veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Keräilijät kuumenivat – jalkapallo 2 000 eurolla

Keräilijät kuumenivat – jalkapallo 2 000 eurolla
30.3.2018

Ruotsalaiset arvohuutokaupat ovat jo perinteisesti järjestäneet vintage- ja muotihuutokauppoja keväisin. Tällä kertaa oli vintage-puolella myös erikoisuuksia – esimerkiksi lähes 2 000 euroon kilpahuudettu jalkapallo.

Keväällä moni uudistaa vaatekaappinsa sisältöä, ja valinnanvaraa on perinteisten vaatekauppojen lisäksi paljon. Hintahaitari on sen mukainen: moni nuori löytää kirppareilta hienon, vähän käytetyn vaatteen 5 eurolla ja vähän varttuneempi sekä paljon varakkaampi niin ikään vähän käytetyn merkkivaatteen arvohuutokaupasta vaikkapa 500 eurolla.

Vintage- ja muotitavaraan keskittyneet arvohuutokaupat ovat jo vakiinnuttaneet asemansa Ruotsissa, jossa kansainvälisiin brändeihin on paljon useammalla varaa kuin Suomessa. Täällä nämä vastaavat tavarat ovat usein osana yleistä huutokauppatarjontaa.

Laukuista tuhansia euroja

Maaliskuussa omat vintage&fashion-huutokauppansa pitivät sekä Bukowskis että Stockholms Auktionsverk. Molemmissa huomattava osa tarjontaa oli erilaisia laukkuja, joiden hinnat vaihtelivat muutamasta sadasta jopa tuhansiin euroihin. Kalleimmasta päästä Bukowskilla oli Hermèksen mustaa nahkaa oleva käsilaukku ”Birkin 40” vuodelta 2016. Siitä tarjottiin huutomaksuineen noin 6 500 euroa, mutta kauppoja ei syntynyt liian alhaiseksi koetun tarjouksen takia. Huutomaksuineen se olisi maksanut hylätylläkin tarjouksella lähelle 8 000 euroa.

Miehisiä tavaroita ei näistä huutokaupoista juurikaan kannata etsiä, sillä sataa naisten vaatetta tai laukkua kohden miehille oli tarjolla vain pari kenkäparia tai ehkä vyö.

Näistä huutokaupoista voi löytää myös joitakin hauskoja erikoisuuksia, joita arvohuutokaupoissa yleensä tuskin näkee. Bukowskisilla oli esimerkiksi tarjolla Louis Vuittonin kaulapanta koiralle, jolla on jo kaikkea. Pannan lähtöhinta oli kohtuulliset noin 150 euroa, ja lähes sellainen summa siitä maksettiinkin.

Toinen erikoisuus löytyi Stockholms Auktionsverkin huutokaupasta: Louis Vuittonin jalkapallo 20 vuoden takaa. Sen lähtöhinta oli noin 600 euroa, mutta nousi lopulta lähes 2 000 euroon.

Louis Vuittonin jalkapalloja tehtiin pieni, numeroitu määrä Maailman Cup -tapahtumaa varten Ranskassa vuonna 1998. Pallon halkaisija on 26,5 cm. Alkuperäinen ilmapumppu kuului ostokseen mukaan.  Kuviointi on sama kuin monissa tunnetuissa Vuittonin laukuissa, joten jalkapallon saa kainaloonsa sävy sävyyn pyyhelaukun kanssa, vaikkakaan tätä palloa ei varmaan pelikentillä nähdä – pikemminkin jonkun jalkapallointoilijan vitriinissä.

Versacen turkki jäi myymättä

Auktionsverketin huutokaupassa oli tarjolla myös näyttävä Versacen minkkiturkki, jonka lähtöhinta oli pienen auton hinnan verran eli runsaat 21 000 euroa. Aidot turkit eivät kuitenkaan ole järin suuressa suosiossa Pohjoismaissa, mikä on näkynyt myös suomalaishuutokaupoissa. Turkkeja on ollut tarjolla jopa sadasta eurosta ylöspäin.

Tietysti Versacen minkkiturkki on asia erikseen, mutta nykyiset asenteet aitoja turkiksia kohtaan eivät senkään myyntiä suosineet. Pitkään näytti siltä, että korkein huuto jää vain 2 000 euroon.

Mutta viime minuuteilla alkoi tapahtua, ja lyhyessä ajassa kilpahuuto alkoi kirittää hintaa ylös. Turkista tarjottiin korkeimmillaan 6 500 euroa, mutta tarjous ei yltänyt hyväksyttävälle tasolle, joten turkki jäi lopulta myymättä.

Arvokas valaisin

Suomalaisissa arvohuutokaupoissa keskityttiin enemmän designiin ja aikalaistaiteeseen, ja molemmat menivät hyvin kaupaksi. Toki vintagea ja muotiakin oli tarjolla, mutta yleensä osaston ”sekalaiset myyntikohteet” alla.

Esimerkiksi Hagelstamin kuukausihuutokaupassa oli useampikin merkkihuivi myynnissä, ja lähtöhinnat olivat selvästi kohtuullisemmat kuin ruotsalaisissa alan erikoishuutokaupoissa.

valaisin Artisokka

 

Tommi Toija Nimetön 2012

 

pajatso

 

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.