veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Jätä kielletyt hyttyskarkotteet verkkokauppaan – jos tilaat, osta ulkomailta vain hyväksyttyjä tuotteita

Jätä kielletyt hyttyskarkotteet verkkokauppaan – jos tilaat, osta ulkomailta vain hyväksyttyjä tuotteita
4.5.2022

Ulkomaisissa verkkokaupoissa on tarjolla sen seitsemän sortin laitteita ja myrkkyjä, joilla yritetään hävittää hyttysiä. Tulli on havainnut, että kiellettyjä tuotteita – esimerkiksi hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyttystyynyjä on alettu jälleen tilata ulkomaisista verkkokaupoista.

"Hyttyskarkotteiden maahantuonti keskittyy muutamalle kesäkuukaudelle. Toivomme kuitenkin, että kuluttajat olisivat aiempia kesiä tietoisempia siitä, mitä saa tilata ja mitä ei", tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck sanoo tiedotteessa.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt.

Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilatessa pitää varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Hyväksytyt valmisteet löytyvät KemiDigin biosidirekisteristä.

Tullin valvoo, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.  

MIKSI ULKOMAILTA TUODUT KARKOTTEET TAI HYÖNTEISMYRKYT ONGELMALLISIA?
Jos hyönteiskarkotteet tai -myrkyt eivät ole Tukesin hyväksymiä, ne ovat laittomia Suomessa. Kukaan ei tarkista laittomien valmisteiden turvallisuutta, eikä vastaa niiden turvallisuudesta tai tehokkuudesta.
Biosidivalmisteita koskee tiukka lainsäädäntö nimenomaan siksi, että ne ovat vaarallisia kemikaaleja.
Jos tilaat luvattomia valmisteita, et voi olla varma mitä kemikaaleja ne sisältävät ja kuinka paljon. Jos käytät valmisteita, jotka eivät ole Tukesin hyväksymiä, riskeeraat lisäksi oman terveytesi ja ympäristön. Lähde: Tukes

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti