veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kotisi joulukoristeet kertovat tarinoita – sekoita rohkeasti uutta ja vanhaa

Kotisi joulukoristeet kertovat tarinoita – sekoita rohkeasti uutta ja vanhaa
12.12.2024

Trendikäs joulukuusi on nyt tiheä ja täynnä joulukoristeita. Tyylejä ja värejä riittää jokaiseen makuun. Aiemmin suomalaiset suosivat nykyiseen verrattuna melko niukkaa koristelua. Suomalaiset kodit jouluun koristanut Weiste täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Muistan lapsuudessani joulut, jolloin hain mummini kanssa vintiltä laatikon, joka oli täynnä joulukoristeita. Koristeet olivat mummin aarteita: lasiset kuusenkoristeet makasivat pumpulilla pehmustetuissa lokeroissa ja lasipallot oli kääritty kauniisti silkkipaperiin. Lameet oli niputettu sileiksi ja liput ja koristenauhat olivat siisteissä pinoissa.

Kuusen koristelu oli oma ohjelmanumeronsa: isommat lasipallot aseteltiin koristeiksi alaoksille ja pienemmät ja kevyemmät laitettiin ylemmille. Kynttilöiden asettelu oli tarkkaa. Ne eivät saaneet olla liian lähellä paperisia koristeita, sillä 1970-luvulla kynttilät olivat vielä aitoja.

Lopuksi ukki kiinnitti omassa laatikossaan säilytetyn tähden kuusen latvaan.

Latvatähti_musta_tausta.jpg

Vanha latvatähti.

Suuri osa mummolani kuusenkoristeista oli suomalaisen koristetehtaan Weisteen valmistamia. Yritys on Suomen vanhin joulukoristeiden valmistaja, ja se täyttää tänä vuonna peräti 100 vuotta.

Alun perin kansakoulunopettajana toimineella Kalle Weisteellä (1881–1963) oli paperikauppa Helsingissä, johon hän oli ottanut myyntiin joulukoristeita. Kauppa kävi niin hyvin, että vain yksi koriste – latvatähti – jäi myymättä.  Weiste näki tässä hyvän markkinaraon ja perusti K.A.Weiste Oy:n vuonna 1924.

Weiste_mainos.jpg

Weisteen mainos. Täältä kaikki alkoi.

Talo_mustavalko.jpg

Weisteen huvila edustaa kaunista jugendarkkitehtuuria.

Ylellisyystuotteista koko kansan koristeiksi

Kalle Weiste osti vuonna1926 kauniin jugendhuvilan Pukinmäestä ja päätti perustaa asunnon viereen joulukoristeita ja paperitarvikkeita valmistavan tehtaan. Tehtaaseen tuotiin koneita ulkomailta, mutta osa työstä tehtiin käsityönä.

Weiste on yhä perheyritys, jossa työskentelee suvun jäseniä jo neljännessä polvessa. Huvila on koristettu jouluiseksi, ja se toimii nykyisin yrityksen brändimyymälänä. Kun vierailin tunnelmallisessa huvilassa, minut valtasi jälleen sama odottava tunnelma kuin vuosikymmeniä sitten mummolassa. 

Vielä 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa joulukoristeet olivat kalliita, ulkomailta tuotuja ylellisyysesineitä, joita löytyi lähinnä varakkaimpien kodeista.

Koristeiden saatavuus parani 1920-luvulla ja hinta laski osin kotimaisen valmistuksen ansiosta. Ensimmäisiä tuotteita olivat hopealankakoristeet ja lasiset pallot, joita jonkin aikaa puhallettiin myös Suomessa.

Weiste on valmistanut latvatähtiä, pikkutonttuja, kynttilänjalkoja, hopealametta, kuusenpunosta ja muovisia kuusenpalloja suomalaisia koteja koristamaan. Lisäksi Weisteellä valmistettiin myös vappu- ja karnevaalikoristeita. Oma kutomotoiminta alkoi vuonna 1936. 

Sotavuosina tehtaalla valmistettiin mitali- ja kunniamerkeissä tarvittavia nauhoja, poletteja ja seppelenauhoja. Näinä vuosina joulukoristeita ei valmistettu materiaalipulan vuoksi.

Tonttu_ikkunalla.jpg

Tonttukoristeissa käytettiin myös luonnonmateriaaleja, muun muassa oksia ja käpyjä.

Vuonna 1927 tehtaalla työskenteli seitsemän henkilöä. Ruuhka-aikoina väkeä oli enemmän. Weisteen toiminta laajeni myöhemmin Hankoon, Ruotsiin ja Kirkkonummelle. Vilkkaimpina vuosina tehtaalla työskenteli toista sataa ihmistä.

Joitain töitä, kuten lameiden pussitusta ja koristeiden osasia, saatettiin tehdä myös kotityönä. Tämä oli työtä, joka sopi esimerkiksi perheenäideille, jotka työn lomassa saattoivat vahtia lapsia. Saattaa olla, että lapsetkin pääsivät tekemään yksinkertaisimpia töitä. Näin minulle muisteli eräs hankolainen, jonka äiti oli töissä Hangon koristeviennissä.

Weisteen koristeita vietiin myös ulkomaille. Parhaimpina vuosina 1990-luvulla viennin osuus oli peräti 80 prosenttia tuotannosta. Weisteellä on ollut suuri vaikutus siihen, miten suomalaiset ovat kotejaan koristelleet.

Ajan henki näkyi joulukoristeissa

Joulukoristeet kuvastivat aikaansa ja muutokset näkyivät niissä: sähkökynttilöitä saattoi ostaa kuuseen jo 1920-luvulla, mutta ne yleistyivät vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Tähtisädetikku, jonka muistan hyvin omasta lapsuudestani, tuli Weisteen valikoimaan 1933 ja niitä valmistettiin vuoteen 1979 saakka.

Weiste valmisti aluksi pääasiassa lasikoristeita, hopealankakoristeita, erilaisia punoskoristeita, levystä leikattuja kukka- ja pallokoristeita sekä filigraanikoristeita. Ensimmäiset muoviset koristepallot yritys valmisti 1959.

Muoviset ja melko pehmeät koristepallot koottiin kahdesta puolikkaasta, jolloin sauma jäi selvästi näkyviin. Se mahdollisti myös kahden eri värin yhdistämisen. Joihinkin palloihin painettiin koristeeksi kuvio. Kovia muovisia kuusenpalloja alettiin puhaltaa muottiin 1960-luvun lopulla. Muovi mahdollisti kaikki sateenkaaren värit.

Tekokuusia Weiste valmisti jo 1950-luvulla. Tuolloin niitä käytetiin lähinnä somisteina myymälöissä.

Kaikki muovipallot tehtiin Hangossa tytäryritys Koristevienti Oy:ssä. Alla kolme kuvaa Koristeviennin valmistamista muovipalloista.

Havuja_kuusenkoristeet.jpg

Joulukoristeita laatikossa.jpg

 

Värikkäitä_palloja.jpg

Kolme_latvatähteä.jpg

Enkelikiiltokuva koristaa latvatähteä.

Hopealame.jpg

Vanhaa hopealametta.

Hopeapuikot.jpg

Jääpuikotkin sopivat koristeiksi joulukuuseen. 

Joulukuusi on nyt täynnä koristeita

Trendit näkyvät koristeissa. Kun kiertelin Weisteen Wanhassa Villassa, huomasin, miten joulun saattoi koristaa myös eri teemoin tai sävyin, jopa vaaleanpunaisella. Inspiraatiota uusiin koristeisiin haetaan kansainvälisiltä joulumessuilta, vaatemuodista ja trendiennusteita.

Lapsuuteeni verrattuna myös tapa, jolla kuusi korisellaan, on muuttunut: ennen suosittiin jokseenkin ”paljasta” koristelua, nyt kuusi on tiheä ja täynnä koristeita.

Vaali vanhoja joulukoristeita, jotka herättävät muistoja menneistä jouluista. Mikäli aarteesi ovat kadonneet, Weisteen vanhoja koristeita löytää usein antiikki- ja vintagemessuilta varsin edullisesti. Hanki myös uusia koristeita, jotka synnyttävät uusia muistoja.

Futisjoulupallot.jpg

Jalkapallofanille joulukin on yhtä futista.

Vaaleanpunainen_joulu.jpg

Vaaleanpunainen joulu sopii romantikolle. 

KUUSI VINKKIÄ: NÄIN SÄILYTÄT KORISTEITA

  1. Säilytä vanhoja joulukoristeita omissa paketeissaan.
  2. Säilytä herkät koristeet mielellään erillään siten, etteivät ne kosketa toisiaan.
  3. Käytä säilytyksessä happovapaata silkkipaperia tai pumpulia.
  4. Säilytä koristeita kuivassa ja tasalämpöisessä paikassa.
  5. Vanhat aidot hopealankakoristeet tummuvat ajan kuluessa. Säilytä niitä hapottomaan silkkipaperiin käärittynä.
  6. Varo puhdistamasta koristeita voimakkailla puhdistusaineilla. Pyyhi liinalla, mutta älä hankaa, sillä muovi voi tulla sähköiseksi tai koristeen pinta voi naarmuuntua.

Seitsemän vinkkiä joulukoristeiden keräilijälle

  1. Joulukoristeista lanseerataan toisinaan erityisiä keräilysarjoja.
  2. Lasisten kuusenkoristeiden ajoittaminen on vaikeaa, liki mahdotonta. Nyrkkisääntö on kuitenkin se, että 1800–1900-luvun lasikoristeet valmistettiin ohuemmasta lasista kuin uudemmat koristeet. Puhallusaukko oli uudempia suurempi.
  3. Ennen toista maailmansotaa koristeiden pintaa värjättiin gelatiinivärillä, joka haaleni esineiden pinnalta.
  4. Vanhan koristeen ja vanhaa imitoivan uustuotannon eroa ei ole aina helppo nähdä.
  5. Vanhoissa koristeissa on aina nähtävissä ajan jättämiä jälkiä.
  6. Monien joulukoristeiden valmistajien mallistot olivat hyvin samankaltaisia, joten niiden erottaminen toisistaan on haasteellista
  7. Joulukoristeissa arvokkaimmat ovat ne, jotka herättävät muistoja.

Joulukuusi_punaiset koristeet.jpg

Trendit kuusen koristelussa ovat muuttuneet. Nykyään se runsaampaa, ja vaikutteita on haettu Yhdysvalloista.

Moderni_joulukuusi kopio.jpg

Artikkelin aloituskuvassa on vanha tonttukoriste. Tonttukoristeita valmistettiin Hangon Koristeviennissä. Jutun lähteenä on käytetty Kaisa Koiviston, Hannele Nymanin ja Marjo-Riitta Saloniemen teosta Joulupuu on rakennettu: Suomalaisen joulukuusen tarina (2009, Tammi).

Katja Weiland-Särmälä

Kirjoittaja on filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja esinetutkija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti