veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Auta pörriäisiä! Torju rikkakasveja ja ötököitä luonnonmukaisesti

Auta pörriäisiä! Torju rikkakasveja ja ötököitä luonnonmukaisesti
20.6.2020

Tarvitaanko kotipuutarhan kukoistukseen kemiallisia kasvinsuojeluaineita vai voisiko pärjätä luonnonmukaisilla menetelmillä? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee kotipuutarhureille luonnonmukaisten menetelmien käyttöä.

Monet puutarhakasvit, kuten omena, pensamustikka ja vadelma, tarvitsevat hyönteispölytyksen tuottaakseen satoa.  Useat viljelykasvit tuottavat hyönteispölytyksen ansiosta parempilaatuisen ja runsaamman sadon. Pölytys myös lisää marjojen sokeripitoisuutta.

Järjestä ruokailupaikkoja pölyttäjille

Jos haluat varmistaa pölyttäjille sopivia ruokailupaikkoja, anna voikukan ja apilan kukkia ainakin osalla piha-alueesta. Keväisin pajukot ovat pölyttäjille oivallista ruokaa ja syksymmällä maitohorsma. Pölyttäjiä kiinnostavia kasveja ovat myös esimerkiksi runsaasti mettä sisältävät mäkimeirami, kurjenpolvi ja kultaherukka.

Vaihtoehtoja kemiallisille kasvinsuojeluaineille

Torjuntatarvetta voi vähentää muun muassa kasvien sijoittelulla ja huolehtimalla kasvualustan kunnosta. Kemiallisten aineiden sijaan rikkakasveja voi torjua kitkemällä tai liekittämällä. Torjunnassa voidaan käyttää myös muun muassa auringonkukkaöljyä, fruktoosia ja nokkosuutetta.

Näin torjut rikkaruohoja ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita:

– Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista.
– Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
– Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
– Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.
– Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.

Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön. 

Kasvinsuojeluaineiden käytössä tarkkana

Jos kuitenkin päätät käyttää kotipuutarhassasi kasvinsuojeluaineita, muista, että Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita.

Valmisteita saa käyttää vain myyntipakkauksessa mainittuihin käyttötarkoituksiin. Lisäksi tulee noudattaa aineen käyttömääriä ja käytön rajoituksia. Esimerkiksi vesistöjen läheisyydessä ei saa ruiskuttaa pakkauksessa mainittua suojaetäisyyttä lähempänä vesistöä.

Ammattikäyttöön hyväksyttyjen valmisteiden ostajalla ja käyttäjällä tulee olla kasvinsuojelututkinto.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti