2024.)

PT-palvelujen käyttö edellyttää yleensä joko kuntokeskuksen jäsenyyttä tai erillistä maksua tilojen käytöstä.

Monissa paikoissa henkilökohtaisen valmentajan voi jakaa puolison tai ystävän kanssa tai osallistua 4–6 hengen ryhmätunnille. Hinta ei duo-tunnilla puolitu mutta rasittaa pankkitiliä kuitenkin selvästi yksityistuntia vähemmän. Ja kaksin voi olla myös kivempaa!

Tukes valvoo kuntoilijan turvallisuutta  

Jos nykyajan kuntosalit eivät ole tuttuja, kannattaa unohtaa muistikuvat 1980-luvun nuoruudesta, jossa ruosteisia levytankoja nosteltiin ikihieltä haisevassa kellarissa.

Nykysalilla laitteissa on hydrauliikkaa, älyä ja antureita paitsi kunnon kehityksen seurantaan, myös loukkaantumisvaaran minimoimiseksi. Kuntosalilla on velvollisuus opastaa asiakkaita laitteiden käytössä, joten kysymistä ei kannata ujostella.

Kuntosalien asiakasturvallisuutta valvoo Suomessa Tukes. Kuntokeskuksille on myös laadittu EU-tasoiset palvelustandardit ja koronan seurauksena hygieniaohjeistus. Lisäksi yrittäjänä tai ammatinharjoittajana toimivalla PT:llä on aina oltava vastuuvakuutus.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston saamat personal trainerien palveluihin liittyvät yhteydenotot ovat viime aikoina liittyneet lähinnä siihen, onko tarjottu palvelu vastannut markkinoinnin luomia odotuksia.

Taloustaidon kysely: vastinetta rahalle

Taloustaidon kyselyyn vastanneiden suurin syy olla käyttämättä PT-palveluja oli hinta. Alan yrityksiä huolestuttaa siis syystäkin PT-palveluiden jo ennestään korkean 24 prosentin arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin.

Liikuntapalveluiden tähän asti 10 prosentin alv on tarkoitus nostaa 14 prosenttiin vuonna 2025. Se onkin iso osa asiakkaan maksamasta hinnasta varsinkin, jos palvelua vertaa alan etujärjestön tapaan esimerkiksi fysioterapia- tai hierontapalveluihin, joissa alv on 0.

Onneksi rahalle saa yleensä myös vastinetta. Taloustaidon kyselyyn vastanneista 72:sta lukijasta 30 oli käyttänyt PT-palveluita ja heistä 24 oli saavuttanut itselleen asettamansa tavoitteet.

Yleisin tavoite oli lihaskunnon ja hapenottokyvyn parantaminen. Toiseksi yleisin oli painon pudottaminen ja kolmas oikean suoritustekniikan oppiminen. Tiukasti mitalikannassa oli myös ”lisää virtaa ja energiaa elämään”.

GRILLIKAUDEN JÄLKEEN KUNTOSALILLE | Personal trainer opettaa tekemään kuntoiluliikkeet oikein ja tuuppii eteenpäin silloin, kun oma motivaatio horjuu. Taloustaidon lukijat kertovat, mistä he löysivät itselleen kuntovalmentajan  ja tuliko tavoite saavutettua. Lue juttu  täältä >>

Kirsi Riipinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti