veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ahti Lavosen teoksista kisataan – hinnoissa nousuvaraa

Ahti Lavosen teoksista kisataan – hinnoissa nousuvaraa
18.5.2021

Kuvataiteilija Ahti Lavonen (1928–1970) on yksi merkittävimmistä 1960-luvun taiteilijoistamme. Hän oli omana aikanaan uusien kansainvälisten virtausten edelläkävijä Suomessa.

Taidemaalarina Lavosen modernistiset teokset olivat ehkä eniten tunnettuja informalismista, mutta osassa tuotantoa saattoi nähdä myös vivahteita optisesta taiteesta. 

Valkoinen pinta, 1961. 130 × 130 cm, akryyli kankaalle. Kuva: Kansallisgalleria, Sakari Viika. © Kuvasto 2021.

Vielä 1950-luvulla Lavosen ilmaisu oli ekspressiivistä, ja hän maalasi esittäviä asetelmamaalauksia ja maisemia. Taiteilijana hän debytoi vuonna 1959.

Informalistisuudesta tuli trendikästä 1960-luvulla vuosien 1958 ja 1960 Venetsian biennaalien jälkeen. Tämä näkyi myös Lavosen teoksissa 1960-luvun alussa. Seuraavassa biennaalissa Lavonen esiintyi itsekin kuten myös vuonna 1968. Sao Paolon biennaalissa hän oli mukana vuonna 1965.

Taidemaailmassa 1960-luku oli todella kiinnostavaa aikaa, ja Ahti Lavonen oli taidemaailman ytimessä. Kokeilevana taiteilijana hän käytti maalauksiinsa erilaisia materiaaleja kuten hiekkaa ja laastia.

Ahti Lavonen opiskeli Vapaassa taidekoulussa ja lisäksi Helsingin työväenopistossa. Hän teki 1960-luvulla useita opintomatkoja Pariisiin ja myös Yhdysvaltoihin.

Lavonen perusti yhdessä monen muun 1960-luvun tunnetun avantgardetaiteilijan kanssa Maaliskuulaiset-ryhmän vuonna 1963. He olivat kiinnostuneita vapaasta ilmaisusta.

Lavosen lyhyt tuotanto jakautuu värikausien mukaan. Taiteilija on itse kertonut, että värimaailma heijastui hänen oman sielunmaisemansa mukaisesti. Hänen 1960-lukunsa alkoi mustalla kaudella, muuttui valkoiseksi ja sen jälkeen vuorossa oli hopeinen kausi.

Hinnat korkeita huutokaupoissa

Ahti Lavonen oli arvostettu taiteilija jo elinaikanaan. Merkittävät keräilijät ovat kiinnostuneita taiteilijan pienestä, mutta laadukkaasta tuotannosta. Jo useiden vuosien ajan suomalaiset suurkeräilijät ovat kilpailleet Lavosen parhaimmista myytävänä olleista teoksista. Tämä pitää luonnollisesti hinnat korkeina ja lisää kiinnostusta.

Optioita hintojen nousulle on myös tulevaisuudessa. Arvioin, että korkeimpia hintoja ei ole vielä edes nähty.

Lavosen maalausten hinnat ovat siis olleet viime vuosina jatkuvassa nousussa taidehuutokaupoissa. Joulukuussa 2020 Bukowskisilla huutokaupattiin 42 000 eurolla Lavosen teos Keltainen neliö (1966). Maalaus oli ollut esillä Suomen Taiteilijaseuran näyttelyissä Varsovassa ja Budapestissä vuonna 1966. Hänen pienikokoisempi maalauksensa Hopeateema vuodelta 1967 huutokaupattiin samassa huutokaupassa 18 000 eurolla.

Ahti Lavosen 1950-luvun esittäviä asetelmateoksia on sen sijaan mahdollista hankkia edelleen edullisemmin.

Taiteilijan kevyempiä tekniikoita, kuten puupiirroksia ja vesiväritöitä, on jonkin verran myynnissä noin 200–500 eurolla. Sekatekniset teokset ovat jo kalliimpia.

Kookas teos 1960-luvulta sijoittajalle

Sijoitusmielessä kannattaa ostaa Ahti Lavosen erityisesti 1960-luvun alkupuolen teoksia. Mitä isokokoisempi teos, sitä parempi. On myös hyvä, että teos on ollut esillä joissakin hänen näyttelyissään.

Taiteilija yleensä signeerasi kaikki teoksensa kirjoittamalla koko sukunimensä. Joskus hän laittoi myös pisteen nimensä perään. Lavosen nimiin tekemiin väärennöksiin en ole törmännyt.

Lavosen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa ja tärkeimpien museoiden kokoelmissa.

Lavonen teki myös julkisia taideteoksia. Tunnetuimpia ovat Säynätsalon kansakouluun (1954) ja Helsingin kaupungin Kallion virastotaloon (1969) tehdyt monumentaaliteokset.

Ahti Lavonen sai Pro Finlandian vuonna 1969. Lisäksi hänelle myönnettiin Helanderin säätiön mitali.

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

KUVATAITEEN KUUMA LISTA KEVÄT 2021 Ahti Lavonen oli tänä keväänä kysytyin taiteilija edesmenneiden taiteilijoiden listalla. Tutustu kevään 2021 listaan >>

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti