veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

8 vinkkiä autotallia harkitsevalle

2.4.2015

Ota nämä asiat huomioon, jos harkitset autotallin tai hallipaikan ostamista, vuokraamista tai hankkimisesta luopumista. 

1. Autopaikka voi olla ainoa vaihtoehto

Paikka pysäköintihallista voi olla auton omistavalle asunnon ostajalle pakollinen hankinta, sillä muun muassa pääkaupunkiseudulla kuntien viranomaiset ovat aluepysäköintikielloilla ja muilla rajoitustoimilla tehneet auton säilyttämisen ulkona vaikeaksi.

Esimerkiksi Helsingin Vuosaaressa sijaitsevalla uudella Aurinkolahden asuinalueella autopaikat sijaitsevat 95-prosenttisesti asuinkerrostalojen alakerroksissa olevissa pysäköintihalleissa. Ulkona koko Aurinkolahdessa on aluepysäköintikielto ja klo 6-24 auton saa pysäköidä kadun varteen enintään neljäksi tunniksi. 

2. Asunto voi olla hankala myytävä ilman autopaikkaa

Asuntoa voi olla aikanaan vaikea kaupata, jos ostajan autolle ei ole paikkaa tarjolla. Monelle oma autopaikka – joko vuokra- tai omistuspaikka – on kynnyskysymys asunnon ostopäätökselle.

3. Tutki yhtiöjärjestys ja selvitä remonttitarpeet

Ennen autotallin ostoa taloyhtiön yhtiöjärjestys kannattaa tutkia tarkasti. Esimerkiksi taloyhtiön linjasaneeraus voi tulla autotallin tai hallipaikan omistajalle kalliiksi, jos vastikkeet on jyvitetty autopaikoille kertoimella, jota määriteltäessä on ajateltu autohallin hoitokuluja kuten lämmitystä, valaistusta, siivoamista, rampin hiekoitusta ja pienten remonttien kaltaisia ylläpitokuluja.

Helsingissä Vuorimiehenkadulla hallipaikan omistajat saivat putkiremontista 27 000 euron laskun paikkaa kohden, sillä yhtiöjärjestyksen mukaan pitkien 28 neliön autopaikkojen, joihin mahtuu kaksi pikkuautoa peräkkäin, neliömääräinen osuus kustannuksista laskettiin kertoimella 1,3. 

4. Sisällytä hoitovastike kustannuslaskelmiin

Autotallien ja autohallipaikkojen hoitovastikkeissa on melkoisia eroja. Eroilla ei aina tunnu olevan loogista yhteyttä autopaikan tasoon vaan se voi olla seurausta taloyhtiön muista tekijöistä. Usein autopaikan hoitovastike liikkuu 1,3-1,5 eurossa neliöltä eli se on 18-20 euroa 14 neliön paikasta, mutta vastike voi nousta 30-40 euroonkin paikalta.

5. Autopaikka voi olla hyvä sijoituskohde

Hyvällä paikalla, esimerkiksi dynaamisen kaupungin keskustassa tai kaupunkimaisella arvoalueella, autotalli tai hallipaikka voi olla tuottava sijoituskohde. Suosituimmilla ja keskeisimmillä alueilla vuokratulosta voi saada 9,5 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle.

Kalliskin autopaikka voi olla kannattava sijoituskohde. Jos Helsingin keskustasta onnistuu hyvältä paikalta saamaan hallipaikan 30 000 eurolla, siitä voi saada vuokraa 300 euroa kuussa. Hintatasoa nostaa usein se, jos yksityishenkilöiden ohella yritykset ovat mukana alueen vuokramarkkinoilla. 

6. Lunastuslauseke voi koskea autopaikkoja

Asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä voi olla lunastuslausekkeita, joiden mukaan osakkailla voi olla lunastusoikeus, jos autotallia tai hallipaikkaa ollaan myymässä ulkopuoliselle ostajalle.

7. Autopaikasta joutuu maksamaan myyntivoiton veron

Jos autopaikka on omalla osakekirjallaan, verottaja ei pidä sitä osana asuntoa, ja kun autotallissa tai -hallissa ei voi asua, se ei ole myyntivoitosta verovapaa kahden vuoden jälkeen niin kuin omassa asuinkäytössä oleva asunto.

Autopaikasta kannattaa tehdä erillinen kauppakirja eikä jättää mahdollisen myyntivoiton jakautumiseen vaikuttavaa asunnon ja autopaikan osuuksien jakoa kauppahinnasta verottajan tehtäväksi. Autopaikalle on hyvä määrittää realistinen hinta, sillä verottaja seuraa autotallien ja hallipaikkojen kauppoja ja hintatasoa. 

8. Vuokraaminen eri lakien mukaan

Toisin kuin asuntojen vuokrausta, autotalli- ja hallipaikkojen vuokrausta sääntelee laki liikehuoneistojen vuokrauksesta. Ulkona sijaitsevien paikkojen vuokraus kuuluu maanvuokralain piiriin.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti