veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Koe Alpit talvilomalla ilman laskettelusuksia

Koe Alpit talvilomalla ilman laskettelusuksia
26.10.2018

Alpit taipuvat moneen muuhunkin kuin laskettelulomaan: kelkkailuun, talvivaellukseen ja rentoutumiseen poreammeessa vuoristomaisemaa ihaillen. Näihin Sveitsin, Ranskan, Itävallan ja Italian keskuksiin kannattaa varata talviloma myös ilman suksia.

Grindelwald, Sveitsi – alle perinteinen alppikelkka

Täysikuu valaisee, ja fiksuimmat ovat varustautuneet otsalampuilla. Silmät tottuvat hämärään nopeasti ja alkavat nähdä metsässä puiden välissä kapean polun, joka muodostaa täydellisen lasku-uran perinteiselle puiselle, käyräsarviselle alppikelkalle.

Jos Alppikelkka ei ole riittävän vauhdikas, kokeile laskettelua renkaalla. Kuva: Jungfraubahnen 2017

Sitten menoksi! Ryhmä suuntaa oppaan johdolla kohti metsää ja alamäkeä. Reitti kiemurtelee puiden lomassa neulansilmämutkasta toiseen. Vauhti kiihtyy yhtäjaksoisessa alamäessä yllättävän kovaksi, mutta jalkojen avulla kelkkaa on helppo niin jarruttaa kuin kääntääkin. Edellä laskevaan kannattaa silti jättää kunnon väli, ettei joudu yllättäviin ohitustilanteisiin - niihin puukelkka taipuu heikosti. 

Kelkkaretki keskisveitsiläisen Grindelwaldin kylän metsissä on taatusti autenttinen sveitsiläinen kokemus, joka katkaistaan puolivälissä snapsi-tauolla ja päätetään minnekäs muualle kuin höyryävien fondue-patojen ääreen. Retki illallisineen kestää kolmisen tuntia. 

Jos ryhmäkelkkailu pimeässä metsässä kuulostaa liiankin vauhdikkaalta kokemukselta, kelkkailemaan pääsee Grindelwaldin rinteillä myös päiväsaikaan. Suuntaa junalla kylästä ylös Kleine Scheideggin asemalle ja laske kelkalla alas. Jo yksi lasku vie noin tunnin, ja tuntuu kyllä reisissä. 

Päivän hissilippu kelkkailijoille maksaa 64 euroa ja kahden päivän lippu 97 euroa. Yhdensuuntainen junalippu Kleine Scheideggiin 27 euroa. Kelkkavuokrat alkaen 13 euroa / päivä.  

Saas Fee, Alppien helmi, on mukava lomakohde lapsiperheille. Lapsille on kylässä hyvät pulkkamäet, leikkipuistot, luistelurata ja uimahalli. Saas Feessä on myös lastenkerho. Kuva: Pauliina Rasi

Jos etsit leppoisaa perhekohdetta, kokeile myös:

  • Naapurikylät Wengen ja Mürren tarjoavat pääsyn samalle rinnealueelle.
  • Sveitsin Saas Feen kylä on myös loistava perhekohde, joka tarjoaa laskettelun lisäksi hyvät kelkkarinteet ja huikeat talvivaellusmaastot.
  • La Thuilen kylä Italiassa ja La Rosièren kylä Ranskassa muodostavat yhdessä San Bernardon hiihtoalueen. Molemmat kylät ovat pieniä ja rauhallisia ja sopivat hyvin koko perheen lomailuun.

Chamonix, Ranska – adrenaliiniriippuvaisen talviparatiisi

Ranskan Chamonix on paitsi laskettelukeskus, myös 9 000 asukkaan kaupunki, joka levittäytyy Euroopan korkeimman vuoren Mont Blancin juurelle Kaakkois-Ranskassa lähellä Italian rajaa. Se on hyvin perinteinen talviurheilukohde, joka isännöi talviolympialaisia jo lähes sata vuotta sitten, vuonna 1924. 

Chamonix on suosittu talviurheilukeskus. Lomalijat lumikenkäilevät jonossa kohti Mont Blancin huippua. Kuva: Pauliina Rasi

Pitkien talviurheiluperinteiden Chamonix’sta ei lumilajien valikoimaa puutu, ja se onkin monien adrenaliiniriippuvaisten suosiossa. Kesällä vuoristoharrastajat mittaavat rajojaan yrittämällä Mont Blancin huiputtamista, talvella suosittuja lajeja ovat riippuliito ja jäätikkökävely. 

Ensikertalainenkin pääsee kokeilemaan riippuliitoa tandem-lennolla ammattilaisen kanssa. Talvilentoja tehdään Planplaz-Breventin hiihtoalueella, ja tandem-lentojen hinnat alkavat 110 eurosta.

Hiukan aremmalla adrenaliinitasot lähtevät nousukiitoon jo vierailulla Aiguille du Midin näköalatasanteella 3 842 metrin korkeudessa.  

Jos maisemat eivät vielä huimaa päätä, voi kokeilla vierailua “Askel tyhjyyteen” -nimisessä näköalakopissa, joka on kokonaan lasia. Kyllä, myös pohjasta. Näköalapaikka on ilmainen, mutta hissilippu edestakaisin maksaa 61,50 euroa. 

Jos etsit vauhdikasta hiihtolomaa, kokeile myös:

Courmayeur, Italia – shoppailua, herkuttelua ja rentoutumista

Koristeelliset jouluvalot valaisevat italialaisen Courmayeurin kylän pääkatua koko talven. Sen hehkun kanssa kilpailevat pienten muoti- ja lifestyle-putiikkien valaistut ikkunat ja ravintoloiden ja baarien valokyltit.

Courmayeurin kylään saapuessa saattaa hyvinkin unohtaa, että Alpeille on suunnattu urheilemaan. Kylä on pieni, mutta sen ostos- ja hemmottelumahdollisuudet ovat erinomaiset.

Italiassa osataan muutenkin ottaa urheilukin rennosti, ja rinteeseen tai ladulle lähdetään paitsi hikoilemaan, nauttimaan auringosta ja hyvästä ruoasta ja juomasta.

Kaapelivaunulla kannattaa suunnata Checrouitin rinnealueelle, vaikka ei edes aikoisi urheilla, sillä rinneravintolat sijaitsevat näppärästi lähellä hissiasemaa, ja ne asettavat jo aamupäivästä aurinkotuolit edustalleen - valmiiksi suunnattuina kohti aurinkoa ja huikeita vuoristomaisemia

Rinneravintoloista kannattaa kokeilla ainakin Refuge Maison Vieilleä ja Chieccoa. Maistamisen arvoisia ovat perinteinen polenta-annos Val d’Aostan laakson Fonduta-juuston kera, erilaiset antipasto-lajitelmat ja täytetyt ravioli-pastanyytit.

Raittiissa ilmassa lekotellun päivän jälkeen kelpaa rentoutua kylän monissa spa-hotelleissa. EsimerkiksiAu Coeur de Neiges -hotelli ottaa kylpyläalueelleen vieraita myös hotellin ulkopuolelta 35 euron hintaan. 

Jos päiväretki todellisen luksushemmottelun pariin kiinnostaa, kylän ulkopuolella kannattaa piipahtaa Terme di Pré San Didier -kyplylässä. Sisäänpääsy on hintava, alkaen 48 euroa, mutta lipulla saa käyttöönsä valtavan valikoiman poreammeita, suihkuja ja uima-altaita. Iltaisin on saatavilla edullisempia lippuja. Sisäänpääsy kannattaa varata etukäteen. 

Jos kaipaat tyylikästä hemmottelukohdetta, kokeile myös: 

  • Koillis-Italian Cortina d’Ampezzoa kaduilla säihkyvät italialaisten muotimerkkien urheiluvaatteet, kun milanolaiset saapuvat viikonlopun viettoon. Majoitusta on kuitenkin saatavilla kohtuuhintaan, ja esimerkiksi murtomaahiihtolatujen verkosto on loistava.
  • Sveitsin St Moritz on rikkaiden ja kuuluisien suosiossa, mikä näkyy palveluiden valikoimassa, laadussa ja hinnassa. Asuntomajoitus on hotelleja edullisempaa. 

Kitzbühel, Itävalta – umikengät jalkaan ja kävelylle

Lasketellessa ja lautaillessa on aina enemmän tai vähemmän kiinni koneellisessa voimassa: on seurattava hissikarttaa, ja yleensä vähintään näkökentän laidoilla häämöttävät hissilinjat. 

Kun laittaa lumikengät jalkaan Hahnenkamm-hissin yläasemalla Itävallan Kitzbühelissä ja suuntaa askeleet kohti Resterhoehen tekojärveä, hissien humina jää jo parissa minuutissa kauas taakse. Matka jatkuu kevyessä irtolumessa kohti Itävallan suurinta tekojärveä.

Itävallan Kitzbühelissä on tarjolla mukavia lumikenkäreittejä kaiken tasoisille vaeltajille. © Kuva: Michael Werlberger

Ympärillä on vain valkoinen avaruus, kirkas auringonpaiste ja Itävallan korkeimmat vuoret.

Hyviä keskitasoisia lumikenkäreittejä on myös Bichlalmin alueella. Korkeuserot ovat maltillisia, mutta näkymät vuoristoon huikaisevia. Kylän ympärille levittäytyvät kymmenin kilometrien talvivaellusverkostot.

Isolle osalle reiteistä pääsee hyvin tavallisilla talvivaelluskengilläkin, mutta lumikengät lisäävät mahdollisuuksia, sillä niillä pääsee tarpomaan myös irtolumessa kevyesti.

Hissilippu kävelijöille maksaa 13,50–25,50 euroa, ja lumikenkien vuokraus 12 euroa. Kaupungin matkailutoimisto järjestää opastettuja kävelykierroksia muun muassa Resterhoehen tekojärvelle viikoittain. 

Jos kaipaat hangille kävellen tai murtsikkasuksilla, kokeile myös:

  • Itävallan Seefeld tarjoaa lumikenkäilyn ja vaelluksen lisäksi alue mahtavat murtomaahiihtomaastot.
  • Dolomiti Superski -alue Etelä-Tirolissa Italiassa on valtava alue, joka taipuu niin vaellukseen kuin murtsikkahiihtoonkin, ja bonuksena lomailija saa ihailla Unescon maailmanperintömaisemaa.

Pauliina Rasi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti