veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Autoilu Pohjois-Italiassa ei ole vaikeaa eikä vaarallista – näillä vinkeillä onnistut

Autoilu Pohjois-Italiassa ei ole vaikeaa eikä vaarallista – näillä vinkeillä onnistut
1.7.2019

Kumpuilevat kukkulat kohoavat viinitarhoineen molemmin puolin tietä. Viiniköynnöksen hohtavat alkukesässä heleän vihreinä. Tekee mieli rullata ikkuna alas ja antaa kesätuulen helliä kasvoja.

Ohi pyyhältää ensin kovalla metelillä Fiat 500, sitten Panda. Viidenkympin nopeusrajoitus ei tunnu paikallisia kiinnostavan. 

Hurjapäisistä paikalliskuskeista huolimatta autolomailu Italiassa ei ole extreme-laji vaan rentouttava tapa lomailla. Antaa Fiatien paahtaa ja nautitaan lomatunnelmasta!

Mitä maksaa moottoritie?

Suomesta Pohjois-Italian-matkaajan tie käy usein ensimmäisenä hyvien lentoyhteyksien päähän Milanoon. Niin loistava kaupunkikohde kuin Milano onkin, on Pohjois-Italia paljon muutakin. Kaikkiin helmiin ei pääse edes käsiksi ilman omaa kulkupeliä. Siksi alle kannattaa ottaa vuokra-auto.

Nopeusrajoitus moottoritiellä Italiassa on 130 kilometriä tunnissa. Teillä on nopeuskameroita. Kuva: iStockphoto.com

Italian moottoritiet ovat sujuvia, nopeita – ja maksullisia. Pohjois-Italian valtaväylät ovat myös kohtuullisen kalliita, esimerkiksi 150 kilometrin väli Milanosta Torinoon maksaa noin 17 euroa.

Myös polttoaine on maan yleiseen hintatasoon verrattuna kallista: noin 1,6–1,8 euroa litra bensasta ja saman verran dieselistä. Jos haluaa tutustua paikallisiin viiniviljelmiin ja pikkukyliin, vuokra-auto tulee kuitenkin edullisemmaksi kuin taksit tai oma kuljettaja. 

Älä seiso tientukkona moottoritiellä

Italian ajokulttuuri on vauhdikkaampaa kuin Suomessa, mutta seassa pärjää kyllä rauhallisella asenteella. Moottoritien ohituskaistalla kannattaa ajoittain vilkaista myös peräpeiliin ja tehdä suosiolla tilaa kiireisemmille. Moottoritierajoitus on Italiassa 130 kilometriä tunnissa ja teillä on nopeuskameroita, mutta silti monet ajavat huomattavastikin kovempaa.

Samoin taajamissa ja pikkuteillä italiaanojen tilannenopeus ei aivan vastaa sitä, mitä suomalaisessa autokoulussa opetetaan.

Vaikka moottoritiet ovat pääasiassa nopeita ja sujuvia, tietulliasemat hidastavat menoa ruuhka-aikaan ja isojen kaupunkien ohitustiet ovat tukkoisia aamuisin ja alkuillasta. Myös alppitunnelit ruuhkautuvat kesäviikonloppuina ja juhlapyhien yhteydessä. Silloin kahden kolmen tunnin jonotus tunneliin on vain osa normaalia matkantekoa, ei poikkeus. Varaa siis autoon riittävästi polttoainetta, juotavaa ja matkantekoon aikaa.

Elokuu on italialaisten huippulomakautta, joten silloin moottoriteillä piisaa porukkaa ja jopa huoltoaseman parkkipaikalle muodostuu jonoa. 

Viiniviljelmille ja tryffellijahtiin

Välimatkat Piemonten, Lombardian ja Emilia-Romagnan maakunnissa ovat varsin maltilliset, ja varsinkin moottoriteitä pitkin kilometrit huristavat vauhdilla.

Italiassa kannattaa vierailla viinitilalla. Kuva Istockphoto.com

Pohjois-Italian parasta antia ovat muun muassa Piemonten viininviljelyalueet, Lombardian järvet ja alueiden pienet kaupungit, kuten Alba ja Asti. Viinitilat ottavat mielellään matkailijoita vastaan kellarikierrokselle ja viininmaisteluun, mutta usein vierailusta kannattaa sopia etukäteen. Syksyllä maaseudulla pääsee seuraamaan sikojen tryffelinetsintää. 

Agriturismot tarjoavat maatilamajoitusta

Paras – ja usein huomattavan edullinen – tapa majoittua Italiassa ovat agriturismot, paikalliset maatilamajoitukset. Agriturismot ovat aivan oikeita maatiloja - nimityksen käyttämiseen vaaditaan, että vähintään puolet tuloista tulevat maanviljelystä, eivät oheistoiminnasta kuten majoitus- tai ravintolatoiminnasta. Monet agriturismot ovat viinitiloja tai hedelmäviljelmiä.

Agriturismot ovat oikeita maatiloja, jotka tarjoavat maatilamajoitusta. Kuva: Pauliina Rasi

Agriturismoja on muutaman huoneen majataloista pieniin hotelleihin, ja myös palvelut vaihtelevat. Silti varsinkin Piemontessa pienten maatilamajoitusten hinta-laatusuhde on hyvä: kahden hengen huoneen aamupalalla löytää helposti noin satasella paikasta, jossa on myös ravintola ja uima-allas. 

Ajaisinko sittenkin Alppien yli?

Jos mielessä on pidempi roadtrip, kannattaa lähtömaana harkita myös Saksaa. Autonvuokraus on Saksassa Italiaa edullisempaa, ja jos reissuun pystyy lisäämään muutaman päivän, Alppien ylitys on elämys itsessään. Tarkista kuitenkin jo autoa vuokratessa, että sen saa viedä Saksasta pois.

Isompien autojen vuokra on Italiassa kallista, mutta toisaalta varsinkin maaseutumatkailuun pikkuautot ovat omiaan. 

Säästä auton vakuutuksissa

Vuokra-auton hintavertailussa kannattaa miettiä myös vakuutusten hintoja. Usein on hyvä idea ottaa omavastuun poisto: jos joku kolhaisee autoa parkkipaikalla tai menopelistä paljastuu alkutarkastuksessa huomaamatta jäänyt naarmu, ei se nosta suotta loman stressikierroksia.

Autovuokraamojen myymät lisävakuutukset ovat kuitenkin kalliita, ja viikon tai kahden vuokrauksessa pienehkönkin päivämaksun korotus kertyy äkkiä satasiksi. Edullisempaa voikin olla vakuuttaa auto omavastuun poistoa varten ulkopuolisella vakuutusyhtiöllä. Myös omaan matkavakuutukseen tai luottokortin mukana tulevaan vakuutukseen saattaa liittyä tällaisia lisävakuutuksia.

Ole kuitenkin tarkkana jo etukäteen ja mieti, millaista vakuutusta tarvitset ja mistä olet jo maksanut. Autovuokraamo saattaa esimerkiksi yrittää myydä uudelleen vakuutusta, josta olet jo varausvaiheessa maksanut. Kun olet miettinyt ja tarkistanut asiat etukäteen, et joudu vuokraamon tiskillä väsyneenä pohtimaan, mistäs nyt tulikaan maksettua. 

Torino on paras kulttuurikaupunki

Torino museoineen on kulttuurinystävälle täydellinen pysähtymispaikka. Erityisesti kaupungin egyptiläinen museo on näkemisen arvoinen. Se esittelee Egyptin historiaa, taidetta ja arkeologiaa. Osta liput etukäteen netistä ja lyhennä jonotusaikaa paikan päällä.

Automuseota on vaikea ohittaa, jos matkassa on italialaisten autojen ystäviä.

Kiinnostavia kaupunkikohteita Pohjois-Italiassa

Veronan areena on rakennettu noin 2000 vuotta sitten. Amfiteatterissa järjestetään kesäisin Veronan oopperajuhlat. Kuva: Pauliina Rasi

Paras ostosparatiisi

Pohjois-Italia on muodin maaperää, ja alueella onkin lukuisia merkkiliikkeiden outlet-kyliä, joista edellisten sesonkien kuumimpia hittejä myydään edullisiin hintoihin. Yksi suurimmista ja suosituimmista on Serravalle Designer Outlet Serravalle Scrivian kylässä. Erityisen houkuttelevia hinnat ovat heinäkuun alennusmyyntien aikaan.

Muita ostosparatiiseja

Paras viininähtävyys

Barolon viinikylä eteläisen Piemonten kukkuloilla on tunnettu samannimisen punaviinin valmistuspaikkana. Sievä ja kompakti kylä tarjoaa punaviininmaisteluita ja huikeita maisemia. Onpa kylässä vekkuli Korkinavaajamuseokin.

Canellin kylässä pääsee kierrokselle

Paras paikka aurinkoisen kesäpäivän viettoon

Minisaarihyppely Como- tai Maggiorejärvellä on täydellinen tapa viettää aurinkoista lomapäivää.

Maggiorejärven rannoilla on lukuisia viehättäviä kyliä, joissa on mukava vierailla. Kuva: Pauliina Rasi

Järvellä liikennöivät laivat myyvät päivälippuja, joten kyydistä voi hypätä kiinnostavassa satamassa ja jatkaa matkaa seuraavalla aluksella.

Pauliina Rasi 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti